Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Mesagerii prieteniei, de la Brașov la Oradea

De la suflet la suflet

Mesagerii prieteniei, de la Brașov la Oradea

Luni, 3 mai 2010, la Școala cu clasele I-VIII nr. 11 din Oradea a fost iarăși sărbătoare, ceva mai mult decât de Ziua Pământului!

Elevii din clasele a III-a C și A, a IV-a D, E și F (și dascălii lor: prof. Tereza Ilisei – coordonator de proiect, Carmen Nica, Eva Olău, Dorina Brânzaș și Floare Vancea, în frunte cu prof. drd. Adelina Iacob – directorul școlii) și-au primit cu mare drag partenerii de proiect de la Școala cu clasele I-VIII nr. 19 din Brașov (elevi din clasele a IV-a B, a VI-a B și a VII-a C, însoțiți de inst. Lucia Grindu – coordonator de proiect și prof. Munteanu Edith – colaborator).
În cadrul proiectului național „Mesagerii prieteniei”, inițiat și coordonat de inst. Lucia Grindu și prof. Mariana Tudor, de la Școala cu clasele I-VIII nr. 19 din Brașov, mesagerii prieteniei au parteneri din alte cinci județe: Bihor, Botoșani, Călărași, Hunedoara și Maramureș. Vineri, 30 aprilie, mesagerii brașoveni au pornit într-un turneu să-și cunoască partenerii din Hunedoara și Bihor. Vineri și sâmbătă, s-au întreținut cu partenerii de la Colegiul Național de Informatică „Traian Lalescu” din Hunedoara, au vizitat Castelul Huniazilor, Cetatea Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Rezervația de zimbri, Lacul Cinciș și Mănăstirea Prislop, după care s-au îndreptat spre Bihor. Duminică, 2 mai, s-au oprit pe la Þebea și Peștera Urșilor de la Chișcău. De Ziua tineretului și-au petrecut cu partenerii de proiect de la Școala cu clasele I-VIII din Roșia. Seara au ajuns în municipiul de pe Crișul Repede, iar luni dimineața, mesagerii prieteniei din Brașov au fost primiți cu brațele deschise de partenerii lor de proiect de la Școala cu clasele I-VIII nr. 11 din Oradea.
Un regal artistic în cinstea mesagerilor brașoveni
 În cinstea lor, gazdele bune au pregătit un regal artistic, orchestrat de prof. Tereza Ilisei, în care au evoluat elevii clasei a III-a C, cu cântece în primă audiție, artiști din clasele a IV-a E și F (soliști, majorete și dansatori), îndrumați de doamnele învățătoare, prof. Eva Olău și Carmen Nica, eleva Patricia Nemethi, un talentat interpret de muzică populară și trupa de majorete a clasei a IV-a E, precum și dănțăușii dnei prof. Carmen Nica. Oaspeții au lansat la Oradea cvintetul cantabile al clasei a IV-a B (Cristina Ghica, Ștefania Matei, Maria Costea, Teodora Breabăn și Claudia Totorici), botezat de liderul său, Cristina Ghica (un interpret sensibil și talentat, care a cântat și la „Mamaia copiilor”), drept trupa „Superstar” din Brașov. Gazdele și-au primit oaspeții cu narcise, iar brașovenii le-au dăruit însemnele prieteniei lor, câte o minge pentru fiecare clasă parteneră, precum și stegulețe pe care era imprimată imaginea școlii lor, condusă de un bihorean (de prof. Ioan Popa, de loc din Beiuș).
După programul artistic, oaspeții au vizitat școala, și-au încărcat bateriile și au pornit într-un tur al municipiului Oradea. Ajungând la Băile Felix, și-au propus să salute nuferii și peștișorii și să facă o baie termală... de 18 carate.
Partenerii orădeni le vor întoarce vizita în 24 și 25 mai, când și-au propus să urce la Poiana Brașov (să tragă la Șura Dacilor), iar la coborâre să descalece la Biserica Neagră, să vadă și să „asculte” superba orgă, cu 3.993 de tuburi și 76 de registre, încă funcțională, cea mai mare, unică în sud-estul Europei. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (112 poze), accesați Galeria foto: Mesagerii prieteniei, de la Brașov la Oradea.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 23:16:54 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...