Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

19 aprilie – Ziua municipiului Beiuș

Din 1995,

19 aprilie – Ziua municipiului Beiuș

Beiuș – repere istorice
·1263 – în Codexul de la Oradea apare prima mențiune despre Ioan, voievodul Beiușului;

*În anul 1410, la 24 august, Paul Chapo, judele Beiușului emite un document în care este atesta existența voievodului Petru de Beiuș și a adunării cnejilor și juraților, ceea ce dovedește faptul ca voievodul de Beiuș era „în fruntea unei adunări a tuturor fruntașilor români din Beiuș și din împrejurimi, ceea ce lasă să se întrevadă vechea autoritate a voievodului și întinderea ei”. Beiușul este menționat ca oppidum cu jude și jurați;
*28.10.1451 – episcopul Ioan Vitez de Zredna declară Beiușul „Oraș liber-Civitas” cu drept de sigiliu și jurați;
n decembrie 1600, Mihai Viteazul în drumul său spre Viena poposește două zile la Beiuș, iar la plecare lasă pentru paza orașului pe oștenii săi sârbi sub comanda lui Dimitrie Buzinca.
*19.04.1919 –  Bravii ostași români conduși de maiorul Razoviceanu eliberează orașul Beiuș – „… nu știu dacă primul soldat pe care l-am văzut era călare pe un cal alb, așa cum l-am văzut între icoane, în casa tatii la Beiuș, pe Mihai Viteazul, dar mulți din cei care au urmat maiorul Razoviceanu, după câte am înțeles, erau moți de-ai lui Horea și Avram Iancu, și încă în opinci, dar cu puști mitraliere în mâini” (Titus Roșu);
*Prin Hotărârea 35/1995 a Consiliului local Beiuș, 19 aprilie a fost declarată Ziua orașului Beiuș;
·*Prin Legea nr. 391 din 30 septembrie 2003, orașul Beiuș a fost declarat municipiu.
Ședința festivă în sala mare a Primăriei Beiuș
 Luni, 19 aprilie 2010, ora 10.00, în sala mare a Primăriei Beiuș, în acordurile Imnului național, începea ședința festivă a Consiliului municipal. La eveniment au participat senatorul Cornel Popa, deputatul Nicolae Jolța, prefectul județului Bihor, Gavrilă Ghilea, primari din zonă, oameni politici, de cultură și de afaceri din Þara Beiușului, dar și numeroși cetățeni.
Primarul, prof. ec. Adrian Domocoș, a deschis ședința făcând un bilanț al realizărilor social – economice, dar și neîmplinirilor din 2008 și până în prezent. Referitor la neîndeplinirea unor obiective „Beiușul nu este unde ar trebui să se afle, dar e pe direcția cea bună”, spunea primarul.
Printre realizări a amintit modernizările făcute la Spitalul „episcop Nicolae Popoviciu” (în valoare de 100.000 de ron la spital și 500.000 U.S.D. la maternitate), modernizarea grădinițelor și a școlilor, a iluminatului public, finalizarea unor proiecte din fonduri europene în valoare de peste 100.000 de euro. Printre proiectele în derulare amintea darea în folosință a apartamentelor din clădirea de pe str. General Mociulschi, modernizarea pieței și încălzirea acesteia cu apă geotermală, realizarea unui lac de agrement în zona Delani și finalizarea proiectului „Beiuș – oraș geotermal”.
Senatorul Cornel Popa a asigurat sprijinirea primarului Beiușului în demersurile sale pentru cetățeni și a sesizat cu mâhnire că „este prea multă încrâncenare în această zonă în care, regula bunului-simț a fost la ea acasă”. Referitor la starea deplorabilă a DN 76, atât Cornel Popa, cât și Nicolae Jolța au asigurat cetățenii de implicarea în rezolvarea acestei probleme. Dl. Jolța a arătat că, în urma interpelării ministrului Berceanu a constatat cu stupoare că termenul de reabilitare a acestui drum este 2013.
Prefectul Gavrilă Ghilea a asigurat cetățenii că va sprijini administrația locală în vederea ducerii la bun sfârșit a proiectelor derulate.
În final, corul „Lira”, dirijor prof. Remus Lazea, a susținut un microrecital.
Depunere de coroane la monumentul martirilor
Participanții la ședința festivă s-au deplasat la monumentul martirilor dr. Ioan Ciordaș și dr. Nicolae Bolcaș pentru a aduce un omagiu eroilor ce s-au jertfit pentru libertatea și unitatea națiunii române. Manifestarea a început, surpriză, cu două slujbe religioase – una oficiată de un sobor de preoți ortodocși și una de un sobor de clerici greco – catolici cărora li s-a alăturat și parohul bisericii reformate din Beiuș. Moment penibil care dovedește că nici măcar într-o zi de o asemenea încărcătură emoțională reprezentanții cultelor nu sunt capabili să dea un exemplu de iubire frățească și de toleranță. Să nu uităm că Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș au fost, unul greco – catolic, iar celălalt ortodox și și-au dat viața alături, în noaptea de 3 - 4 aprilie 1919, asasinați mișelește de bandele căpitanului Verbõczi, să nu uităm că aceștia au fost doi mari ROMÂNI uniți, mai presus de orice, de idealuri comune, de o luptă comună și de un destin tragic.
Au rostit alocuțiuni prof. Dan Ispas și primarul Adrian Domocoș care au subliniat semnificația zilei de 19 aprilie pentru locuitorii municipiului Beiuș.
Manifestarea s-a încheiat cu depunerea de coroane și jerbe de flori la monumentul martirilor. (Simion Suciu)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:49:06 Ora de vară a Europei de Est