Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

19 aprilie – Ziua municipiului Beiuș

Din 1995,

19 aprilie – Ziua municipiului Beiuș

Beiuș – repere istorice
·1263 – în Codexul de la Oradea apare prima mențiune despre Ioan, voievodul Beiușului;

*În anul 1410, la 24 august, Paul Chapo, judele Beiușului emite un document în care este atesta existența voievodului Petru de Beiuș și a adunării cnejilor și juraților, ceea ce dovedește faptul ca voievodul de Beiuș era „în fruntea unei adunări a tuturor fruntașilor români din Beiuș și din împrejurimi, ceea ce lasă să se întrevadă vechea autoritate a voievodului și întinderea ei”. Beiușul este menționat ca oppidum cu jude și jurați;
*28.10.1451 – episcopul Ioan Vitez de Zredna declară Beiușul „Oraș liber-Civitas” cu drept de sigiliu și jurați;
n decembrie 1600, Mihai Viteazul în drumul său spre Viena poposește două zile la Beiuș, iar la plecare lasă pentru paza orașului pe oștenii săi sârbi sub comanda lui Dimitrie Buzinca.
*19.04.1919 –  Bravii ostași români conduși de maiorul Razoviceanu eliberează orașul Beiuș – „… nu știu dacă primul soldat pe care l-am văzut era călare pe un cal alb, așa cum l-am văzut între icoane, în casa tatii la Beiuș, pe Mihai Viteazul, dar mulți din cei care au urmat maiorul Razoviceanu, după câte am înțeles, erau moți de-ai lui Horea și Avram Iancu, și încă în opinci, dar cu puști mitraliere în mâini” (Titus Roșu);
*Prin Hotărârea 35/1995 a Consiliului local Beiuș, 19 aprilie a fost declarată Ziua orașului Beiuș;
·*Prin Legea nr. 391 din 30 septembrie 2003, orașul Beiuș a fost declarat municipiu.
Ședința festivă în sala mare a Primăriei Beiuș
 Luni, 19 aprilie 2010, ora 10.00, în sala mare a Primăriei Beiuș, în acordurile Imnului național, începea ședința festivă a Consiliului municipal. La eveniment au participat senatorul Cornel Popa, deputatul Nicolae Jolța, prefectul județului Bihor, Gavrilă Ghilea, primari din zonă, oameni politici, de cultură și de afaceri din Þara Beiușului, dar și numeroși cetățeni.
Primarul, prof. ec. Adrian Domocoș, a deschis ședința făcând un bilanț al realizărilor social – economice, dar și neîmplinirilor din 2008 și până în prezent. Referitor la neîndeplinirea unor obiective „Beiușul nu este unde ar trebui să se afle, dar e pe direcția cea bună”, spunea primarul.
Printre realizări a amintit modernizările făcute la Spitalul „episcop Nicolae Popoviciu” (în valoare de 100.000 de ron la spital și 500.000 U.S.D. la maternitate), modernizarea grădinițelor și a școlilor, a iluminatului public, finalizarea unor proiecte din fonduri europene în valoare de peste 100.000 de euro. Printre proiectele în derulare amintea darea în folosință a apartamentelor din clădirea de pe str. General Mociulschi, modernizarea pieței și încălzirea acesteia cu apă geotermală, realizarea unui lac de agrement în zona Delani și finalizarea proiectului „Beiuș – oraș geotermal”.
Senatorul Cornel Popa a asigurat sprijinirea primarului Beiușului în demersurile sale pentru cetățeni și a sesizat cu mâhnire că „este prea multă încrâncenare în această zonă în care, regula bunului-simț a fost la ea acasă”. Referitor la starea deplorabilă a DN 76, atât Cornel Popa, cât și Nicolae Jolța au asigurat cetățenii de implicarea în rezolvarea acestei probleme. Dl. Jolța a arătat că, în urma interpelării ministrului Berceanu a constatat cu stupoare că termenul de reabilitare a acestui drum este 2013.
Prefectul Gavrilă Ghilea a asigurat cetățenii că va sprijini administrația locală în vederea ducerii la bun sfârșit a proiectelor derulate.
În final, corul „Lira”, dirijor prof. Remus Lazea, a susținut un microrecital.
Depunere de coroane la monumentul martirilor
Participanții la ședința festivă s-au deplasat la monumentul martirilor dr. Ioan Ciordaș și dr. Nicolae Bolcaș pentru a aduce un omagiu eroilor ce s-au jertfit pentru libertatea și unitatea națiunii române. Manifestarea a început, surpriză, cu două slujbe religioase – una oficiată de un sobor de preoți ortodocși și una de un sobor de clerici greco – catolici cărora li s-a alăturat și parohul bisericii reformate din Beiuș. Moment penibil care dovedește că nici măcar într-o zi de o asemenea încărcătură emoțională reprezentanții cultelor nu sunt capabili să dea un exemplu de iubire frățească și de toleranță. Să nu uităm că Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș au fost, unul greco – catolic, iar celălalt ortodox și și-au dat viața alături, în noaptea de 3 - 4 aprilie 1919, asasinați mișelește de bandele căpitanului Verbõczi, să nu uităm că aceștia au fost doi mari ROMÂNI uniți, mai presus de orice, de idealuri comune, de o luptă comună și de un destin tragic.
Au rostit alocuțiuni prof. Dan Ispas și primarul Adrian Domocoș care au subliniat semnificația zilei de 19 aprilie pentru locuitorii municipiului Beiuș.
Manifestarea s-a încheiat cu depunerea de coroane și jerbe de flori la monumentul martirilor. (Simion Suciu)

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:26:32 Ora standard a Europei de Est