Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Studenții orădeni au impresionat Parlamentul European

În cadrul exercițiului de simulare de la Bruxelles

Studenții orădeni au impresionat Parlamentul European

Studenții orădeni care au participat la simularea desfășurată la Parlamentul European de la Bruxelles în perioada 22-23 aprilie 2010 s-au întors laureați.

La această simulare au participat 126 de studenți europeni de diferite naționalități. Menționăm că din partea României a mai participat un grup de studenți clujeni de la Universitatea Sapientia.
Pentru prestația deosebită, studenții orădeni s-au clasat pe primele locuri: locul I (205 puncte) - Meszaros Edina, locul II (198 puncte) - Hoduț Lavinia, locul III (193 puncte) - Scrobotă Alina, locul V (190  puncte) - Popescu Adriana. În elaborarea punctajului a fost apreciat procesul de negociere dintre statele membre pe care studenții au  trebuit să îl desfășoare în prima zi a simulării. Ei au fost apreciați de către organizatori și din perspectiva abilității de a-și susține și îndeplini obiectivele pe care le aveau de realizat pentru statele pe care le reprezentau, capitol la care studenții orădeni au fost din nou la înălțime. Astfel, acumulând punctele pentru documentul de poziție și cele atribuite pentru purtarea procesului de negociere în general, reprezentanții Universității din Oradea au obținut nenumărate aprecieri.
Reușitele studenților au captat atenția reprezentantului României la Departamentul de vizite al Parlamentului European, Mariana Cosac, care a propus grupului orădean organizarea unei noi simulări pe o temă care va fi stabilită de Facultatea de Istorie, Geografie și Relații Internaționale.
Programul simulării a fost unul foarte dens. Timp de două zile, studenții orădeni și-au petrecut ore întregi în interiorul forului european, negociind schimbarea legislației privind emisiile de carbon pe teritoriul Uniunii Europene.
Reprezentanții departamentului de vizite de studiu din cadrul Parlamentului European au structurat programul participanților la simulare dintr-o dublă perspectivă: în prima zi a simulării aceștia au fost repartizați pentru a purta negocieri în cadrul Consiliului Uniunii Europene ca reprezentanți ai statelor membre. Studenții orădeni au reprezentat Comisia Europeană (cum a fost cazul masterandului Nica Ludovic) și următoarele state membre ale uniunii (împreună cu un coleg de la o altă universitate europeană): Franța (Meszaros Edina), Italia (Hoduț Lavinia), Cehia (Demian Adelina),  Danemarca (Scrobotă Alina), România (Popescu Adriana) și Portugalia (Avram Andra). Pentru această etapă a simulării, participanții au avut ca principale obiective pregătirea unui document de poziție prin realizarea căruia aceștia urmau să asimileze, la un nivel înalt, atât structura decizională a statelor membre pe care ar fi urmat să le reprezinte, principalii decidenți naționali și diverșii factori care ar fi putut influența decizia lor în consiliu, cât și principalele caracteristici ale industriei constructoare de mașini din Uniunea Europeană. La acest capitol, studenții orădeni au repurtat un real succes, patru dintre documentele de poziție realizate de aceștia fiind apreciate astfel: locul I - Popescu Adriana, locul III - Scrobotă Alina, locul IV - Hoduț Lavinia, iar locul V - Meszaros Edina.
Un juriu separat, format din doi reprezentanți ai consilierilor parlamentarilor europeni, a acordat, de asemenea, punctaje deosebite participanților orădeni, de data aceasta pentru calitatea participării la negocieri. Înainte de adoptarea rezoluției finale, Alina  Scrobotă, Edina Meszaros și Lavinia Hoduț au primit câte 60 de puncte fiecare (din 70 posibile, obținute de către reprezentanții Germaniei, Andi Simge și Hódi Sándor, de la King’s College, Londra, și Universitatea din Szeged, Ungaria), iar Adriana Popescu - 50 de puncte.
În cea de-a doua zi a simulării, participanții au primit diferite roluri, corespondente modului de funcționare a Parlamentului European, reprezentând, de această dată, diferitele grupuri parlamentare europene. Astfel, Scrobotă Alina și Avram  Andra au fost reprezentanții popularilor europeni, Popescu Adriana și Meszaros Edina au reprezentat conservatorii și reformiștii europeni, Nica Ludovic - reprezentantul socialiștilor, Demian Adelina, reprezentantul grupului liberalilor, iar Hoduț Lavinia a fost reprezentantul verzilor. Și în această etapă a simulării, în care participanții s-au structurat din nou în două alianțe susținând două variante conținând anumite diferențe ale proiectului legislativ supus la vot, studenții orădeni s-au făcut remarcați, organizatorii menționând în special numele Alinei Scrobotă și al Laviniei Hoduț.
În opinia lectorului universitar Cristina Dogot, performanțele tinerilor orădeni se datorează în mare măsură procesului pedagogic performant pe care studenții de la Facultatea de Istorie, Geografie și Relații Internaționale îl parcurg în cadrul programelor de licență și masterat, precum și efortului personal pe care l-au depus în procesul de pregătire care a precedat participarea lor la simularea organizată în cadrul Parlamentului European. (Olimpia Popoviciu)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Studenții orădeni au impresionat Parlamentul European.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:00 Ora de vară a Europei de Est