Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lansarea noii campanii „Locuri de muncă sănătoase”

Securitatea lucrărilor de mentenanță

Lansarea noii campanii „Locuri de muncă sănătoase”

Pentru a marca Ziua mondială a sănătății și securității în muncă din 28 aprilie, Agenția Europeană pentru Sănătate și Securitate în Muncă (EU-OSHA) a lansat noua sa campanie „Locuri de muncă sănătoase” pe 2010/11, care promovează securitatea lucrărilor de mentenanță în întreaga Europă.

În unele țări europene, până la 20% din totalul accidentelor de la locul de muncă au legătură cu lucrările de mentenanță, iar într-un număr de sectoare mai mult de jumătate din totalul accidentelor sunt asociate lucrărilor de mentenanță.
Mentenanța este esențială pentru a preveni riscurile de la locul de muncă, dar este în sine o activitate cu risc ridicat pentru lucrătorii care o desfășoară. Se estimează că, în Europa, 10-15% din accidentele mortale de la locul de muncă pot fi puse pe seama operațiunilor de mentenanță. Prin urmare, este esențial ca lucrările de mentenanță să se desfășoare în mod corect, ținând cont de securitatea și sănătatea lucrătorilor.
Cu ocazia lansării campaniei la sediul Comisiei Europene din Bruxelles, dr. Jukka Takala, directorul EU-OSHA, împreună cu comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, dl László Andor, a evidențiat obiectivele campaniei și regulile fundametale ale mentenanței în condiții de siguranță, ca element-cheie pentru locuri de muncă sănătoase.
Dl Andor și-a manifestat sprijinul deplin pentru campanie, afirmând: „Mentenanța face parte zi de zi din fiecare loc de muncă și sector. Procentul de 20% de accidente legate în prezent de lucrările de mentenanță este prea ridicat și indică faptul că acesta este un domeniu în care trebuie să sporim gradul de sensibilizare și să ne intensificăm eforturile”. Acesta a adăugat: Strategia noastră globală este să reducem accidentele de muncă din UE cu peste 25% în următorii ani. Această campanie ne va ajuta să sporim gradul de sensibilizare cu privire la riscurile legate de mentenanță, salvând vieți în întreaga Europă și apropiindu-ne mai mult de obiectivul nostru principal, acela de oferi locuri de muncă mai sigure și mai sănătoase”.
Activitățile și procedurile de mentenanță gestionate în mod deficitar sporesc riscurile de accidente la locul de muncă, inclusiv de accidente mortale, care implică lucrătorii de la toate nivelurile în cadrul unei mari varietăți de industrii. Într-unul dintre cele mai grave incidente de acest tip din Europa, dezastrul Piper Alpha din 1988, platforma de petrol și gaze din Marea Nordului s-a transformat într-un infern cuprins de flăcări în câteva secunde, omorând 167 de lucrători – un exemplu tragic privind potențialele consecințe ale procedurilor de mentenanță inadecvate.
Puteți descărca ghidul oficial al campaniei și alte materiale de campanie (prezentări, publicații și materiale promoționale în 22 de limbi) și găsi evenimente de campanie care vor avea loc în apropierea reședinței dumneavoastră pe site-ul web al campaniei „Locuri de muncă sănătoase” pe 2010/11: http://hw.osha.europa.eu
Site-ul web al campaniei "Securitatea lucrărilor de mentenanță"
Mentenanța dintr-o singură privire (Mihaela Ghinescu)

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 04:20:50 Ora de vară a Europei de Est