Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Prezentare de preparate reformiste

„Tradiție și reformă în alimentație”

Prezentare de preparate reformiste

Luni, 26 aprilie 2010, cei mai vestiți bucătari, cofetari și ospătari de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea (din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a I, a XI-a J, a XII-a L și a XI-a H), coordonați de maiștrii instructori Florica Radu și Nogradi Marta, au pregătit și prezentat în fața conducerii școlii, a distinșilor parteneri din Ungaria și a reprezentantului Inspectoratului Școlar, cele mai alese și mai gustoase preparate reformiste.

În 4 februarie 2010, în sala de mese a Colegiului Tehnic  „Mihai Viteazul” din Oradea, a avut loc festivitatea de deschidere a proiectului: „Gastro-reform - Tradiții și reformă în alimentație”, proiect câștigat de „Eötvös József Szakképzõ Iskola és Specialis Szakiskola” din Berettyóújfalu (Ungaria) – liderul de proiect, respectiv Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea – partener de proiect. Ieri, partenerii din Ungaria au revenit la Oradea pentru o nouă reuniune, dominată de bucătarii, cofetarii și ospătarii gazdă care au prezentat șase feluri de aperitive, șase sortimente de mâncare caldă (feluri de bază) și șase feluri de desert, plus un minunat suc natural din legume și fructe.
Ca sa vă aprindem și mai tare pofta, vă vom exemplifica cu câteva preparate care și numai amintite și privite îți antrenează sucul gastric de-ți lasă gura apă: salate de crudități, ciuperci umplute, ragu de ciuperci cu mei, budincă de legume, prăjitură cu cremă de iaurt, tartă cu mere și cereale. La prepararea lor s-a folosit ca materie primă: făină integrală, cereale, legume și fructe proaspete, carne slabă de pui, fără prăjeală în ulei, după cum a ținut să sublinieze maistrul instructor Nogradi Marta, interlocutorul nostru.
La momentul adevărului, preparatele au fost testase de către distinșii invitați și parteneri din Berettyóújfalu – Ungaria (o delegație de șase persoane, patru elevi și doi profesori – Deli Antal și Vekonyne Molnar Emese), prof. ing. Florian Mieluț - inspector școlar de specialitate, conducerea colegiului (director – prof. dr. Ruben Filimon, director adjunct – prof. Mihai Bacoș). La manifestarea culinară au fost invitați și profesori de la școlile partenere orădene și nu numai (de la colegiile tehnice „Traian Vuia”, „Transilvania” și „Șaguna”, Colegiul Economic „Partenie Cosma”, Liceul Teoretic „Ady Endre”, Grupul Școlar Agricol din Cadea și Școala cu clasele I-VIII „George Coșbuc” din Oradea).
Pentru hărnicia și priceperea lor, dna Marta a ținut să-i evidențieze pe truditorii care, de la ora 7 la 14, și-au prezentat cartea de vizită și certificatul de cei mai vestiți ospătari, bucătari și cofetari ai colegiului, pregătind gustoasele preparate reformiste, ecologice sută la sută: Claudia Dărăban, Szucs Timea, Claudia Podilă, Cătălin Drăghilă, Mădălina Dărăban și Ramona Sferle; Komendat Edina, Kiss Tunde, Balasz Tunde, Renata Cîmpan, Farkas Henrietta, Monica Mîrzea, Meszaros Judit, Murvai Afrodithe, Greta Naghi, Nagy Attila, Jakab Arnold, Nagy Timea, Torok Anita, Antonia Kendereși, Szilagyi David și Boglarka, Szilagyi Anita, Jakab Noemi, Molnar Edina, Lehoczki Beniamin, Oșvald Andrea, Szeghedi Emese și Vincze Lilla.
Marți, cinci școli în concurs
Unii dintre aceștia au pregătit preparate și pentru concursul pe care Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” l-a găzduit, tot în cadrul acestui proiect de Gastro-reformă, marțea trecută (20 aprilie 2010).
La concursul cu pricina, au participat câte două echipaje din cinci școli: C.T. „M. Viteazul”, „Eötvös József Szakképzõ Iskola és Specialis Szakiskola” din Berettyóújfalu (Ungaria), C. E. „Partenie Cosma”, C.T. „Andrei Șaguna” și Gr. Șc. Agricol din Cadea. La proba practică, fiecare echipaj și-a prezentat preparatul reformist (pregătit acasă), iar la proba teoretică, au avut de ales variantele corecte de răspuns la cele 10 întrebări.
Un juriu de specialitate a acordat premii și diplome pentru cele mai reușite preparate reformiste, dar nu numai.
C.E. „Partenie Cosma” – Cel mai estetic preparat; Cel mai modern preparat
C.T. „Andrei Șaguna” – Cea mai rapidă echipă; Cel mai economic preparat
Gr. Șc. Agr. Cadea – Cel mai gustos preparat; Cea mai organizată echipă
„Eötvös József” din Ungaria – Cel mai creativ preparat; Cel mai tradițional produs
C.T. „M. Viteazul” – Cel mai sănătos preparat; Cea mai curată echipă.
Miercuri – concurs la Berettyóújfalu
12 elevi de la C.T. „Mihai Viteazul” din Oradea (ospătari, bucătari și cofetari) vor participa, mâine (miercuri, 28 aprilie 2010), la un concurs de gătit axat pe agroturism, organizat de partenerii de proiect din Berettyóújfalu (Ungaria), după cum aveam să aflăm de la prof. Georgeta Erdei. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Prezentare de preparate reformiste.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:04 Ora de vară a Europei de Est