Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Preasfințitul părinte episcop Sofronie Drincec a pus piatra de temelie a noii biserici ortodoxe din Paleu

Duminică, 25 aprilie

Preasfințitul părinte episcop Sofronie Drincec a pus piatra de temelie a noii biserici ortodoxe din Paleu

Duminică, 25 aprilie 2010, este o zi istorică pentru românii ortodocși din Paleu. Este ziua în care Preasfințitul părinte episcop Sofronie Drincec a pus piatra de temelie a noii biserici ortodoxe din Paleu, cu hramul „Sf. Anastasia și Sf. Petru Movilă”, „în mijlocul unei grădini cu pomi fructiferi, într-un colț de paradis...”, după cum s-a exprimat Preasfințitul părinte episcop.

La eveniment au participat înalte oficialități, prefectul județului Bihor, dl Gavrilă Ghilea, senatorul Ioan Mang, consilieri locali, conducători ai unor instituții de stat din Oradea și Paleu, un înalt sobor de preoți, invitați și credincioși.
Sfânta Liturghie a fost oficiată în biserica de lemn de Preasfințitul părinte episcop Sofronie Drincec și un înalt sobor de preoți (protopopul Dorel Octavian Rusu, patru diaconi, doi părinți consilieri și trei părinți slujitori, între care părintele slujitor Vasile Popa). Și actuala biserică de lemn este nouă. În 10 aprilie 2009, s-a turnat fundația, iar în 13 decembrie 2009, a fost oficiată prima Liturghie.
În cuvântul rostit, Preasfințitul părinte episcop Sofronie Drincec s-a arătat încântat de un asemenea eveniment.
„Am venit aici cu foarte multă bucurie. Era nevoie să se înalțe o biserică și pentru românii ortodocși din Paleu, la marginea vie a metropolei Oradea. Am îmbrățișat cu mult elan această idee. Nu întâmplător, am ales hramul „Sf. Anastasia și Sf. Petru Movilă” care se va sărbători pe 22 decembrie, zi importantă pentru poporul român, pentru că din 22 decembrie 1989, am revenit în glorioasa tradiție românească. Până la Revoluție, a fost foarte greu să construiești sau să repari o biserică. Era nevoie de mari aprobări. Era de îndurat multe suferințe și lacrimi. Mai degrabă, se dărâmau biserici. În București, au căzut sub buldozere 22 de biserici, pe ascuns, pe furiș, dar în 22 decembrie 1989, s-a stins otrava. Biserica fusese izgonită din spitale și școli...”
Preafințitul părinte episcop a explicat alegerea făcută pentru hramul bisericii, Sfânta Anastasia însemnând și „Înviere”, iar lui Petru Movilă, devenit sfânt, îi datorăm „mărturisirea de credință”.
Părintele slujitor Vasile Popa a mulțumit Preasfințitului părinte episcop, Episcopiei și Protopopiatului Oradea, tuturor celor care au contribuit, anul trecut, la construirea bisericii de lemn, directorului coordonator al Casei Județene de Pensii, Leontin Tîrle, directorului de la S.C. „Urbana” S.A., Balogh Emeric, zecilor de credincioși, nu neapărat cu dare de mână...
Piatra de temelie pusă, duminică, 25 aprilie 2010, la înălțarea noii biserici ortodoxe din Paleu, este cea de-a 26-a piatră de temelie pusă de Preasfințitul părinte episcop Sofronie Drincec de la întronizarea sa în scaunul episcopal, în 25 februarie 2007. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (147 de poze), accesați Galeria foto: Preasfințitul părinte episcop Sofronie Drincec a pus piatra de temelie a noii biserici ortodoxe din Paleu.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:55:42 Ora de vară a Europei de Est