Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Perspective diferite…

Călător, la Marea Baltică

Perspective diferite…

Noi, românii avem mentalitatea noastră caracteristică rezumată de următorul concept străvechi: “Las` că mere așa!”. Acest lucru ne face pe noi unici în toată lumea. Eu cel puțin nu am fost fan al acestui stil de viață și rămân ancorat în trendul moralist, deși acest lucru atrage după sine fiecărui membru stigmatul unei întregi societăți mai dărăpănate psihic.

Continuând la subiectul curent, școala noastră, Liceul “Don Orione” Oradea a avut un schimb de experiență cu o școală catolică foarte bine organizată și administrată din Polonia, anume “Collegium Marianum” din orașul Pelpin, situat în zona Gdansk, Marea Baltică. Perioada acestei ocazii a fost între 27 martie și 2 iunie 2007,  aproximativ o săptămână. Acolo am văzut o perspectivă total diferită despre cum se învârt lucrurile și cum ar putea evolua țara noastră.
Când am plecat, mă gândeam: “Ok, deci va fi ceva nou, diferit și interesant”, cu un pic de neîncredere în sinea mea. Într-adevăr, a fost așa, dar la o scară mult mai mare. M-am trezit într-un loc în care bunul-simț și o minte deschisă fără prejudecăți se văd prin ceva numit abstract “civilizație ”. Totuși, nu se poate vorbi de perfecțiune, numai de evoluție economică și socială evidentă. Atât. Se poate vorbi, totuși, de asemănări între România și Polonia, cel mai evident fiind cultura. Polonia are o cultură bogată, diversificată, tradiții păstrate de-a lungul timpului, precum și multe edificii impresionante (castele construite de către cavalerii teutoni, catedrale impozante, construite în stil gotic). Credința în Dumnezeu este foarte puternică, bisericile fiind pline nu numai de bătrâni, ci și de copii până la cei de vârsta medie. Trebuie menționat că cel mai cunoscut – și iubit – papă s-a născut în Polonia, anume Ioan Paul al II-lea. Ioan Paul a dus o luptă crâncenă împotriva comunismului și l-a condamnat aspru. România, ca și Polonia, își are punctul forte în mănăstirile numeroase ( cea mai mare concentrație fiind în Moldova) și peisaje impunătoare – totuși, așteptăm încă de la prea-iubitul nostru Guvern o infrastructură demnă de comorile noastre naturale care se lasă așteptată așa de mult, că dacă ar fi, nu s-ar mai povesti … - și aceeași credință puternică creștină. Tradițiile românești au fost și ele păstrate cu sfințenie.
Șederea propriu-zisă în Pelplin a fost foarte plăcută. Orașul nu este foarte mare, dar este foarte curat, bine întreținut și un loc relaxant de petrecut timpul. Clădirea liceului este mare, alcătuită din patru etaje, la care se pot găsi sălile de clasă – la fiecare materie se schimbă sala de clasă, fiecare sală fiind dotată și specializată pentru o anumită materie -, sala profesorală, căminele – în cămin ai acces la internet și telefon fix în fiecare cameră -, și cantina. În terenul școlii se pot găsi diverse lucruri deosebite: un lac interesant, un râu mic cu o șoaptă relaxantă, un parc să îți poți limpezi mintea, o bibliotecă pentru devoratorii de cărți, terenuri de baschet și fotbal pentru împătimiții sportului, case separate pentru episcop și preoți, și imensa catedrală din Pelplin, care are altarul numărul doi în înălțime din Europa – catedrala are și două orgi, care mai demult erau conectate. Elevii de acolo sunt tipi serioși, dar și de gașcă.La învățat sunt foarte conștiincioși, au și un program strict, dar se țin de treabă și își îndeplinesc sarcinile într-o manieră profesională. Poate am putea aplica unele lucruri cu succes și în România sau cel puțin să adaptăm unele soluții găsite de ei în domeniul învățământului.
Programul nostru a fost dens, noi vizitând Gdansk – orașul în care cea mai puternică rezistență anticomunistă a crescut și răbufnit -, Gniew, Malbork – unde este câte un castel mare construit de cavalerii teutoni – precum și alte locuri minunate. Gdansk este un oraș impunător, având partea lui modernă și cea medievală. În partea veche se pot vedea urmele unui fost mare port, anume uneltele folosite pentru descărcat marfa de pe vapoare, stilurile diferitelor cladiri și cafenele specifice diferitelor țări din lume.
În concluzie, acest schimb de experiență a fost benefic pentru mine, dar și pentru ceilalți elevi participanți.
Voi încheia acest articol cu citatul meu preferat: “Nimeni nu gândește pentru tine!“
Mircea Ionel MUÞIU
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Perspective diferite…).
                                                                                   

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:40 Ora de vară a Europei de Est