Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Inspectoratul de Poliție Județean Bihor recrutează și selecționează candidați pentru instituțiile de învățământ superior ale M.A.N.

În perioada 8 aprilie – 31 mai,

Inspectoratul de Poliție Județean Bihor recrutează și selecționează candidați pentru instituțiile de învățământ superior ale M.A.N.

Cifrele de școlarizare aprobate sunt: *14 locuri la Academia Tehnică Militară din București, din care: un loc la Facultatea de Mecatronică și sisteme integrate de armament – specializarea „Armament, aparatură artileristică și sisteme de conducere a focului” și 13 locuri la Facultatea de sisteme electronice și informatice militare –specializarea „Calculatoare și sisteme informatice pentru apărare și securitate națională”.

*4 locuri la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, din care: două locuri la Științe militare și informații, specializarea – Management economico – financiar,
două locuri la Științe administrative,       - specializarea „Administrație publică”.
*5 locuri la Institutul Medico-Militar, specializarea „Medicină”
*14 locuri la Școala Militară de Maiștri și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” din Pitești, din care: șase locuri, specializarea - Tehnică de comunicații, șase locuri specializarea –Tehnică de calcul și două locuri specializarea – Construcții.
Femeile și bărbații candidează pe aceleași locuri.
Recrutarea se realizează conform procedurilor în vigoare, în raport de locul de domiciliu sau de reședință al candidaților, potrivit opțiunii acestora.
Pentru a participa la concursul de admitere în instituțiile de învățământ superior ale Ministerului Apărării Naționale, candidații trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiții legale de recrutare
*să aibă cetățenia română și domiciliul în România *să cunoască limba română scris și vorbit *să aibă capacitate deplină de exercițiu *să fie declarați „apt” din punct de vedere medical, fizic și psihic; verificările privind starea de sănătate medicală, fizică și psihică vor fi efectuate de structurile de specialitate la Ministerului Administrației și Internelor *să aibă vârsta de minim 18 ani împliniți sau să îi împlinească în cursul anului 2010 * să fie absolvenți de liceu cu diplomă de bacalaureat; dovada absolvirii se face cu diplomă sau adeverință din care să rezulte faptul că au susținut și promovat examenul de bacalaureat *să aibă un comportament corespunzător cerințelor de conduită admise și practicate în societate *să nu aibă antecedente penale sau să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârșirea de infracțiuni, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea *să nu fi fost destituiți dintr-o funcție publică în ultimii șapte ani *nu au desfășurat activități de poliție politică, astfel cum sunt definite prin lege *au luat la cunoștință de condiția prevăzută de art.10, alin.3 din Legea nr.360/2002 privind Statutul Polițistului cu modificările și completările ulterioare *îndeplinesc criteriile specifice pentru ocuparea prin concurs a funcției publice cu statut special;
criterii specifice:
*să aibă vârsta de până la 27 de ani *să fi obținut la purtare în perioada studiilor liceale, media generală de minimum 8.00 *să nu fi fost exmatriculați, pentru abateri disciplinare, dintr-o instituție de învățământ *să aibă înălțimea de minimum 1,65 m bărbații și 1,60 m femeile.
Nu se admit derogări de la nicio condiție legală sau criteriu specific pentru recrutarea candidaților la concursul de admitere – sesiunea 2010.
Informațiile necesare pentru participarea la concursul de admitere vor fi aduse la cunoștința candidaților de către polițiști din cadrul Serviciului  Resurse Umane al I.P.J. Bihor, din municipiul Oradea (Parcul Traian nr. 6 - 8, tel: 0259/403.111 sau 0259/403.112.
Înscrierile se fac în perioada 8 aprilie – 31 mai 2010, pentru învățământul universitar, iar pentru învățământul postliceal în perioada 8 aprilie – 30 iunie 2010, după următorul program:
luni, miercuri și vineri, între orele 8,30 și 12,30; marți și joi între orele 12,00  și 16,00. 
Candidații care optează pentru admiterea la o instituție de învățământ universitar a Ministerului Apărării Naționale pe locurile Ministerului Administrației și Internelor, pot participa și la concursul de admitere pentru una din școlile de agenți de poliție.
Candidații declarați „Neadmis” la instituțiile de învățământ universitar ale Ministerului Apărării Naționale pe locurile Ministerului Administrației și Internelor, care au a doua opțiune o școală de agenți de poliție, pot participa la concursul organizat de acestea numai dacă au fost declarați „apt medical” la examinarea medicală efectuată în cadrul instituției de învățământ superior. Aceștia vor relua întreaga procedură stabilită pentru concurs – taxe de participare, înscrierea la concurs, susținerea probelor eliminatorii-contravizita medicală, probele sportive și a testului de verificare a cunoștințelor.
Candidații declarați „Neadmis” la instituțiile de învățământ universitar ale Ministerului Apărării Naționale, care au a doua opțiune o școală postliceală militară se supun procedurilor adoptate de Ministerul Apărării Naționale, pentru asemenea situații.
Dosarul de recrutare va cuprinde următoarele acte:
*cerere de înscriere (formular tipizat)
*diplomă de bacalaureat (copie legalizată) sau adeverință care atestă absolvirea liceului cu diplomă de bacalaureat, pentru candidații care au absolvit în anul în curs și foaia matricolă (copie legalizată);
*următoarele documente în copie  legalizată: certificat de căsătorie, certificat de naștere pentru candidat, soție/soț și fiecare copil, autobiografia (scrisă personal de candidat cu scris olograf) și tabelul nominal cu rudele candidatului, cazier judiciar al candidatului, fișa medicală tip încadrare în M.A.I., caracterizare de la ultimul loc de muncă (școală, facultate sau unitate militară), vizată de șeful unității, cu nr. de înregistrare și ștampilată, declarația de confirmare a cunoașterii și acceptării condițiilor de recrutare (formular tipizat);
*următoarele documente în copie xerox și original: act de identitate, livret militar, carnet de muncă, trei fotografii 3x4 cm (tip buletin de identitate), două fotografii 9 x 12 cm, color numai pentru candidații declarați „admis”.
Vizita medicală se efectuează la Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu al I.P.J. Bihor, din Oradea (str. Dunării, nr.7),  în fiecare zi de vineri, ora 08.30.
Termenul-limită pentru predarea dosarelor de concurs în volum complet este 8 iunie 2010!
La Academia Tehnică Militară și la Academia Forțelor Terestre Sibiu (domeniul de licență „Științe militare și informații”) se concurează pe numărul total de locuri aprobat pentru Ministerul Administrației și Internelor, la fiecare facultate, iar ocuparea acestora se face în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere obținute, candidații putând alege specializarea și beneficiarul pentru care se pregătesc. Această procedură se aplică și la Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre ”Basarab I” –Pitești.
Examinarea psihologică se va efectua de către specialiștii din cadrul Centrului de Psihosociologie al M.A.I. la o dată ce va fi comunicată ulterior.
Pentru candidații care au fost declarați „inapt” la testarea psihologică sau au fost declarați „inapt medical” în fișa medicală, activitatea de recrutare încetează.
Candidații recrutați pentru toate instituțiile de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale se vor prezenta pentru susținerea probelor eliminatorii (contravizita medicală și probele de evaluare a aptitudinilor fizice) în data de 8 iulie 2010, ora 8,00, la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, strada Jandarmeriei, nr.9-11, sector 1, București; relații la telefon 021/3159373, respectiv 021/303.7080, interior 11422 sau 11407.
La prezentarea pentru susținerea probelor eliminatorii, candidații vor avea asupra lor cartea de identitate/pașaportul și echipament sportiv adecvat susținerii probelor de evaluare a aptitudinilor fizice.
Probele și baremele pentru verificarea aptitudinilor fizice ale candidaților pentru instituțiile de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale sunt cele stabilite pentru admiterea în unitățile de învățământ ale M.A.I.
Candidații care promovează probele eliminatorii susțin probele de cunoștințe la sediul instituțiilor de învățământ pentru care au optat, conform graficului întocmit de fiecare din acestea.
Perioadele de desfășurare, tematica și bibliografia pentru concursul de admitere în instituțiile de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale pot fi obținute de pe site-urile de internet ale acestor instituții.
Formularele necesare întocmirii dosarelor de concurs sunt postate pe site-ul I.P.J. Bihor la adresa, http://bh.politiaromana.ro, la secțiunea ANUNÞURI.
Relații suplimentare se pot obține la Serviciul Resurse Umane din cadrul I.P.J. Bihor, din municipiul Oradea (Parcul Traian nr. 6 - 8, tel: 0259/403111 sau 0259/403112.
Biroul de presă al I.P.J. Bihor (Alina DINU)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:44:02 Ora standard a Europei de Est