Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Inspectoratul de Poliție Județean Bihor recrutează și selecționează candidați pentru instituțiile de învățământ superior ale M.A.N.

În perioada 8 aprilie – 31 mai,

Inspectoratul de Poliție Județean Bihor recrutează și selecționează candidați pentru instituțiile de învățământ superior ale M.A.N.

Cifrele de școlarizare aprobate sunt: *14 locuri la Academia Tehnică Militară din București, din care: un loc la Facultatea de Mecatronică și sisteme integrate de armament – specializarea „Armament, aparatură artileristică și sisteme de conducere a focului” și 13 locuri la Facultatea de sisteme electronice și informatice militare –specializarea „Calculatoare și sisteme informatice pentru apărare și securitate națională”.

*4 locuri la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, din care: două locuri la Științe militare și informații, specializarea – Management economico – financiar,
două locuri la Științe administrative,       - specializarea „Administrație publică”.
*5 locuri la Institutul Medico-Militar, specializarea „Medicină”
*14 locuri la Școala Militară de Maiștri și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” din Pitești, din care: șase locuri, specializarea - Tehnică de comunicații, șase locuri specializarea –Tehnică de calcul și două locuri specializarea – Construcții.
Femeile și bărbații candidează pe aceleași locuri.
Recrutarea se realizează conform procedurilor în vigoare, în raport de locul de domiciliu sau de reședință al candidaților, potrivit opțiunii acestora.
Pentru a participa la concursul de admitere în instituțiile de învățământ superior ale Ministerului Apărării Naționale, candidații trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiții legale de recrutare
*să aibă cetățenia română și domiciliul în România *să cunoască limba română scris și vorbit *să aibă capacitate deplină de exercițiu *să fie declarați „apt” din punct de vedere medical, fizic și psihic; verificările privind starea de sănătate medicală, fizică și psihică vor fi efectuate de structurile de specialitate la Ministerului Administrației și Internelor *să aibă vârsta de minim 18 ani împliniți sau să îi împlinească în cursul anului 2010 * să fie absolvenți de liceu cu diplomă de bacalaureat; dovada absolvirii se face cu diplomă sau adeverință din care să rezulte faptul că au susținut și promovat examenul de bacalaureat *să aibă un comportament corespunzător cerințelor de conduită admise și practicate în societate *să nu aibă antecedente penale sau să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârșirea de infracțiuni, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea *să nu fi fost destituiți dintr-o funcție publică în ultimii șapte ani *nu au desfășurat activități de poliție politică, astfel cum sunt definite prin lege *au luat la cunoștință de condiția prevăzută de art.10, alin.3 din Legea nr.360/2002 privind Statutul Polițistului cu modificările și completările ulterioare *îndeplinesc criteriile specifice pentru ocuparea prin concurs a funcției publice cu statut special;
criterii specifice:
*să aibă vârsta de până la 27 de ani *să fi obținut la purtare în perioada studiilor liceale, media generală de minimum 8.00 *să nu fi fost exmatriculați, pentru abateri disciplinare, dintr-o instituție de învățământ *să aibă înălțimea de minimum 1,65 m bărbații și 1,60 m femeile.
Nu se admit derogări de la nicio condiție legală sau criteriu specific pentru recrutarea candidaților la concursul de admitere – sesiunea 2010.
Informațiile necesare pentru participarea la concursul de admitere vor fi aduse la cunoștința candidaților de către polițiști din cadrul Serviciului  Resurse Umane al I.P.J. Bihor, din municipiul Oradea (Parcul Traian nr. 6 - 8, tel: 0259/403.111 sau 0259/403.112.
Înscrierile se fac în perioada 8 aprilie – 31 mai 2010, pentru învățământul universitar, iar pentru învățământul postliceal în perioada 8 aprilie – 30 iunie 2010, după următorul program:
luni, miercuri și vineri, între orele 8,30 și 12,30; marți și joi între orele 12,00  și 16,00. 
Candidații care optează pentru admiterea la o instituție de învățământ universitar a Ministerului Apărării Naționale pe locurile Ministerului Administrației și Internelor, pot participa și la concursul de admitere pentru una din școlile de agenți de poliție.
Candidații declarați „Neadmis” la instituțiile de învățământ universitar ale Ministerului Apărării Naționale pe locurile Ministerului Administrației și Internelor, care au a doua opțiune o școală de agenți de poliție, pot participa la concursul organizat de acestea numai dacă au fost declarați „apt medical” la examinarea medicală efectuată în cadrul instituției de învățământ superior. Aceștia vor relua întreaga procedură stabilită pentru concurs – taxe de participare, înscrierea la concurs, susținerea probelor eliminatorii-contravizita medicală, probele sportive și a testului de verificare a cunoștințelor.
Candidații declarați „Neadmis” la instituțiile de învățământ universitar ale Ministerului Apărării Naționale, care au a doua opțiune o școală postliceală militară se supun procedurilor adoptate de Ministerul Apărării Naționale, pentru asemenea situații.
Dosarul de recrutare va cuprinde următoarele acte:
*cerere de înscriere (formular tipizat)
*diplomă de bacalaureat (copie legalizată) sau adeverință care atestă absolvirea liceului cu diplomă de bacalaureat, pentru candidații care au absolvit în anul în curs și foaia matricolă (copie legalizată);
*următoarele documente în copie  legalizată: certificat de căsătorie, certificat de naștere pentru candidat, soție/soț și fiecare copil, autobiografia (scrisă personal de candidat cu scris olograf) și tabelul nominal cu rudele candidatului, cazier judiciar al candidatului, fișa medicală tip încadrare în M.A.I., caracterizare de la ultimul loc de muncă (școală, facultate sau unitate militară), vizată de șeful unității, cu nr. de înregistrare și ștampilată, declarația de confirmare a cunoașterii și acceptării condițiilor de recrutare (formular tipizat);
*următoarele documente în copie xerox și original: act de identitate, livret militar, carnet de muncă, trei fotografii 3x4 cm (tip buletin de identitate), două fotografii 9 x 12 cm, color numai pentru candidații declarați „admis”.
Vizita medicală se efectuează la Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu al I.P.J. Bihor, din Oradea (str. Dunării, nr.7),  în fiecare zi de vineri, ora 08.30.
Termenul-limită pentru predarea dosarelor de concurs în volum complet este 8 iunie 2010!
La Academia Tehnică Militară și la Academia Forțelor Terestre Sibiu (domeniul de licență „Științe militare și informații”) se concurează pe numărul total de locuri aprobat pentru Ministerul Administrației și Internelor, la fiecare facultate, iar ocuparea acestora se face în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere obținute, candidații putând alege specializarea și beneficiarul pentru care se pregătesc. Această procedură se aplică și la Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre ”Basarab I” –Pitești.
Examinarea psihologică se va efectua de către specialiștii din cadrul Centrului de Psihosociologie al M.A.I. la o dată ce va fi comunicată ulterior.
Pentru candidații care au fost declarați „inapt” la testarea psihologică sau au fost declarați „inapt medical” în fișa medicală, activitatea de recrutare încetează.
Candidații recrutați pentru toate instituțiile de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale se vor prezenta pentru susținerea probelor eliminatorii (contravizita medicală și probele de evaluare a aptitudinilor fizice) în data de 8 iulie 2010, ora 8,00, la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, strada Jandarmeriei, nr.9-11, sector 1, București; relații la telefon 021/3159373, respectiv 021/303.7080, interior 11422 sau 11407.
La prezentarea pentru susținerea probelor eliminatorii, candidații vor avea asupra lor cartea de identitate/pașaportul și echipament sportiv adecvat susținerii probelor de evaluare a aptitudinilor fizice.
Probele și baremele pentru verificarea aptitudinilor fizice ale candidaților pentru instituțiile de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale sunt cele stabilite pentru admiterea în unitățile de învățământ ale M.A.I.
Candidații care promovează probele eliminatorii susțin probele de cunoștințe la sediul instituțiilor de învățământ pentru care au optat, conform graficului întocmit de fiecare din acestea.
Perioadele de desfășurare, tematica și bibliografia pentru concursul de admitere în instituțiile de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale pot fi obținute de pe site-urile de internet ale acestor instituții.
Formularele necesare întocmirii dosarelor de concurs sunt postate pe site-ul I.P.J. Bihor la adresa, http://bh.politiaromana.ro, la secțiunea ANUNÞURI.
Relații suplimentare se pot obține la Serviciul Resurse Umane din cadrul I.P.J. Bihor, din municipiul Oradea (Parcul Traian nr. 6 - 8, tel: 0259/403111 sau 0259/403112.
Biroul de presă al I.P.J. Bihor (Alina DINU)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:01:32 Ora de vară a Europei de Est