Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Zilele școlii” la „Nicolae Bălcescu” din Oradea

În perioada 19 – 23 aprilie

„Zilele școlii” la „Nicolae Bălcescu” din Oradea

De luni până vineri (inclusiv), elevii și dascălii de la Școala cu clasele I-VIII „Nicolae Bălcescu” din Oradea vor participa, eșalonat, la o serie de manifestări menite să marcheze, prin acțiuni bogate și variate, „Zilele școlii”, manifestare tradițională în peisajul învățământului bihorean.

Luni (19 aprilie 2010), au fost programate patru manifestări: o evocare a personalității lui Nicolae Bălcescu, în sala clasei a IV-a C, activitate condusă de înv. Florica Ferenț (cu participarea reprezentanților claselor din ciclul primar); concursul de istorie „Nicolae Bălcescu – în conștiința neamului românesc” (cu participarea unor echipaje din clasele a VIII-a), activitate condusă de prof. Emil Prodan); ateliere de meșteșuguri pentru elevii gimnaziști, activitate organizată și condusă de prof. Dorina Szatmari; concurs karaoke (tot pentru elevii din gimnaziu), organizat de prof. Alina Zaha.
Tablouri din flori naturale și împletituri...
Prof. Dorina Szatmari a organizat, în două serii, ateliere de meșteșuguri pentru clasele V-VI, respectiv VII-VIII.
În jurul unei mese, Alexandra Ioanovici, Bianca Olar, Kiraly Camelia, Larisa Barna, Mădălina Urs, Andrada Suciu și Ștefan Simon împleteau sfoara în trei, în diferite modele, inserând în cadrul modelului mărgele și boabe de fasole ca „design” cu efect neașteptat. La masa alăturată, Ionuț Gal, Flaviu Duca, Alex Pentie, Cătălin Petruț și Adrian Abrudan pictau tablouri cu motive florale populare, luate de pe farfurii de ceramică, iar în cadrul celui de-al treilea atelier, se confecționau tablouri pe pânză de sac de urzică, prin aplicare (lipire) de flori naturale uscate. Elevii s-au perindat de la un atelier la altul, după preferință, astfel că pe unii aveam să-i descoperim, în răstimpul celor două ore, la toate cele trei ateliere. Liniștea și „febra” creației au fost „amplificate”... de câteva piese folclorice difuzate de un radiocasetofon.
Pe la cele trei ateliere, au trecut, ca să ia „pulsul” activităților, reporteri și fotoreporteri din școală (Ioana Dzițac și Dora Ghilea), directorul adjunct, prof. Szabo Gyongyi și consilierul educativ, prof. Alina Deliman.
Karaoke ... în premieră!
Prof. de muzică Alina Zaha și prof. de română Ileana Pele au organizat, în premieră, un concurs karaoke, ce s-a bucurat de un succes teribil (29 de concurenți din clasele VII-VIII și 26 din V-VI). Cinci din cei 55 de concurenți au evoluat solo (Ștefana Călugăr, Alexandru Sime, Mihok Eduard, Delia Ioniță și Bungo Beatrice), iar ceilalți, în grup (de doi, trei, patru sau cinci).
„E un alt gen de educare a simțului artistic, estetic, de încredere în sine, un exercițiu de limbă (română sau străină), de autocontrol, de deschidere și lărgire a sferei genurilor muzicale, un prilej de socializare, delectare și cunoaștere...”, după cum aveau să aprecieze organizatorii evenimentului (Alina și Ileana), directorul școlii, prof. Ioan Mocan, și cum avea să consemneze și Darius Beleneși (reporterul școlii).   
Astăzi – două concursuri și un meci („neobișnuit”)
Pentru astăzi (marți, 20 aprilie), sunt programate trei manifestări: concursul literar „Pe tărâmul minunat al cărților”, la care vor participa echipaje din clasele a III-a A, B și D (activitate organizată de prof. Monica Igna); un concurs de cultură generală, cu participarea echipajelor din clasele a IV-a A, B și D (organizat de prof. Simona Vancea); un meci de fotbal între elevi și reprezentanți ai Poliției de Proximitate (activitate pusă la cale de consilierul educativ, prof. Alina Deliman). (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:„Zilele școlii” la „Nicolae Bălcescu” din Oradea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:53 Ora de vară a Europei de Est