Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Platforma ThinkQuest-liant, între metodele moderne și clasice în educație

Final de proiect la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” din Beiuș

Platforma ThinkQuest-liant, între metodele moderne și clasice în educație

Joi, 15 aprilie 2010, la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” din Beiuș s-a sărbătorit finalizarea proiectului de învățare „Ecuații în R”.

În proiect au fost implicați elevii clasei a VII-a, coordonați de prof. Crina Bercovici. Alături de elevi, la această festivitate au participat prof. Rodica Monenciu – director adjunct, prof. Gabriela Briscan – diriginta elevilor, prof. Szatmari Edit, Emil Apostol, Simona Cap, Cristian Pop de la catedra de matematică-informatică, prof. Mirela Tudor, precum și reprezentantul părinților.
Sărbătoarea a început prin cuvântul prof. Crina Bercovici, care a împărtășit celor prezenți despre modul în care a fost gândit proiectul, despre experiența câștigată alături de elevi, pe parcursul derulării proiectului (8 martie - 15 aprilie 2010).
 „Matematica, „puntea suspinelor” pentru unii elevi, poate fi transformată în obiectul care îți oferă multe satisfacții! Nu se poate descrie bucuria, satisfacția reușitei, încrederea în sine pe care o simte un elev atunci când, în urma unor eforturi, a multor încercări, rezolvă o problemă. Acest sentiment de mândrie îl motivează pe elev în activitățile ulterioare. În urma corectării lucrărilor la testele naționale, tezele cu subiect unic etc, s-a constatat că elevii greșesc la rezolvarea unor ecuații simple și au rețineri în abordarea problemelor care se reduc la rezolvări de ecuații. Ecuațiile ne-ar putea deveni prietene! – este mesajul acestui proiect. Acest proiect a avut ca scop general însușirea standardelor de conținut și de bază ale unității de învățare Ecuații în R. Totul a pornit de la întrebarea esențială: Ecuațiile fac parte din viața noastră de zi cu zi. Elev + Curiozitate + Utilitate + Artă + Tehnologie + Inovație + X = ECUATIE. Cine ar putea fi X?”, spunea  coordonatoarea proiectului.
 Pe parcursul derulării proiectului, elevii, folosind platforma ThinkQuest oferită de Firma Oracle și-au dezvoltat competențele secolului al 21-lea: gândire critică, lucrul în echipă, creativitatea, comunicarea, tehnologia, dezvoltarea sinelui.
 Clasa a fost grupată ca o unitate pentru a se face anunțurile comune. Elevii care au învățat în grupuri mici, câte 3, au avut posibilitatea să se corecteze între ei. Profesorul a monitorizat echipele de lucru și a corectat eventualele greșeli nesesizate de elevi, aceștia având posibilitatea să aprofundeze subiectul și acasă. Dacă nu au avut condiții acasă au avut acces la Internet în școală - în pauze, după cursuri (între orele 14.00 și 15.00) precum și la solicitarea acestora. După finalizarea lucrărilor, participanții la proiect au notat produsele finale folosind opt criterii de apreciere.
Cu mulțumirea lucrului bine făcut, elevii au deschis paginile proiectului prezentând paginile și dovezile activității desfășurate, dar și creațiile lor.   Evenimentul a continuat cu anunțarea clasamentului, premierea pe echipe și acordarea unor premii speciale pentru: cel mai bun coleg în cadrul proiectului, cel mai bun coleg de echipă, cel mai activ elev, cel mai hotărât lider, cel mai reușit produs final, cea mai bună lucrare scrisă etc. Premiul I a fost obținut de echipele „Galben” și „Orange”  (nota 10 + două credite + „dosarul magic”), premiul II – echipele  „Violet”, „Roșu” și „Verde” (nota 10 + două credite + „dosarul magic”) iar premiul III – echipele „Indigo” și „Albastru” (nota 9 sau două credite + „dosarul magic”).  Desigur, diplomele au fost însoțite și de un premiu dulce.
De menționat că în lunile martie și aprilie, în școală au mai fost derulate două proiecte asemănătoare:
1. Proiectul „Healty Food – Healty body – Helaty Life”, realizat pe platforma ThinkQuest în perioada 22 februarie -1 aprilie 2010 cu elevii clasei a XII-a D (matematică-informatică) și coordonat de prof. Szatmari Edit. S-a pornit de la întrebarea esențială: „Trăim pentru a mânca sau mâncăm pentru a trăi?” Paginile proiectul ne descriu ce înseamnă o alimentație inadecvată, necesitatea de a ne schimba modul de alimentație și de a elimina sedentarismul, atât la elevi, cât și la părinți. Capitolele proiectului au fost: conștientizarea alimentației inadecvate; cauzele alimentației nesănătoase; pericole alimentare; căi greșite în alimentație; efectele unei alimentații nesănătoase (boli cauzate); alege sănătatea; alimentele tale să fie medicamentele tale; eliminarea sedentarismului, sport zilnic; tinerețe, bucurie prin stil de viață; sfaturi. La finele proiectului, s-au realizat pliante, o prezentare în power point și un site.
2. Proiectul „Microsoft Power Point”, implementat în perioada 1- 25 martie 2010 cu elevii clasei a X-a D (matematică-informatică) și coordonat de prof. Manuel Bercovici. În acest proiect de învățare elevii au lucrat în opt grupe, fiecare având de realizat prezentarea unei țări care a implementat platforma ThinkQuest în educație. Secvențele parcurse de acest proiect de învățare au cuprins fazele de definire, planificare, executare, revizuire și gestionare. După parcurgerea suportului teoretic și vizualizarea altor exemple de bună practică, elevii au realizat prezentări în power point. (Simion Suciu)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Platforma ThinkQuest-liant, între metodele moderne și clasice în educație.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:57:44 Ora de vară a Europei de Est