Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Târgul de ofertă educațională 2010 (ediția a III-a)

Joi și vineri, la Universitatea din Oradea

Târgul de ofertă educațională 2010 (ediția a III-a)

Joi și vineri (15 – 16 aprilie 2010), Universitatea din Oradea a organizat, la sala de sport, cea de-a treia ediție a „Târgului de ofertă educațională 2010 – Universitatea din Oradea”, cu scopul declarat „de a promova programele de studii universitare de licență oferite de Universitatea orădeană”.

Joi, la ora vizitei noastre, am găsit mai mulți studenți, „interesați de masterat, după cum aveau să ne precizeze Remus Ardelean și Argentina Horincar, de la Administrația sălii de sport. Dar au venit și liceeni orădeni, de la „Blaga”, Economic și „Gojdu”...
„Ne-au surprins în mod plăcut felul în care s-au organizat și prezentat liceenii de la „Dimitrie Leonida”, „Ghibu” și „Traian Vuia”. Unii s-au arătat interesați să viziteze cabinete și laboratoare, curioși de aparatura din cadrul Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică. Pe departe, prezența cea mai numeroasă la târg au avut-o cei de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia, ne-a declarat Olimpia Popoviciu, reprezentatul media al Universității.
Ediția din acest an (cea de-a III-a ediție a Târgului de ofertă educațională) are ineditul său, fiind prima ediție găzduită de moderna și cocheta sală de sport. Tot la această ediție, am reușit să ne organizăm mai bine și să asigurăm transport gratuit elevilor din județ care au dorit să participe la târgul nostru. Þinem să remarcăm faptul că astăzi (ieri, vineri – n.n.) liceenii din Salonta au fost primii vizitatori, ei ajungând încă înainte de deschiderea târgului. Am mai avut vizitatori din Tinca, Aleșd și Valea lui Mihai. Sunt pe drum și trebuie să sosească din moment în moment liceeni din Ștei și Marghita. Pentru elevii care s-au anunțat să vină din județ, Universitatea a asigurat șapte autocare...”, ne-a mai spus Olimpia Popoviciu, responsabilul departamentului de relații cu presa.
De la „Șaguna”, „Octavian Goga” Marghita și Ștei
Primii pe care aveam să-i reperăm noi, vineri, au fost „șogunii” orădeni, un grup de liceeni de la Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” (din clasele a XII-a A, a XIII-a G și E, însoțiți de prof. Olivia David și Costa Florica). Emanuela Buzle și Loredana Burlău erau interesate de Facultatea de Științe Economice, iar colegii lor, de mecatronică, arte vizuale, ingineria managerială, protecția mediului și sport.
La scurt timp după plecarea „șogunilor”, au sosit 45 de elevi de la Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita (din clasele a XII-a A, B, C, D, H și I, însoțiți de prof. Tatiana Voicu, Szasz Paul și Anca Moț), pe care aveam să-i însoțim în vizita pe care au făcut-o la Facultatea de Științe Economice. Asistent univ. Diana Balaciu și studentul Claudiu Pop (din anul III) le-au prezentat Aula Magna și amfiteatrul alăturat, dar și două săli de seminarii...
Revenind în sala de sport, aveam să-l surprindem și pe rectorul Universității, dl prof. univ. dr. ing. Cornel Antal, dialogând cu dascălii și studenții, la standurile facultăților. Între timp, au sosit și autocarele cu elevii de la cele două colegii din Ștei (de la Colegiul Tehnic „Unirea” și Colegiul Național „Avram Iancu”).
În mijlocul grupului de la „Avram Iancu” Ștei (alcătuit din elevi de-a XII-a A, B, C, D și E, însoțiți de prof. Nicoleta Boloca și Cristian-Petru Gavriș), aveam să o remarcăm pe Izabella, o puștioaică de clasa a IV-a care studia pliantul Facultății de Științe Juridice. Frumoasă, dar și foarte isteață, Izabella vorbea ca un ... „avocat”!
De la Colegiul Tehnic Unirea au venit 43 de elevi, din clasele a XII-a A, B, C, D și E, însoțiți de prof. Adrian Călin Boc, Dorina Horge și Victoria Igaș.
Așadar, Universitatea din Oradea a organizat, joi și vineri, cea de-a treia ediție a Târgului de ofertă educațională, un bun prilej pentru a-și prezenta cartea de vizită în fața liceenilor bihoreni, interesați să afle detalii despre facultățile și specializările pentru care doresc să opteze la absolvirea liceului. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (127 de poze), accesați Galeria foto: Târgul de ofertă educațională 2010 (ediția a III-a).

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:45:07 Ora standard a Europei de Est