Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Prima întâlnire a fiilor satului Gurbești

Gurbești – comuna Căbești

Prima întâlnire a fiilor satului Gurbești

Gurbești este un sat al comunei Căbești, așezat de-a lungul Văii Roșia, cu aproximativ 208 locuitori, conform ultimului recensământ.

Prima datare cunoscută a satului Gurbești pare a fi din anul 1744, atunci când comunitatea ortodoxă din satele Josani și Gurbești au cerut pentru repararea bisericii (frecventată de credincioșii din cele două sate) fier de la stăpânul de pământ. Constatăm astfel că vechea biserică de lemn trebuie să fi fost construită cel puțin în secolul XVII, deși satul are o vechime mult mai mare.
Din vremuri vechi și până-n ziua de azi, bisericuța de lemn, așezată pe „Dâmbul Tuchii”, veghează sătucul de pe Valea Roșia și este, într-un fel spus, actul de naștere, dar și pașaportul de trecere prin veacuri al satului.
Următoarea mențiune este tot despre sfântul locaș - episcopul Melentie Kovacs (Covaciu) a văzut biserica în 1752, scriind despre ea „este din lemn, acoperită cu șindrilă”. La 1758, episcopul Sinesie al Aradului vizitează Beiușul și 271 de biserici din zonă printre care și biserica de lemn din Gurbești. Aflăm de asemenea că primii copiști de cărți bisericești, moldovenii care au venit în părțile Bihorului au lucrat și în satele Răbăgani, Saca, Josani, Gurbești și Topa de Sus.
Datele oferite de conscripția din 1778, ne arată că satul Gurbești, alături de Finiș, Nimăiești, Roșia, Căbești, Ceica și Meziad, se număra printre satele cu cele mai multe familii, peste 100. După datele cunoscute, actuala biserică de lemn din Gurbești a fost construită pe locul vechii biserici, în anul 1799 și se afla în proprietatea a două sate, Gurbești și Josani. Ca un arc peste timp, adunarea obștească a satului Gurbești a hotărât construirea unui nou lăcaș de cult, dar într-o zonă diferită.
Întâlnirea fiilor satului
Prima întâlnire cu fiii satului Gurbești a avut loc, duminică, 11 aprilie 2010, în Duminica Tomii sau Paștele Morților, cum se spune în calendarul popular, la întâlnire fiind prezenți peste 300 de cetățeni, mult peste populația actuală a satului.
Manifestarea a început după oficierea slujbei religioase în biserică și la morminte, în jurul orei 15.00.
Coordonatorul activității, gurbeșteanul Viorel Ianc, președintele Asociației „Avram Iancu” din Beiuș, a rostit împreună cu întreaga asistență „Tatăl Nostru”, după care a dat cuvântul  primarului comunei Căbești, Ioan Lezeu, și el fiu al satului, care a adresat un salut de bun venit tuturor celor care s-au adunat pe platoul de lângă școală. „Alături de acești oameni, am crescut și eu, învățând să muncesc la câmp și să îngrijesc turmele de oi. De la ei am învățat jocul popular, cântatul la fluier, strigăturile la higheghe, purtând cu mândrie costumul popular și nu de puține ori sufletul meu a fost alături de bucuriile, necazurile și suferințele lor”, îmi spunea domnul primar.
În aplauzele mulțimii, un miniexcavator a scos simbolic primele cupe din viitoarea fundație a noii biserici pe care sătenii au hotărât să o construiască după planurile unui tânăr arhitect local – Cristina Ianc.
Învățătoarei Viorica Magda i-a fost înmânată diploma de „Fiică a satului Gurbești”, prima persoană din sat care primește această diplomă, pentru cei 34 de ani de activitate neîntreruptă în creșterea și educarea copiilor gurbeșteni. Primarul Lezeu, el însuși unul dintre elevii pe care i-a modelat, a descris-o pe doamna învățătoare ca pe „o a doua mamă, un model de învățătoare. Dacă ar fi mai mulți oameni ca dânsa, generațiile ar crește cu mult bun-simț și respect”.
Profund emoționat, Viorel Ianc a prezentat cartea „Gurbești – vatră de istorie”, un documentar realizat de domnia sa, împreună cu soții Mirela și  Gheorghe M. David, anume pentru acest eveniment, precum și numărul 1 al „Ziarului de Gurbești”, foaie de suflet cu apariție lunară, scrisă de săteni pentru săteni și nu numai, editată prin grija Primăriei comunei Căbești și a Asociației „Avram Iancu” din Beiuș, tipărită pe hârtie, dar putând fi accesată și pe Internet.
A urmat spectacolul artistic care a fost deschis de surorile Mariana și Simona Tomele. În continuare, tinerele vlăstare de la Grădinița din Gurbești au prezentat un montaj literar-artistic. Elena Șerb, Paula Lezeu, Ionel Ienciu, Sebastian Hahău și instrumentiștii Sebastian Lucuța – la vioară și Samirel Domba –la saxofon au interpretat melodii populare și de petrecere. De la petrecere, nu au lipsit nici pălinca, „boții” și vioara cu goarnă. Voia bună a ținut până spre ora 23.00. (Simion Suciu)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:53:26 Ora standard a Europei de Est