Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Prima întâlnire a fiilor satului Gurbești

Gurbești – comuna Căbești

Prima întâlnire a fiilor satului Gurbești

Gurbești este un sat al comunei Căbești, așezat de-a lungul Văii Roșia, cu aproximativ 208 locuitori, conform ultimului recensământ.

Prima datare cunoscută a satului Gurbești pare a fi din anul 1744, atunci când comunitatea ortodoxă din satele Josani și Gurbești au cerut pentru repararea bisericii (frecventată de credincioșii din cele două sate) fier de la stăpânul de pământ. Constatăm astfel că vechea biserică de lemn trebuie să fi fost construită cel puțin în secolul XVII, deși satul are o vechime mult mai mare.
Din vremuri vechi și până-n ziua de azi, bisericuța de lemn, așezată pe „Dâmbul Tuchii”, veghează sătucul de pe Valea Roșia și este, într-un fel spus, actul de naștere, dar și pașaportul de trecere prin veacuri al satului.
Următoarea mențiune este tot despre sfântul locaș - episcopul Melentie Kovacs (Covaciu) a văzut biserica în 1752, scriind despre ea „este din lemn, acoperită cu șindrilă”. La 1758, episcopul Sinesie al Aradului vizitează Beiușul și 271 de biserici din zonă printre care și biserica de lemn din Gurbești. Aflăm de asemenea că primii copiști de cărți bisericești, moldovenii care au venit în părțile Bihorului au lucrat și în satele Răbăgani, Saca, Josani, Gurbești și Topa de Sus.
Datele oferite de conscripția din 1778, ne arată că satul Gurbești, alături de Finiș, Nimăiești, Roșia, Căbești, Ceica și Meziad, se număra printre satele cu cele mai multe familii, peste 100. După datele cunoscute, actuala biserică de lemn din Gurbești a fost construită pe locul vechii biserici, în anul 1799 și se afla în proprietatea a două sate, Gurbești și Josani. Ca un arc peste timp, adunarea obștească a satului Gurbești a hotărât construirea unui nou lăcaș de cult, dar într-o zonă diferită.
Întâlnirea fiilor satului
Prima întâlnire cu fiii satului Gurbești a avut loc, duminică, 11 aprilie 2010, în Duminica Tomii sau Paștele Morților, cum se spune în calendarul popular, la întâlnire fiind prezenți peste 300 de cetățeni, mult peste populația actuală a satului.
Manifestarea a început după oficierea slujbei religioase în biserică și la morminte, în jurul orei 15.00.
Coordonatorul activității, gurbeșteanul Viorel Ianc, președintele Asociației „Avram Iancu” din Beiuș, a rostit împreună cu întreaga asistență „Tatăl Nostru”, după care a dat cuvântul  primarului comunei Căbești, Ioan Lezeu, și el fiu al satului, care a adresat un salut de bun venit tuturor celor care s-au adunat pe platoul de lângă școală. „Alături de acești oameni, am crescut și eu, învățând să muncesc la câmp și să îngrijesc turmele de oi. De la ei am învățat jocul popular, cântatul la fluier, strigăturile la higheghe, purtând cu mândrie costumul popular și nu de puține ori sufletul meu a fost alături de bucuriile, necazurile și suferințele lor”, îmi spunea domnul primar.
În aplauzele mulțimii, un miniexcavator a scos simbolic primele cupe din viitoarea fundație a noii biserici pe care sătenii au hotărât să o construiască după planurile unui tânăr arhitect local – Cristina Ianc.
Învățătoarei Viorica Magda i-a fost înmânată diploma de „Fiică a satului Gurbești”, prima persoană din sat care primește această diplomă, pentru cei 34 de ani de activitate neîntreruptă în creșterea și educarea copiilor gurbeșteni. Primarul Lezeu, el însuși unul dintre elevii pe care i-a modelat, a descris-o pe doamna învățătoare ca pe „o a doua mamă, un model de învățătoare. Dacă ar fi mai mulți oameni ca dânsa, generațiile ar crește cu mult bun-simț și respect”.
Profund emoționat, Viorel Ianc a prezentat cartea „Gurbești – vatră de istorie”, un documentar realizat de domnia sa, împreună cu soții Mirela și  Gheorghe M. David, anume pentru acest eveniment, precum și numărul 1 al „Ziarului de Gurbești”, foaie de suflet cu apariție lunară, scrisă de săteni pentru săteni și nu numai, editată prin grija Primăriei comunei Căbești și a Asociației „Avram Iancu” din Beiuș, tipărită pe hârtie, dar putând fi accesată și pe Internet.
A urmat spectacolul artistic care a fost deschis de surorile Mariana și Simona Tomele. În continuare, tinerele vlăstare de la Grădinița din Gurbești au prezentat un montaj literar-artistic. Elena Șerb, Paula Lezeu, Ionel Ienciu, Sebastian Hahău și instrumentiștii Sebastian Lucuța – la vioară și Samirel Domba –la saxofon au interpretat melodii populare și de petrecere. De la petrecere, nu au lipsit nici pălinca, „boții” și vioara cu goarnă. Voia bună a ținut până spre ora 23.00. (Simion Suciu)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:54:08 Ora de vară a Europei de Est