Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Placido Domingo și Jose Carreras

Povestea adevărată a doi tenori

Placido Domingo și Jose Carreras

Aceasta este o întâmplare despre care probabil că puțini au auzit ...
Placido Domingo și Jose Carreras care au uimit lumea cântând împreună.
Chiar și aceia care nu au vizitat niciodată Spania știu despre rivalitatea dintre catalani și madrileni, începută odată cu lupta catalanilor pentru autonomie, într-o Spanie dominată de Madrid.

Astfel se întâmplă că Pacido Domingo este madrilean, și Jose Carreras este catalan, și pentru motive politice, în 1984, Carreras și Domingo devin dușmani.
Fiind foarte populari și căutați în întreaga lume, amândoi au stipulat în contractele lor că vor cânta numai dacă celălalt  nu este invitat.
În 1987, Carreras se întâlnește cu un inamic și mai implacabil ca și rivalul său, Placido Domingo.
A fost luat prin surprindere de un diagnostic înspăimântător: leucemia.
Lupta lui împotriva cancerului a fost una dureroasă. A fost supus la numeroase tratamente; pe lângă că i s-a făcut un transplant de măduvă și transfuzii de sânge, acestea l-au forțat să meargă în Statele Unite o dată pe lună.
Cu toate că poseda o avere considerabilă, neputând să lucreze în aceste condiții, costurile mari ale acestor călătorii și tratamentul medical i-au epuizat finanțele.
Când a ajuns la sfârșitul posibilităților sale financiare a descoperit o fundație din Madrid al cărei unic scop era să ofere suport pentru tratamentul celor care sufereau de leucemie.
Datorită suportului venit de la Fundația „Hermosa”, Carreras a învins boala și s-a întors la cântat. A ajuns din nou la acel statut înalt și binemeritat, și a cerut să se alăture fundației.
Citind statutul, a descoperit că fondatorul, donatorul principal și președintele fundației era Placido Domingo.
Mai târziu, a aflat că Placido a înființat această organizație ca să îl ajute cu tratamentul, dar a ales să rămână anonim ca să nu îl umilească pentru că a acceptat ajutorul „dușmanului” său.
Dar partea cea mai emoționantă a acestei povestiri a fost întâlnirea lor...
Găsindu-l pe Placido la unul dintre concertele sale la Madrid, Carreras a întrerupt evenimentul, și, umil, a îngenunchiat la picioarele lui, cerându-și iertare, și mulțumindu-i în mod public.
Placido l-a ajutat să se ridice, și cu o îmbrățișare caldă a pecetluit începutul unei mari prietenii.
Într-un interviu cu Placido Domingo, un reporter l-a întrebat de ce a înființat Fundația „Hermosa” la un timp când pe lângă faptul că un „dușman” a beneficiat de ajutorul ei, de asemenea, a ajutat un alt artist competitor.
Răspunsul său a fost scurt și clar:
„Nu ne putem permite să pierdem o voce ca și aceea...”
Aceasta este o poveste adevărată a bunătății umane și ar trebui să servească și ca exemplu, dar și ca inspirație...
Data viitoare când vei vedea o stea căzătoare, păstreaz-o în inima ta, este sufletul cuiva care și-a atins scopul de a dărui dragostea și altora...
(Mary D.) 

 

 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:10:45 Ora standard a Europei de Est