Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Educația omului de azi pentru lumea de mâine”

Joi, la C.C.D. Bihor, o nouă ediție din volumul

„Educația omului de azi pentru lumea de mâine”

Casa Corpului Didactic Bihor a găzduit, joi, 8 aprilie 2010, lasarea celei de-aVII-a ediții din volumul „Educația omului de azi pentru lumea de mâine”, sub coordonarea prof. univ. dr. Vasile Marcu și Mariana Marinescu.

Virginia Tiurbe – directorul C.C.D. Bihor, în calitate de gazdă, dar și de partener al Departamentului pentru Pregătirea și Perfecționrea Personalului Didactic din cadrul Universității  Oradea, a salutat această nouă apariție. Făcând o sinteză a ediției, s-a referit la toate cele patru secțiuni, punctând câteva teme de maximă actualitate și impact în educația omului de azi.
Perfecționarea... cheia sporirii calității în învățământ
Prof. univ. dr. Vasile Marcu a subliniat dorința cadrelor didactice de a se perfecționa mereu în noul context european.
„Perfecționarea personalului didactic rămâne cheia sporirii calității în învățământ. Trebuie să înțelegem că suntem autorii unor lucrări în lumina pedagogiei europene și că trebuie să ne gândim și la finalitățile învățământului european. Se impune tot mai mult să devenim profesori europeni...”
Referindu-se la cifra 101, înscrisă pe coperta actualei ediții,
 dl profesor a explicat că aceasta ține de volumul la care a ajuns colecția „Educația în Mileniul III”, lansată prin 2000, cu câte 10 apariții în medie pe an. Fără a stărui asupra actualei ediții, a ținut să semnaleze faptul că în colectivul de redacție și-au găsit locul și cadre didactice din alte zone ale țării (Arad, Alba Iulia, Suceava, Iași), ba chiar și din Chișinău (Republica Moldova), lansând astfel o deschidere internațională.
Directorul D.P.P.P.D. a lansat apoi un semnal despre îmbătrânirea populației Europei, făcând cunoscută o nouă carte apărută, recent, intitulată „Activități motrice adaptate la persoanele de vârsta a III-a”.
„Avem o școală bună... încă!”
Într-o mărturisire de credință, doamna Mariana Marinescu a ținut să-și manifeste satisfacția „pentru încă o reușită, care se cheamă actuala ediție a revistei noastre, bucurându-ne de tot ceea ce am înfăptuit împreună, dar și de semnalele care ne vin, de provocările care vin din partea unor colegi din străinătate. Revista este deschisă dumneavoastră, dar și altora, celor care doresc să-și exprime gândurile și frământările didactice, să-și facă cunoscută experiența, simțind nevoia unei educații permanente. Avem o școală bună... încă. Suntem în etapa de punere în practică a tot ceea ce am învățat...”
„Acest manual face trecerea de la o teorie stufoasă spre ceva concret”, practic, ceea ce se înfătuiește zi de zi la clasă, vorba dlui prof. Vasile Marcu.
Provocat într-un fel la discuție, conf. univ. dr. Valentin Cosmin Blândul a vorbit despre starea de spirit pe care au reușit să o creeze cei doi coordonatori ai revistei (Vasile Marcu și Mariana Marinescu), vrednici de admirat pentru muncă, perseverență și dăruire.
Structurată pe patru secțiuni, actuala ediție (a VII-a) cuprinde o parte din comunicările științifice prezente la Sesiunea științifică „Educația omului de azi pentru lumea de mâine”, din 2009, organizată de D.P.P.P.D., din cadrul Universității din Oradea.
În prima secțiune (Abordări interdisciplinare) sunt publicate studii și articole care vorbesc despre locul și rolul universității românești în contextul european,  gândirea pozitivă și educația incluzivă, sistemul educațional informatizat, educația permanentă, calitățile profesorului mentor...
În cea de-a doua secțiune (Noile educații în societatea cunoașterii), sunt abordate: combaterea consumului substanțelor psihoactive, educația tehnologică, argumente pentru o alimentație sănătoasă...
Secțiunea „Elemente de didactică aplicată” cuprinde: tendințe și orientări în didactica modernă, „școala” ortografiei, jocul didactic, precum și trei proiecte de activitate didactică.
Ultima secțiune adună rezultate ale preocupărilor studenților, masteranzilor, doctoranzilor și profesorilor. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Educația omului de azi pentru lumea de mâine”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:13 Ora de vară a Europei de Est