Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Manifestări speciale și diseminare de proiect

În Săptămâna Mare,

Manifestări speciale și diseminare de proiect

Primăvara, anotimpul învierii naturii, marchează cea mai însemnată sărbătoare creștină, Învierea Domnului. Elevii din ciclul primar de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea au omagiat această sărbătoare în Săptămâna Mare prin o serie de activități incluse în proiectul multilateral Comenius „All Different – All Equal”.

Copiii au participat la slujbe religioase, însoțiți de prof. Rus Mirela, au realizat felicitări, desene, coșulețe, în cadrul orelor de abilități practice. Profesoara de desen, Pleșca Gabriela, a coordonat pictura de icoane pe sticlă, activitate foarte îndrăgită de elevi, care participă în număr mare la Cercul de pictură.
În Joia Mare, elevii din clasele a IV-a A și B, coordonați de învățătoarele Alina Bocșe și Silvia Hadade, au primit cu prietenie copiii din grupa mare pregătitoare de la Grădinița nr. 20, însoțiți de educatoarele Bacter Ecaterina și Ilea Ioana. Cele patru cadre didactice au realizat o activitate de predare în echipe mixte, învățătoare – educatoare, în care copiilor li s-a prezentat „Povestea Iepurașului de Paște” (un material în power point), poveste urmată de discuții despre Patimile și Învierea Domnului și despre simbolistica oului de Paști. Muncind în echipe, școlarii și preșcolarii au pictat ouă, s-au ajutat reciproc, au cântat și au recitat versuri închinate sărbătorii de Paște. Toți s-au bucurat de rezultatele muncii, s-au fotografiat și și-au promis să se reîntâlnească și cu alte ocazii, pentru a lucra împreună. 
La activitate au participat și alți membri ai echipei Comenius: Păduraru Floare și Goje Carmen, cele două colege care se ocupă de partea estetică și care au aranjat unul dintre panourile cu lucrările elevilor, Pleșca Gabriela, Traier Șandor, Ambrus Rozalia, Fekete Eva, coord. proiect Roman Dorina. Panoul și ouăle încondeiate au fost expuse în grădiniță, unde s-a realizat un colț Comenius, pentru diseminarea acestui proiect în rândul altor cadre didactice și părinți.
Seria de activități a culminat cu activitatea coordonată de inst. Traier Șandor, joi după-amiază, o activitate de încondeiere de ouă, în colaborare cu părinții elevilor și cu o serbare închinată Învierii lui Iisus Hristos.
Acest maraton de activități a fost posibil de realizat din punct de vedere financiar cu ajutorul proiectului Comenius, program de învățare pe tot parcursul vieții, program benefic pentru copii în primul rând și, implicit, pentru cadre didactice, părinți, comunitatea locală. (Dorina ROMAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Manifestări speciale și diseminare de proiect.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 03:04:06 Ora standard a Europei de Est