Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Etapa națională a concursurilor profesionale din domeniul mecanic

Oradea și Salonta găzduiesc, în aceste zile,

Etapa națională a concursurilor profesionale din domeniul mecanic

La sala festivă a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea, a avut loc, ieri (marți, 6 aprilie 2010), deschiderea festivă a etapei naționale a concursurilor profesionale din domeniul mecanic, etapă care se va desfășura, în aceste zile, la Oradea (și Salonta).

Invitații la manifestare și participanții la concursurile profesionale au fost salutați de generalul Inspectoratului Școlar al județului Bihor, prof. Dorel Luca.
Alături de generalul I.S.J. Bihor, în prezidiu s-au aflat, subprefectul județului, Cristian Bitea, președintele și vicepreședintele comisiei naționale, dr. ing. Dinu Fodor și prof. Dan Cherecheș, dr. ing. Ioan Mintaș (din partea patronatului I.M.M.-urilor) și Doru Drăghici (directorul executiv al A.J.O.F.M.). Membrii prezidiului au salutat olimpicii naționali, urându-le succes, și ședere plăcută în municipiul de pe Crișul Repede. Mai în glumă mai în serios, președintele comisiei naționale, apelând la Caragiale, a destins atmosfera, dar i-a atenționat pe candidați în legătură cu competiția care va începe astăzi (miercuri), cu proba practică.
Prof. ing. Florian Mieluț, inspectorul școlar de specialitate, organizatorul principal al olimpiadei naționale, a prezentat programul (calendarul) etapei naționale în domeniul mecanic.
Astăzi (miercuri) – proba practică
Cei 87 de concurenți din circa 40 de județe, vor susține, astăzi, proba practică, după cum urmează: cei 40 de mecanici auto - la Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, cei 30 de tinichigii vopsitori auto – la Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna”, iar cei 17 mecanici agricoli – la Grupul Școlar Agricol din Salonta.
Mâine (joi, 8 aprilie), sunt programate activități educative: excursie la Peștera Urșilor de la Chișcău și vizitarea stațiunii Băile Felix.
Vineri, concurenții vor susține proba scrisă – la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, după care vor face o vizită pe platforma unităților din domeniul auto – Oradea (pe calea Clujului); seara, festivitatea de premiere.
Spectacol cultural-artistic
În cinstea olimpicilor, artiștii mai mici și mai mari ai Palatului Copiilor și Elevilor din Oradea au prezentat, ieri, un moment artistic (dans și muzică). Și-au dat concursul: soliștii vocali Denisa Coca și Maria Popa, trupele de dans ritmic, trio gimnastică aerobică, ansamblul de gimnastică ritmică și duo aerobic, grupuri îndrumate de prof. Amalia Pop și Luminița Morar, iar la final, scena a fost monopolizată de dansatorii din Inand și Cefa, membri ai Ansamblului de dansuri populare „Datina”, instruiți de maestrul coregraf Florica Negrău.
Proba practică - la "Andrei Șaguna"
După ora 9.00, la C.T. "Andrei Șaguna", în serii de câte 10, tinichigiii vopsitori auto au intrat în competiție, la proba practică. Cu toții aveau de remediat, de reparat o deformație la aripa din față a unei Dacii.  În prima serie, reperăm și o fată (o olteancă din Dolj) "brici", vorba dlui Costel Olteanu (din Turnu Severin) - membru al comisiei naționale. "Se pare că a și finalizat prima lucrarea. Ramâne de văzut și calitatea execuției. De remarcat eforturile organizatorilor, dotarea cu tot ce este necesar, iar candidații par a fi bine pregătiți". Sunt primele aprecieri, luate, astăzi, la "cald" în timpul derulării probei practice.
(Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Etapa națională a concursurilor profesionale din domeniul mecanic.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:25 Ora de vară a Europei de Est