Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Tarna Mare – istorie-legendă-adevăr”

Un dar de suflet de Sfintele Sărbători de Paști

„Tarna Mare – istorie-legendă-adevăr”

Venind la Oradea, Horațiu Molnar mi-a adus din partea distinsei doamne profesor Doina Molnar cartea „Tarna Mare – istorie-legendă-adevăr”, pe care o consider ca un dar de suflet de Sfintele Sărbători de Paști.

Pentru că această carte îmi amintește de cei dintâi, și cei mai frumoși, ani de apostolat, petrecuți la Tarna Mare, din județul Satu Mare.
 „Biruit-au gândul...”
„Biruit-au gândul să mă apuc de această trudă, să scot lumii la vedere felul neamului, din ce izvor și seminție sunt locuitorii țării noastre”, scria cronicarul Miron Costin.
Tot așa a pornit la drum și doamna profesor Doina Molnar: „Pornind de la vorbele cronicarului și îndemnată de ele am început să scormonesc prin cele mai ascunse cotloane ale minții și sufletului oșenilor din această mirifică așezare a Tarnei Mari. Cercetând, am adunat din comorile acestor locuri o mulțime de povești pe care după ce le-am scris, am ajuns la concluzia că Tarna Mare este „locul cu cele mai multe legende pe metru pătrat”.
Am deschis ferestrele minților multor oameni bătrâni din sat, care mi-au fost mentorii sufletești ai acestei cărți...”, scrie doamna profesor Doina Molnar în „Argument”.
Lucrarea este (așa după cum se și spune) istorie, legendă și adevăr în ceea ce privește comuna Tarna Mare, cu satele aparținătoare: Valea Seacă, Bocicău și cătunul Văgaș, chiar dacă, uneori, autorii cărții (Doina Molnar, Vasile Conioși Mesteșanu și Marcel Andercău) depășesc granițele comunei și chiar și fruntariile țării, făcând „incursiuni” în vecini (când se face referire la sora mai mică, Tarna Mică – Hija), în Ucraina.
De la Legenda pietrelor cântătoare... la câinii stafii
După considerațiile istorice despre cele trei sate ale comunei și cătunul Văgaș, parcurgem cu drag nenumăratele legende ale locurilor: Băile de la Tarna Mare (pe unde și-au petrecut pașii mulți copii, din întreaga țară, veniți în tabăra școlară de la Tarna Mare), bisericuța „Sfânta Ana” de la Tarna Băi, Legenda pietrelor cântătoare, La surpături, Valea șerpilor, Gura dracului, Fagul hoților, Mina piticilor, Cuptoarele, Fântâna Doamnei, Trei hotare, Din lumea celor care ne-nspăimântă, Legende despre Nichita (Bătrânul Nichita, Șobolanii lui Moș Nichita, Lupii moșului, Nichita, Fata moșului, Sacul moșului, Claia, Crăciunul, Câinele), alte legende: Morțolea, Omul cu picioare de cal, Câinii stafii...
Legende scurte și accesibile oricui, numai bune de lecturat de orice învățăcel, care va afla multe informații, mai cu seamă legate de obiceiurile și tradițiile românilor neaoși din părțile locului, care le păstrează cu sfințenie și le promovează neîntinate prin dascălii școlilor și ai grădinițelor. Îmi amintesc cu drag de șezătorile dascălilor și de serbările școlare, de spectacolele prezentate de apostolii neamului, în care  evoluau, fără reținere (rușine), de la director la primar...
Cercetări dialectale...
Pentru a stărui întru adevăr, autorii ne prezintă personalități care au trăit și au făcut istorie pe meleagurile comunei: preotul greco-catolic Athanasie Doroș, ing. Adrian Tomoioagă, Antoniu Covaci (Kovaciu), doctor Paul Augustin – preot arhimandrit la Bocicău...
Profesorul de limba română nu se mulțumește doar cu atât, ci mai inserează în carte prezentarea costumului popular oșenesc, cercetări dialectale, precum și fotografii de arhivă.
Așadar, cartea se vrea o „plăcută zăbavă” care instruiește și educă, deopotrivă, o carte de lectură plăcută pentru tot școlarul, dar și un îndreptar de istorie și legende ale acestor locuri binecuvântate de Domnul. (Moise-Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:39:01 Ora de vară a Europei de Est