Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Programul „Școală după școală”

Colaborarea între unitățile de învățământ și ONG-uri pentru sporirea accesului copiilor din medii defavorizate la educație

Programul „Școală după școală”

Un exemplu de colaborare în acest sens este cel între fundația Ruhama și nouă școli din localități ale județului Bihor, școli în care se implementează programul „Școală după școală”.

În anul școlar 2009-2010, aproximativ 200 de copii sunt sprijiniți zilnic în a-și însuși deprinderi și cunoștințe noi pentru formarea de abilități, pentru efectuarea temelor, sunt învățați să socializeze atât în școală, cât și în afara școlii, astfel încât impactul deficitului educațional al părinților asupra procesului educațional al copilului să fie mult diminuat. Copiii cuprinși în acest program petrec două-trei ore pe zi în școală. Programul „Școală după școală” este un program de sprijin și asistență acordat copiilor din medii sociale excluse înscriși în clasa I.
Fundația Ruhama împreună cu Școala cu clasele I-VIII Lăzăreni, Școala Gepiș, și Grădinița nr. 37 din Oradea au derulat, în 31 martie 2010, un evenimentul organizat în cadrul proiectului „Tradiții și obiceiuri de Paște”, înscris în programul „Școală după școală” la Școala din Gepiș. În cadrul acestui eveniment, copiii grădiniței au desenat și au pictat alături de copiii din Gepiș - beneficiarii programului „Școală după școală”.
Alături de școlile implicate, alături de Inspectoratul Școlar Județean și finanțatori care asigură resursele necesare acestui program, dascăli voluntari de la Școala cu clasele „Oltea Doamna” din Oradea sunt implicați în a acorda sprijin, în a evalua impactul programului asupra copiilor, iar alți 24 de voluntari, dacăli din sistemul public, au decis să se implice în acțiuni și activități de voluntariat în localitățile: Batăr, Beznea, Ciumeghiu, Gepiș, Săcueni, Sânnicolu de Munte, Șimian, Șilindru, Șuncuiuș, Tămașda, Telechiu, Tinca, Þețchea și Valea lui Mihai.
Toate cheltuielile necesare acestor programe educaționale sunt asigurate din finanțarea acordată de Roma Education Fund, finanțatorul programelor educaționale ale fundației Ruhama și completate din premiul obținut de către fundația Ruhama la Gala premiilor în educație, competiție organizată de Fundația „Dinu Patriciu”, gală la care fundația Ruhama a câștigat locul I și a primit 20.000 de euro, fiind desemnată ONG-ul anului 2009 în domeniul educației.
De asemenea, Ministerul Muncii Protecției Sociale și Familiei subvenționează componenta de servicii sociale pe parcursul anului 2010 cu suma de 169. 560 de lei.
Pentru mai multe informații, puteți contacta: Daniela Tutos, coordonator programe educaționale Fundația Ruhama  - 0728/ 980.776, Doina Sabău, dascăl voluntar Școala „Oltea Doamna” Oradea – 0742/ 971. 998, inst. Paula Ștreng, tel. 0259/ 667.786 – Grădinița 37 Oradea, înv. Liviu Buștea, profesor coordonator Școala Gepiș – 0742/ 065. 409 și Adrian Covaciu - prof. limba romani la Școala Gepiș – 0744/ 859. 571 (Daniela T.)

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 13:18:47 Ora de vară a Europei de Est