Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursul internațional de gastronomie din Polonia

Elevi de la Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” din Oradea (la)

Concursul internațional de gastronomie din Polonia

Zespol Skol Gastronomiczno-Hotelarich din Bytom din Polonia și Academia de bucătari din Polonia au organizat, în 18-19 martie 2010, un workshop internațional de gastronomie la care au fost invitați elevi și cadre didactice din patru țări europene și maeștri bucătari locali de la prestigioase restaurante și hoteluri din Bytom, orașul care a găzduit evenimentul. Printre invitații din afara țării au avut onoarea de a participa și doi elevi de la Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” din Oradea, însoțiți de prof. Cristina Dulău, alături de concurenți din Danemarca, Portugalia și Belgia, precum și patru echipe din Polonia.

 Joi, în prima zi, a avut loc deschiderea festivă la care au fost prezentați participanții, sponsorii și invitații speciali. Jean Bos - președintele Societății europene a bucătarilor din Polonia, întemeietorul Academiei de bucătărie moleculară din Polonia, cel mai bun bucătar al anului 2006, câștigător al premiului Oscar de gastronomie din Polonia în anul 2008, a făcut o demonstrație de mare maestru. Showul a fost unul spectaculos, maestrul făcând pe rând caviar doar din suc de morcovi și gelatin, paste din ceai roșu cu pui și delicioase înghețate realizate din martini și sucuri naturale. Aveam impresia că suntem la un show de magie.
Au urmat alte showuri și workshopuri, demonstrații de gătit realizate de maeștri bucătari de la hoteluri cu renume din Polonia (Hotel Qubus, Hotel Monopol, Hotel Palac Kawalera, Restaurant Anatewka - un renumit restaurant evreiesc) care le-au demonstrat elevilor participanți diferite feluri de mâncare. În alte săli au avut loc lecții de sculptat fructe, un show al barmanilor, demonstrații de preparare a diferite feluri de cafea, un show de decorare a meselor, iar prânzul a fost preparat în sala festivă a școlii de către maeștrii prezenți la eveniment.
A doua zi, a avut loc concursul propriu-zis între echipele de elevi participante, numit Internationa Young Cook’s Competition, elevii fiind pregătiți de bucătari profesioniști de la diferite restaurante și hoteluri. Timp de trei ore, cele opt echipe de elevi au pregătit câte un aperitiv și un fel de bază pentru patru persoane. Juriul format doar din specialiști în gastronomie, prezidați de celebrul bucătar-șef Wieslaw Ambros, președintele Academiei bucătarilor din Polonia, și-a luat munca în serios  supervizând munca din bucătărie a tinerilor bucătari pe toată perioada competiției. Echipa câștigătoare a fost cea din Portugalia, fiind secondată de echipa danezilor. Elevii din România au ocupat locul IV, un loc important, zicem noi, deoarece este primul concurs internațional la care au participat. După festivitatea de încheiere și de decernare a premiilor, a avut loc un show al barmanilor și o cină pregătită din nou de maeștrii bucătari de la hotelul Metropolis.
Elevii Colegiului Tehnic „Andrei Șaguna” din Oradea au primit încă o invitație la un workshop internațional în Portugalia, în cadrul proiectul Comenius, la care vor participa alături de partenerii de proiect din Belgia, Finlanda, Danemarca și Polonia, unde vor trebui să gătească mâncăruri românești pentru 50 de persoane. (Cristina Dulău)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:21 Ora de vară a Europei de Est