Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Bucuria sărbătorilor pascale la Grădinița nr. 37

„Tradiții și obiceiuri de Paște”

Bucuria sărbătorilor pascale la Grădinița nr. 37

Săptămâna aceasta, la Grădinița nr. 37 din Oradea, copiii s-au pregătit sufletește pentru întâmpinarea Învierii Domnului. În cadrul proiectului tematic „Tradiții și obiceiuri de Paște”, a fost programată o suită de manifestări...

 Marți (30 martie 2010), sub genericul „Micii creștini”, copiii au vizitat Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”; ieri (miercuri), „Copiii de azi, artiștii de mâine” – activități de creație, împreună cu 21 de copii din clasa I de la Școala din Gepiș, structura Școlii cu clasele I-VIII din Lăzăreni; tot ieri – „Poveste de Paște”, întâlnirea copiilor cu preotul Nicolae Balog.
Astăzi, joi – „Vine Iepurașul la noi!”, expoziție cu lucrările copiilor (expoziție cu vânzare, în scop caritabil, ajutorarea copiilor de la Școala din Gepiș); vineri – „O jucărie, un moment de bucurie, copilului de lângă mine”, jucăriile, hăinuțele și toate articolele care s-au adunat pentru copiii nevoiași vor ajunge la beneficiari, după cum aveam să aflăm de la directorul Grădiniței nr. 37, dna Mariana Dragoș.
„Prin toate aceste manifestări, noi, colectivul Grădiniței nr. 37, am dorit să pregătim sufletește copiii pentru marele praznic împărătesc care se apropie – Învierea Domnului și Mântuitorului nostru, Iisus Hristos. Sunt acțiuni de suflet și de socializare la care, alături de copiii noștri, participă 21 de copii de etnie romă de la Școala din Gepiș, reprezentanți ai fundației Ruhama, părintele preot Nicolae Balog, Mimi (Maria Mierluț, fost regizor al Teatrului de Păpuși din Târgu Mureș) care i-a încântat pe copii cu păpușa „Zmeurica”, precum și 10 voluntari ai clasei a X-a A de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, care l-au adus cu ei și pe Rilă-Iepurilă. Ne-am propus, astfel, ca bucuria sărbătorilor pascale să se reverse asupra copiilor noștri, să trăiască și să dorească și bucuria aproapelui, să fim mai buni, mai toleranți, să-i putem accepta pe semenii noștri de altă etnie și confesiune”.  
Rilă-Iepurilă, adus de voluntarii de la „Vuia”
Noi am trecut în revistă activitățile desfășurate pe ateliere de lucru. La grupa mare pregătitoare, educatoarele prof. Marina Rengle și Simona Ailisoaiei îndrumau copiii în decorarea suportului pentru ouă și încondeierea ouălor. În grupa mică, a educatoarelor Camelia Balog și Larisa Mortan, tocmai a sosit Rilă-Iepurilă cu un coșuleț cu ouțe de ciocolată. Copiii îi aveau alături pe voluntarii din a X-a A de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” (însoțiți de prof. Elena Roșca și Nadia Bochiș). În grupa mijlocie, copiii educatoarelor Elena Torge și Dana Știac tocmai și-au încheiat lucrarea și îl așteptau cu nerăbdare pe Rilă-Iepurilă. La grupa mare, copiii erau pregătiți să predea lucrările educatoarelor (Paula Ștreng și Florica Furtos – inițiatoarele proiectului tematic „Tradiții și obiceiuri de Paște”). În câteva momente, sala de grupă a fost pregătită pentru întâlnirea cu preotul  Nicolae Balog, un prieten al copiilor, care a mai fost în mijlocul lor și înainte de Bobotează și de Crăciun. Părintele preot, cu har și dar de dascăl adevărat, le-a spus copiilor povestea lui Iisus, pe baza unor imagini sugestive, provocându-i mereu. La întânire au fost prezenți și copiii romi de la Gepiș, însoțiți de dascălii lor, prof. Adrian Covaciu și înv. Liviu Buștea, dna Daniela Tutoș, reprezentantul fundației Ruhama, coordonator dezvoltare comunitară și programe educaționale. La final, Mimi le-a captat atenția cu păpușa „Zmeurica”, pieptănată de Tabita și Teodora ca să arate bine la întâlnirea cu copiii...
Astăzi (joi), lucrările copiilor vor fi prezentate părinților în cadrul unei expoziții cu vânzare. Banii care se vor aduna vor fi donați copiilor de la Școala din Gepiș, pentru procurarea de materiale didactice. Spre sfârșitul anului școlar, o delegație de copii de la Grădinița nr. 37 va pleca la Gepiș, pentru o întâlnire la „masa verde” (la iarbă verde). Tot așa s-a întâmplat și anul trecut, numai că atunci copiii de la Grădinița nr. 37 s-au întâlnit, la iarbă verde, cu copiii din Bulz – Remeți. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Bucuria sărbătorilor pascale la Grădinița nr. 37.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:58 Ora de vară a Europei de Est