Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Cântecul de după cântec”

Lansare de carte la Beiuș

„Cântecul de după cântec”

Joi, 25 martie 2010, neobositul și mereu tânărul truditor în treburile bancare, dar, în egală măsură, și în ale culturii – economistul Ioan Degău, alături de reputatul poet, critic literar și publicist Miron Blaga au făcut un dar minunat comunității bihorene, dar și culturii românești – volumul „Cântecul de după cântec”, o lucrare impresionantă, în paginile căreia se regăsesc foști și actuali interpreți ai muzicii populare bihorene.

Dl Degău nu este la prima încercare – domnia sa are mai multe volume la activ: ,,Trilogia bancară”, ,,Pagini din istoria Băncii Naționale a României”, ,,Monografia comunei Buntești” , ,,Peștiș – o vatră de istorie, cultură și civilizație românească din Bihor”, ,,Beiușul și lumea lui” – o monumentală monografie a Beiușului în patru volume și peste 4.700 de pagini.
Nenumărate personalități culturale au fost prezente la acest eveniment: Mircea Bradu – directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Bihor, Gheorghe David – directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, Ligia Mirișan – directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor, Florea Crișu, prof. univ. dr. Viorel Faur, prof. univ. Ioan Laza, prof. Anton Naghiu, prof. Anca Banda, prof. Adalbert Marossy etc. În sală, s-au aflat și mulți interpreți de folclor bihorean, consacrați, dar și dintre cei care bat la porțile afirmării – Florica Ungur, Elvira Lerințiu, Maria Haiduc, Alexandru Ioan Hanga, Irina Mihoc Vutan, Oana Lianu – „prințesa naiului românesc”, Voichița Mihoc, Cornelia Covaciu, Zorica Gavrilă, Florica Ruja, Antonela Ferche – Buțiu, Romina și Radu Nemeș, Ciprian Mocanu, Ioana Urs, Petrică Popa și Paula Lezeu. Marea surpriză a fost prezența lui Tiberiu Ceia, „pe jumătate bihorean, pe jumătate bănățean”, cum spunea dl Degău. Marii absenți, Florica Bradu, Florica Zaha (aflate pe platourile de filmare) și maestrul romanței, Gheorghe Sărac (în convalescență) au putut să ne salute grație legăturii telefonice amplificate care a fost realizată de Dinicu Braghină de la Radio Cluj.
Despre conținutul lucrării au vorbit, în primul rând autorii, Ioan Degău și Miron Blaga, urmați de Ioan Laza, Viorel Faur și Mircea Bradu care, în final, a înmânat o diplomă de excelență autorilor din partea Ministerului Culturii. Au mai cuvântat: Florica Ungur, Maria Haiduc, Adalbert Marossy, iar dna Elis Armeanu a recitat versuri din creația proprie. Apoi Florica Ungur și Irina Mihoc Vutan au „trăgănat” în duet, ulterior alăturându-li-se și Voichița Mihoc. De asemenea, Florica Ungur a interpretat melodii din repertoriul propriu și împreună cu Ioana Urs. Finalul a aparținut lui Tiberiu Ceia care a cântat înconjurat într-o horă constituită din majoritatea interpreților prezenți în sală. (Simion Suciu)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:49:06 Ora de vară a Europei de Est