Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ediția a VIII-a a Salonului internațional al cercetării, inovării, inventicii „Pro Invent” 2010,Cluj-Napoca

Participarea Universității din Oradea la

Ediția a VIII-a a Salonului internațional al cercetării, inovării, inventicii „Pro Invent” 2010,Cluj-Napoca

În perioada 16 – 19 martie 2010, la Cluj-Napoca a avut loc a VIII-a ediție a Salonului internațional de inventică „Pro Invent”, în cadrul manifestărilor Expo Transilvania 2010. Universitatea din Oradea a participat cu 17 brevete de invenție din diverse domenii: tehnologii neconvenționale, microunde, geotermalism, chimie etc.

Participarea la această manifestare este dedicată regretatului lor coleg fiz. dr. Ștefan Roman, un mare cercetător și un om deosebit, un adevărat model pentru toți, care a avut un merit deosebit la realizarea primului magnetron funcțional românesc și în multe alte domenii de activitate științifică, împreună cu care au lucrat vreme de peste 15 ani.
La „Pro Invent 2010” au fost prezentate peste 500 de invenții, din diferite centre universitare, centre de cercetare și persoane private din țară (Brașov, Cluj-Napoca, Oradea, Iași, Suceava, București, Baia Mare...) și străinătate (Italia, Grecia, Polonia, Bulgaria, Croația, Republica Moldova, Germania ...).
Delegația universitarilor orădeni, condusă de conf. univ. dr. ing. Traian Buidoș, a mai cuprins doi membri: fiz. dr. Mircea-Petru Ursu și, din partea Centrului de Transfer Tehnologic CNCG-CTT, dr. ing. Aurel Setel. Delegația Universității din Oradea a reușit să‑i impresioneze atât pe vizitatori, specialiști și nespecialiști, cât și pe membrii juriului, datorită atât modului adecvat de aranjare a materialelor tipărite, cât și filmelor prezentate, combinația acestora asigurând succesul expunerii.
Jurizarea a fost realizată de către o echipă de specialiști din țară și străinătate, condusă de profesorul emerit dr. Jacobus Frederick de la Universitatea din Pretoria, Africa de Sud, și de rectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. ing. Radu Munteanu.
În urma jurizării, au fost acordate Universității din Oradea un număr de șase diplome, după cum urmează:
Diplomă de excelență „Pro Invent”, acordată Universității din Oradea pentru invențiile prezentate;
Diplomă de excelență și medalie de aur cu mențiune specială „Pro Invent”, acordată dlui Buidoș Traian pentru grupul de invenții în domeniul tehnologiilor neconvenționale;
Diplomă și medalie din partea Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală a Republicii Moldova, acordată conf. dr. ing. Traian Buidoș și fiz. dr. Mircea‑Petru Ursu, pentru perspicacitatea și actualitatea invențiilor prezentate la Salonul de inventică „Pro Invent 2010”;
Diplomă de excelență din partea Forumului Inventatorilor Români, pentru activitatea desfășurată de Traian Buidoș și Mircea-Petru Ursu;
Diplomă de excelență din partea Universității Tehnice a Moldovei, acordată conf. dr. ing. Traian Buidoș pentru activitatea didactică și de cercetare în domeniul tehnologiilor neconvenționale și microundelor;
Diplomă-medalie de aur „Pro Invent”, acordată chim. Gavriș Georgeta pentru invenția „Metodă de epurare recuperativă a ionului de zinc din soluții reziduale”.
La jurizare s‑a ținut cont atât de înseși invențiile prezentate, având prioritate cele realizate efectiv și cu aplicații practice, cât și de activitatea desfășurată în scopul valorificării acestora. De asemenea, s‑a ținut cont de activitatea didactică și de cercetare a autorilor.
La buna impresie au contribuit și rezultatele activității științifice ale conf. dr. ing. Traian Buidoș și fiz. dr. Mircea-Petru Ursu, reflectate în articole și studii publicate în reviste de specialitate interne și internaționale recunoscute, în volumele unor manifestări științifice de prestigiu, în cărți publicate la Editura Universității din Oradea, în brevete de invenții, în contracte de cercetare obținute prin competiții și contracte internaționale și cu diferite societăți comerciale din țară. O parte din contribuțiile științifice ale dlui Buidoș se regăsesc în cele 10 cărți publicate și cele trei îndrumătoare de laborator, respectiv în șase brevete de invenție, din care două sunt în curs de brevetare, peste 100 de articole publicate la conferințe de prestigiu din țară (București, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu, Constanța, Galați, Petroșani, Oradea etc) și străinătate (Germania, Italia, Austria, Republica Moldova, Cehia, Slovacia, Serbia, Muntenegru, Ungaria) și peste 45 contracte de cercetare, ca membru sau director de proiect, pentru firme din țară și străinătate; la toate acestea a contribuit și dl Ursu, coleg de peste 15 ani cu dl Buidoș în domeniul microundelor și cel al tehnologiilor neconvenționale.
De mare interes s‑au bucurat cărțile „Tehnologii de îmbinare a materialelor nemetalice” și „Echipamente și tehnologii pentru prelucrări neconvenționale”, scrise de dl Buidoș, la care dl Ursu a contribuit la redactare și grafică, unde se regăsesc aplicații ale brevetelor de invenție în domeniul microundelor și al tehnologiilor neconvenționale; pentru prima carte s-a decernat Diploma de excelență „Pro Libris” la Salonul editurilor transilvane 2007 Cluj-Napoca. De asemenea, la stand au fost prezentate și volumele 1-4/2009 ale Revistei de Tehnologii Neconvenționale, la care dnii Buidoș și Ursu au participat cu lucrări științifice, au fost coordonatori de volum, au lucrat efectiv la realizarea acestora și se ocupă de indexarea revistei în bazele de date internaționale (Copernicus, Ulrichs, ISI etc). O parte din cărțile publicate se găsesc deja în Biblioteca Universității Tehnice din Chișinău, Republica Moldova. Domeniul tehnologiilor neconvenționale și cel al microundelor s‑au întrepătruns atât în brevetele de invenție prezentate, cât și în teza de doctorat a dlui Ursu, ale căror aplicații și rezultate au fost prezentate în lucrări științifice cotate ISI.
Dintre realizările prezentate de Centrul de Transfer Tehnologic CNCG-CTT, condus de dr. ing. Aurel Setel, amintim proiectele de cercetare în domeniul geotermalismului, centrala electrică geotermală, laboratorul SCADA, incinta de pre-uscare și complexul automatizat geotermal. De asemenea, au fost prezentate centrele de cercetare, dezvoltare și inovare din cadrul Universității din Oradea, în domeniile: cercetări fundamentale, tehnologiile societății informaționale, energie, mediu, sănătate, agricultură, securitate și siguranță alimentată, biotehnologii, materiale, procese și produse inovative, spațiu și securitate, cercetări socio-economice și umanistice.
În cadrul Salonului „Pro Invent” a fost lansat al doilea volum al Dicționarului inventatorilor români contemporani; în paginile celor două ediții se regăsesc și inventatori de la Universitatea din Oradea: Bondor Karoly, Buidoș Traian, Deliman Titus, Felea Ioan, Fodor Dinu, Ganea Macedon, Gavriș Georgeta, Maghiar Teodor, Marcu Vasile, Moga Ioan, Roșca Marcel, Ungur Petru, Ursu Mircea-Petru, Vesselenyi Tiberiu, Vereș Mircea. (B. P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:15 Ora de vară a Europei de Est