Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La cea de-a treia întâlnire de proiect Comenius... în Bulgaria

Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” din Oradea

La cea de-a treia întâlnire de proiect Comenius... în Bulgaria

În perioada 6 - 13 martie 2010, o echipă formată din patru elevi și două cadre didactice de la C.T. „Andrei Șaguna” din Oradea a participat la cea de-a treia vizită din cadrul proiectului Comenius „Europe on a plate”, găzduită de partenerii din Bulgaria.

După ce au descoperit bucătăria poloneză, elevii și cadrele didactice de la „Andrei Șaguna” (Viorel Chiș, din clasa a XI-a F, Alexandru Agud, Raul Þintaș Felician și Călin Jarca, din a X-a F, însoțiți de prof. Cristina Dulău și Ramona Mateiaș) au participat la cea de-a treia întâlnire din cadrul proiectului Comenius „Europe on a plate”, finanțat de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPDCFP). Principalul scop al vizitei a fost descoperirea bucătăriei tradiționale bulgare, dar și a culturii, tradițiilor și folclorului poporului bulgar.
Alături de partenerii din cele cinci țări europene (Polonia, Belgia, Franța, Portugalia și Bulgaria), „șogunii” orădeni au participat la lecții de gătit, asistați fiind de maistrii bucătari ai școlii gazde.
  Elevii au învățat să gătească pui kavarma, supă țărănească de pui, un desert de lapte delicios și mere umplute, toate mâncăruri tradiționale bulgare. La finalul săptămânii, partenerii au intrat în competiția finală, gătind vestitele frigărui haiducești bulgare, fiecare dovedindu-și talentul culinar și decorativ.
Programul vizitei
În prima zi, am vizitat școala gazdă  („Profesionalna Gimnazia Po Targovia I Restorantiorstvo” din Vratsa), am luat parte la un workshop la care s-au realizat coronițe din salcie, tradiție de Paște specifică zonei. Din prima zi, de pe masă, nu au lipsit renumitele salate și mâncăruri pe bază de carne și legume. Pentru a ne face cunoscut folclorul autohton, o echipă de dansuri populare locale a prezentat câteva dansuri locale, precum și muzică tradițională. Seara, s-a lăsat cu o cină festivă. În următoarele zile, am vizitat orașul Vratza, Muzeul istoric și etnografic. În ciuda zăpezii depuse în cantități remarcabile, am călătorit în munții din apropiere pentru a vizita Peștera Ledenika din satul Moravitza (unde am văzut cum se lucrează costumele populare și alte obiecte de artizanat, dar și cum se fac plăcintele țărănești). După Mănăstirea Cherepishk, am trecut pragul câtorva restaurante locale cu mâncăruri tradiționale și muzică bulgărească. În ultima zi, am fost invitați la Inspectoratul Școlar local, unde fiecare echipă și-a prezentat țara și școala.
În ultima seară, s-a lăsat cu o cină festivă, atât pentru elevi, cât și pentru profesori, iar la plecare, gazdele ne-au însoțit într-un scurt tur al Sofiei, capitala Bulgariei, cu ale sale catedrale impunătoare și clădiri deosebit de frumoase.
Ne-am întors acasă mai bogați spiritual (sub aspect cultural-lingvistic), cu câteva rețete ale specialităților culinare tradiționale pe care umează să le aplicăm de ziua Bulgariei, când vom găti mâncăruri bulgărești pentru elevii și dascălii colegiului nostru, le vor prezenta albumul cu poze și vor audia muzica îndrăgită a partenerilor bulgari. (Cristina D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La cea de-a treia întâlnire de proiect Comenius... în Bulgaria.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:14 Ora de vară a Europei de Est