Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul educațional „O lacrimă pentru Terra”

La Beiuș

Proiectul educațional „O lacrimă pentru Terra”

Proiectul educațional „ O lacrimă pentru Terra” este un proiect național în care sunt angrenate 60 de școli din țară. La inițiativa inst. Diana Târnăveanu și a prof. Daniel Marius Popa, acest proiect a prins viață ca urmare a participării celor doi dascăli la Seminarul internațional „Învățământul contemporan pe coordonate europene”, desfășurat anul trecut la Lugoj.

Lor li s-au alăturat prof. Sârbu Gabriela din Lugoj și prof. Þurcaș Crina din București, cei patru fiind, de altfel, și coordonatorii la nivel național ai proiectului. Acesta este conceput în patru etape: până la 30 martie  - Apa, esența vieții, până la 30 aprilie – Să ajutăm Pământul să zâmbească, până la 30 mai – Comoara verde de lângă noi, până la 12 iunie – O viață mai bună într-un mediu mai curat. Proiectul are ca scop educarea elevilor în spirit ecologic, al respectului fața de mediul înconjurător, dar și de a-i angrena în diferite activități practice.
La Colegiul Național „Samuil Vulcan” prima etapă s-a desfășurat în data de 22 martie – Ziua mondială a apei. Elevii clasei a VIII-a, îndrumați de prof. Elena Ojică, au redactat eseuri literare care se constituie într-o încercare izbutită de realizare a unei adevărate mitologii a apei. Cu fantezie debordantă, gimnaziștii s-au lăsat purtați de picătura de apă, ba chiar de ocean, dincolo de marginile lumii, dar și în timp, în împlinirea unor povești de iubire sau ca martori ai unor evenimente istorice și cavalerești. Creațiile au fost reunite într-un portofoliu cu titlul „Poveștile apei”.
Prof. Remus Cristian Þoța și Alina Iovan au prezentat „Utilizarea apei în mod tradițional”, iar elevii coordonați de prof. Popa Marius Daniel, Irina Mihaela Ilieș, Alina Iovan,,Gelu Gabor, Sorin și Angelia Spiridon, Ilie și Florica Rus, prof. dr. Monica Chindea au prezentat un șir de activități practice referitoare la proprietățile fizice, chimice și biologice ale apei, dar și proprietățile apei geotermale, prețios zăcământ natural al Beiușului. Interesante au fost prezentările power point și „Circuitul apei în natură”, prezentate de elevii coordonați de prof. Olimpia Copil, Elisabeta Bolcaș, Otilia Peti și Onica Monica. În încheiere elevii au vizitat expoziția artistică dedicată apei, realizată de elevii de gimnaziu (coord. prof. Cătălin Iagăr) și de liceu (coord. prof. Claudia Bocșe).
La Liceul Pedagogic “Nicolae Bolcaș”, prima etapă s-a desfășurat în trei zile (19, 23 și 25 marti) și a cuprins un concurs de desene și machete (coordonatori: prof. Claudia Popa, Dana Ardelean, Mona Dumitraș și Monica Matica), prezentări power point (coordonatori: prof. Liviuța Ușvat, Rodica Mărcuț, Adriana Gligor, Dorina Trip, Anca Clop și inst. Diana Târnăveanu), precum și o serbare coordonată de prof. Magdalena Marian. Au participat elevi din clasele I – XII, precum și o grupă de grădiniță. Mai mulți  elevi și-au desenat pe față picături de apă.
Această primă etapă a demonstrat priceperea dascălilor, dar și setea de cunoaștere, pasiunea și receptivitatea celor peste două sute de elevi angrenați în acest proiect. (Simion Suciu)
P.S Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Proiectul educațional „O lacrimă pentru Terra”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:49:07 Ora de vară a Europei de Est