Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concurs dedicat tradițiilor și obiceiurilor de Paște, la diferite popoare

Vineri, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” din Oradea

Concurs dedicat tradițiilor și obiceiurilor de Paște, la diferite popoare

Elevi din clasele IV-VIII de la Școala cu clasele I-VIII „Avram Iancu” din Oradea au participat, vineri (26 martie 2010), la un concurs dedicat tradițiilor și obiceiurilor de Paște, la diferite popoare (precum: Spania, Anglia, Franța, Germania și România).

Manifestarea, organizată de catedrele de limbi moderne și de arte ale școlii, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” din Oradea, s-a desfășurat în sala secției de copii și tineret a bibliotecii.
Directorul instituției gazde, dna Ligia Mirișan, a salutat această nouă activitate, apreciind faptul că școala „Avram Iancu” este unul dintre partenerii cei mai activi ai bibliotecii, iar subiectul este cât se poate de actual, lumea întreagă pregătindu-se pentru marele praznic împărătesc – Învierea Domnului.
După o introducere în tema tradițiilor și obiceiurilor pascale la diferite popoare, realizată de Simona Popa, reprezentantul bibliotecii, cele cinci echipaje (reprezentând cele cinci țări prezente în concurs) au fost invitate să urmărească prezentarea în power point. Fiecare secvență prezentată despre tradițiile și obiceiurile de Paște era urmată de întrebări, iar concurenții trebuiau să dea răspunsul imediat, în scris, contra cronometru. La spanioli, în Joia Mare, în orașul Verges, se organizează anual „Dansul morții”, care include și o paradă pe străzile orașului. Tot spaniolii (fetele) obișnuiesc să ia apă din râu în noaptea Învierii, apă cu puteri miraculoase (care vindecă, dar și conservă tinerețea și frumusețea); englezii ascund sau rostogolesc ouă de pe deal, lunea după Paște; tot ei au un dans (Morris) care a fost demonstrat de doi elevi (costumați corespunzător); în alte vremuri, în Franța, manifestările de Paște durau o săptămână; în Bucovina, în noaptea Învierii, fetele se duc să spele clopotul cu apă neîncepută, iar în zorii zilei se spală cu ea pe față să fie frumoase tot anul și curtate de băieți; în Þara Bârsei, în  Moldova, în Þara Moților și la Sibiu se practică alte obiceiuri... Reprezentanții celor cinci echipaje au încondeiat ouă, au rostogolit ouă și  au căutat ouăle ascunse de gazde, iar în final au fost răsplătiți cu diplome. Directorul școlii (prof. Gheorghina Bârlădeanu) s-a arătat încântat de activitate, felicitând concurenții și dascălii (prof. Delia Curpaș, Patricia Marcu, Liana Moruț, Raluca Bucur, Cristina Vaida, Mariana Milian și Florina Bora); la fel de mulțumite au fost și gazdele (Mariana Barna, Mariana Buda și Adelina Boga), care au înmânat diplome câștigătorilor. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (97 de poze), accesați Galeria foto: Concurs dedicat tradițiilor și  obiceiurilor de Paște, la diferite popoare.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:29:09 Ora de vară a Europei de Est