Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Joi, 25 martie –Ziua Poliției Române

188 de ani de istorie și tradiție

Joi, 25 martie –Ziua Poliției Române

A devenit o tradiție, ca în contextul aniversării Zilei Poliției Române, oamenii legii să fie alături de cetățeni pentru a sărbători evenimentul. Joi (25 martie 2010), Poliția Română a aniversat 188 de ani de la înființare.

Manifestările au început marți (23 martie), cu un mini turneu de fotbal pe terenurile din Ioșia.
Agenda de joi a cuprins manifestări bogate și variate. Dimineață, în sala de ședințe a Inspectoratului de Poliție al județului Bihor, a avut loc ședința festivă, onorată de prefectul Gavrilă Ghilea, președintele Consiliului Județean Bihor, Radu Þîrle și prim-procurorul Gheorghe Viorel Gavra.
În cadrul festivității, 313 polițiști bihoreni (272 de agenți și 41 de ofițeri) au fost avansați în gradul profesional următor, din care 15 înainte de termen (patru ofițeri și nouă agenți): comisar- șef de poliție (noul grad) Alin Haniș, împuternicit adjunct al șefului Poliției municipiului Oradea, comisar de poliție Remus Indrei, șeful Poliției municipiului Beiuș, inspector de poliție Octavian Negruți, din cadrul Serviciului Poliției Rutiere și inspector de poliție Bala Beata Edina, din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor.
Printre polițiștii avansați la termen se numără comisar-șef de poliție (noul grad) Alexandru Roxin, șeful Poliției municipiului Salonta, comisar-șef de poliție Nicolae Hălmăjan, ofițer în cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor, comisar de poliție Ioana Indrieș, coordonatorul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, comisar de poliție Tiberiu Bochiș, șef Birou de Combatere a Infracțiunilor contra Patrimoniului din cadrul Poliției municipiului Oradea, comisar de poliție Silviu Iova, ofițer în cadrul Serviciului de Investigații Criminale, subcomisar de poliție Ciprian Bodea, ofițer în cadrul Serviciului Criminalistic, inspector principal de poliție Mihaela Pop, ofițer de relații internaționale în cadrul Serviciului Cabinet al I.P.J. Bihor.
În același cadru festiv, prin bunăvoința Consiliului Teritorial Bihor al Corpului Național al Polițiștilor, a Fundației „Baciu”, Asociației Sportive „Dinamo” și a I.P.A. – Asociația Internațională a Polițiștilor - Regiunea Bihor 1, au fost premiați cei mai merituoși copii ai polițiștilor, care s-au făcut remarcați prin rezultate deosebite obținute în diverse domenii.
Ziua porților deschise
Între orele 11.00 și 14.00, cetățenii au fost invitați la activități dedicate exclusiv publicului, organizate în curtea sediului renovat al Inspectoratului de Poliție (din parcul Traian nr. 6); activități pe care le desfășoară, zi de zi, polițiștii, dar și dotările de care aceștia dispun în executarea misiunilor, pe ateliere de lucru; doritorii au putut vizita reperele importante din cadrul inspectoratului: dispeceratul, laboratorul de criminalistică, laboratorul poligraf, biblioteca instituției, sălile de conferințe, sala de pregătire fizică a luptătorilor din cadrul Serviciului Poliției de Intervenție Rapidă ...
În curtea instituției, curioșii (mai cu seamă copiii) au asistat la prezentarea tehnicii de luptă, a aparaturii din dotare și a mijloacelor auto folosite la intervențiile polițiștilor din cadrul Serviciului Poliției de Intervenție Rapidă; la demonstrații de arte marțiale ale luptătorilor S.P.I.R.; la exercițiu demonstrativ - intervenție pentru reținerea unui grup de infractori; în cadrul unei expoziții, au fost expuse armele pe care polițiștii bihoreni le au în dotare; a fost prezentat laboratorul mobil de criminalistică, precum și un exercițiu demonstrativ de cercetare în cazul unei infracțiuni (accident rutier, ridicarea unor urme papilare), realizate de specialiștii Serviciului Criminalistic al I.P.J. Bihor; de asemenea, a fost prezentată tehnica din dotarea Serviciului Poliției Rutiere – un autoturism de intervenție la fața locului în caz de accident rutier și una dintre noile autospeciale dotate cu noul echipament de supraveghere a traficului rutier și măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor și un autoturism aflat în dotarea Compartimentului Poliției de Proximitate...
„Școala nonviolenței” – ediția a III-a
De la ora 12, în sala festivă a Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”, s-a desfășurat cea de-a III-a ediție a concursului cu tematică preventivă, intitulat „Școala nonviolenței”, la care au participat 19 echipaje de liceeni din Oradea și județul Bihor (Aleșd, Beiuș, Marghita, Săcuieni, Valea lui Mihai, Vadu-Crișului și Dobrești).
„În competiție au fost angrenați elevi din clasele IX – XII, supuși la trei probe; o probă teoretică, de completat un chestionar cu 10 întrebări cu tematică preventivă, o probă practică, în cadrul căreia concurenții au realizat câte o scenetă cu un mesaj nonviolent, iar cea de a treia probă a constat în realizarea în avans a unui colaj format din două fotografii în format A4, încadrate de un mesaj împotriva violenței”, după cum aveam să aflăm de la comisar de poliție Ioana Indrieș, coordonatorul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității.
Rezultatele concursului „Școala nonviolenței
Locul 1: Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”
Locul 2: Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”
Locul 3: Grupul Școlar Agricol „Horea” Marghita
Mențiune: S.A.M. Dobrești
Locul 5: Grupul Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu” - premiu pentru originalitate
Locul 6: Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” Aleșd
Locul 7: Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”
Locul 8: Colegiul Tehnic Vadu-Crișului
Locul 9: Liceul Agricol Valea lui Mihai
Locul 10: Liceul „Don Orione” Oradea
Locul 11: Colegiul Economic „Partenie Cosma”
Locul 11: Colegiul Tehnic „Andrei Saguna”
Locul 12: Liceul Teoretic „Lucian Blaga”
Locul 13: Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși”
Locul 14: Colegiul Național „Octavian Goga” Marghita
Locul 15: Liceul Teologic Penticostal „Betel”
Locul 16: Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”
Locul 17: Liceul Teoretic „Petofi  Sandor” Săcuieni
Locul 18: Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”.
Manifestările prilejuite de Ziua Poliției Române se vor încheia în această seară (26 martie), cu cea de-a V-a ediție a Balului polițiștilor bihoreni. (Alina DINU & Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Joi, 25 martie –Ziua Poliției Române.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:05 Ora de vară a Europei de Est