Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Joi, 25 martie –Ziua Poliției Române

188 de ani de istorie și tradiție

Joi, 25 martie –Ziua Poliției Române

A devenit o tradiție, ca în contextul aniversării Zilei Poliției Române, oamenii legii să fie alături de cetățeni pentru a sărbători evenimentul. Joi (25 martie 2010), Poliția Română a aniversat 188 de ani de la înființare.

Manifestările au început marți (23 martie), cu un mini turneu de fotbal pe terenurile din Ioșia.
Agenda de joi a cuprins manifestări bogate și variate. Dimineață, în sala de ședințe a Inspectoratului de Poliție al județului Bihor, a avut loc ședința festivă, onorată de prefectul Gavrilă Ghilea, președintele Consiliului Județean Bihor, Radu Þîrle și prim-procurorul Gheorghe Viorel Gavra.
În cadrul festivității, 313 polițiști bihoreni (272 de agenți și 41 de ofițeri) au fost avansați în gradul profesional următor, din care 15 înainte de termen (patru ofițeri și nouă agenți): comisar- șef de poliție (noul grad) Alin Haniș, împuternicit adjunct al șefului Poliției municipiului Oradea, comisar de poliție Remus Indrei, șeful Poliției municipiului Beiuș, inspector de poliție Octavian Negruți, din cadrul Serviciului Poliției Rutiere și inspector de poliție Bala Beata Edina, din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor.
Printre polițiștii avansați la termen se numără comisar-șef de poliție (noul grad) Alexandru Roxin, șeful Poliției municipiului Salonta, comisar-șef de poliție Nicolae Hălmăjan, ofițer în cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor, comisar de poliție Ioana Indrieș, coordonatorul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, comisar de poliție Tiberiu Bochiș, șef Birou de Combatere a Infracțiunilor contra Patrimoniului din cadrul Poliției municipiului Oradea, comisar de poliție Silviu Iova, ofițer în cadrul Serviciului de Investigații Criminale, subcomisar de poliție Ciprian Bodea, ofițer în cadrul Serviciului Criminalistic, inspector principal de poliție Mihaela Pop, ofițer de relații internaționale în cadrul Serviciului Cabinet al I.P.J. Bihor.
În același cadru festiv, prin bunăvoința Consiliului Teritorial Bihor al Corpului Național al Polițiștilor, a Fundației „Baciu”, Asociației Sportive „Dinamo” și a I.P.A. – Asociația Internațională a Polițiștilor - Regiunea Bihor 1, au fost premiați cei mai merituoși copii ai polițiștilor, care s-au făcut remarcați prin rezultate deosebite obținute în diverse domenii.
Ziua porților deschise
Între orele 11.00 și 14.00, cetățenii au fost invitați la activități dedicate exclusiv publicului, organizate în curtea sediului renovat al Inspectoratului de Poliție (din parcul Traian nr. 6); activități pe care le desfășoară, zi de zi, polițiștii, dar și dotările de care aceștia dispun în executarea misiunilor, pe ateliere de lucru; doritorii au putut vizita reperele importante din cadrul inspectoratului: dispeceratul, laboratorul de criminalistică, laboratorul poligraf, biblioteca instituției, sălile de conferințe, sala de pregătire fizică a luptătorilor din cadrul Serviciului Poliției de Intervenție Rapidă ...
În curtea instituției, curioșii (mai cu seamă copiii) au asistat la prezentarea tehnicii de luptă, a aparaturii din dotare și a mijloacelor auto folosite la intervențiile polițiștilor din cadrul Serviciului Poliției de Intervenție Rapidă; la demonstrații de arte marțiale ale luptătorilor S.P.I.R.; la exercițiu demonstrativ - intervenție pentru reținerea unui grup de infractori; în cadrul unei expoziții, au fost expuse armele pe care polițiștii bihoreni le au în dotare; a fost prezentat laboratorul mobil de criminalistică, precum și un exercițiu demonstrativ de cercetare în cazul unei infracțiuni (accident rutier, ridicarea unor urme papilare), realizate de specialiștii Serviciului Criminalistic al I.P.J. Bihor; de asemenea, a fost prezentată tehnica din dotarea Serviciului Poliției Rutiere – un autoturism de intervenție la fața locului în caz de accident rutier și una dintre noile autospeciale dotate cu noul echipament de supraveghere a traficului rutier și măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor și un autoturism aflat în dotarea Compartimentului Poliției de Proximitate...
„Școala nonviolenței” – ediția a III-a
De la ora 12, în sala festivă a Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”, s-a desfășurat cea de-a III-a ediție a concursului cu tematică preventivă, intitulat „Școala nonviolenței”, la care au participat 19 echipaje de liceeni din Oradea și județul Bihor (Aleșd, Beiuș, Marghita, Săcuieni, Valea lui Mihai, Vadu-Crișului și Dobrești).
„În competiție au fost angrenați elevi din clasele IX – XII, supuși la trei probe; o probă teoretică, de completat un chestionar cu 10 întrebări cu tematică preventivă, o probă practică, în cadrul căreia concurenții au realizat câte o scenetă cu un mesaj nonviolent, iar cea de a treia probă a constat în realizarea în avans a unui colaj format din două fotografii în format A4, încadrate de un mesaj împotriva violenței”, după cum aveam să aflăm de la comisar de poliție Ioana Indrieș, coordonatorul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității.
Rezultatele concursului „Școala nonviolenței
Locul 1: Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”
Locul 2: Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”
Locul 3: Grupul Școlar Agricol „Horea” Marghita
Mențiune: S.A.M. Dobrești
Locul 5: Grupul Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu” - premiu pentru originalitate
Locul 6: Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” Aleșd
Locul 7: Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”
Locul 8: Colegiul Tehnic Vadu-Crișului
Locul 9: Liceul Agricol Valea lui Mihai
Locul 10: Liceul „Don Orione” Oradea
Locul 11: Colegiul Economic „Partenie Cosma”
Locul 11: Colegiul Tehnic „Andrei Saguna”
Locul 12: Liceul Teoretic „Lucian Blaga”
Locul 13: Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși”
Locul 14: Colegiul Național „Octavian Goga” Marghita
Locul 15: Liceul Teologic Penticostal „Betel”
Locul 16: Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”
Locul 17: Liceul Teoretic „Petofi  Sandor” Săcuieni
Locul 18: Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”.
Manifestările prilejuite de Ziua Poliției Române se vor încheia în această seară (26 martie), cu cea de-a V-a ediție a Balului polițiștilor bihoreni. (Alina DINU & Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Joi, 25 martie –Ziua Poliției Române.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:43:23 Ora standard a Europei de Est