Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La Forumul european „Solidaritate pentru Europa viitorului”

Din nou în Germania

La Forumul european „Solidaritate pentru Europa viitorului”

O delegație sindicală din România (Oradea) a participat la Forumul european „Solidaritate pentru Europa viitorului”, organizat la Waldmunchen, în Germania, în perioada 22 – 24 iunie 2007. Cea de-a patra ediție a reuniunii s-a bucurat de participarea a șapte țări europene: Germania, Belgia, România, Croația, Ungaria, Cehia și Polonia. Delegația țării noastre a fost condusă de dl. Nicolae Morgovan, liderul BNS Oradea și dl. Nicolae Moț, liderul FEN Oradea.

Participarea delegației orădene se constituie într-o nouă etapă a unui parteneriat care s-a înfiripat în urmă cu câțiva ani  între BNS și FEN Oradea și KAB Germania. Organizat de Institutul pentru Mișcarea Catolică a Salariaților, forumul a avut ca obiectiv schimbul de informații cu privire la problemele sociale ale Europei, atât cele comune, cât și particularitățile diferitelor țări participante în vederea găsirii unor soluții comune la aceste probleme. S-a pus în discuție salariul minim pe economie, sistemul asigurărilor, mișcările pieței muncii generate de extinderea Uniunii Europene ș.a.
Problema salariului minim pe economie a suscitat vii polemici. Sindicatele din Germania care solicită introducerea lui și în această țară s-au arătat foarte interesate de avantajele și dezavantajele acestui concept economic în țările în care există deja. S-a adus în discuție și problema migrației forței de muncă, și implicațiile sociale pe care le presupune, Vestul arătându-se mai puțin interesat de câștigurile patronatelor, cât de asigurarea socială a acestor oameni nevoiți să migreze, și ale căror drepturi nu le mai garantează niciun stat, nici cel din care pleacă, nici cel în care ajung, fapt ce determină asumarea comunitară a garantării acestor drepturi.
Un alt exercițiu interesant a fost discutarea noțiunii de solidaritate așa cum a străbătut ea veacurile de la pilda Bunului Samarinean. Echipe mixte, formate din persoane reprezentând diferite țări, au dezbătut această problemă, au subliniat limitele, dar și necesitatea ca solidaritatea să devină un concept transfrontalier câtă vreme Uniunea Europeană ne obligă să avem probleme comune.
Au fost trei zile de schimburi de informații, atât formale cât și informale, la sfârșitul cărora am putut să spunem că suntem solidari cu toții în problema garatării drepturilor sociale ale omului și aceasta n-a putut decât să ne dea siguranța apartenenței la comunitatea europeană. (Dana P.)

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 05:30:16 Ora de vară a Europei de Est