Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivalul „Cântați Domnului cântare nouă”, ediția a II-a

Duminică, la Roșia

Festivalul „Cântați Domnului cântare nouă”, ediția a II-a

Duminică, 21 martie 2010, s-a desfășurat la Roșia, ediția a II-a a festivalului „Cântați Domnului cântare nouă”.

Parte a proiectului „Păstrătorii tradiției”, acest festival, inițiat de inst. Gheorghe M. David, reprezintă materializarea fructuoasă a colaborării între trei instituții din comună: Școala cu clasele I – VIII – director pr. prof. Emil Bota, Primăria comunei Roșia – primar Florin Bonca și Biserica Ortodoxă – pr. paroh Dorel Haiduc. La această manifestare au fost prezenți invitați de marcă: Dumitru Voloșeniuc – vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, prof. Tecsi Francisc - inspector școlar general adjunct la I.S.J. Bihor, prof. Elisaveta Roșu și prof. Florin Negruțiu – inspectori școlari de specialitate, și nu în ultimul rând prof. Crăciun Parasca, din partea Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Bihor.
Simpozion – „Roșia în prag de Paști”
Festivalul a debutat cu simpozionul „Roșia – în prag de Paști”, desfășurat în sala de sport a școlii unde s-a amenajat și o expoziție de icoane pictate de elevii de la școala din Roșia și cei de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș, coordonați de către inst. Maria Ujoc, respectiv prof. Pavel Bența. În cadrul simpozionului au susținut comunicări: pr. prof. Emil Bota, prof. Valentina Silaghi, prof. Abrudan Romeo, inst. Irina Ușvat, inst. Mirela David, inst. Gheorghe M. David. La încheierea simpozionului prof. Tecsi Francisc a spus că este încântat să revină după 20 de ani în școala în care și-a început cariera de dascăl și să constate că Roșia a rămas aceeași puternică vatră folclorică și culturală.
Recital de pricesne și cântece bisericești
Activitatea s-a mutat apoi în incinta Bisericii Ortodoxe Roșia, unde, în fața a peste 200 de credincioși s-a desfășurat un recital de pricesne și cântece bisericești, susținut de grupurile de elevi de la Școala cu clasele I - IV Lazuri de Roșia – inst. Gheorghe M. David, Școala cu clasele I - VIII Căbești – prof. Abrudan Romeo, Școala cu clasele I - VIII Uileacul de Beiuș – prof. Borta Mihai, Școala cu clasele I-VIII „Miron Pompiliu” Ștei – prof. Mușet Georgeta, Școala cu clasele I-VIII Tărcaia – prof. Codruța Bota, Clubul Copiilor Beiuș – prof. Irina Mihoc-Vutan, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș – prof. Alina Bota, Ciprian Pordea, Gabriela Briscan, Ramona Bota, Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș – prof. Remus Lazea, Școala cu clasele I - VIII Roșia – pr. prof. Emil Bota, prof. Valentina Silaghi, inst. Maria Ujoc, Colegiul Tehnic Vadu-Crișului – prof. Șunea Matei, Liana Boț, Maria Mălai, Școala cu clasele I-VIII „Nicolae Popoviciu Beiuș – prof. Daniela Rada, prof. Maria Horge, prof. Doina Pituț, Școala cu clasele I - VIII Remetea – Boiț Ioan și Școala cu clasele I - VIII Răbăgani- prof. Emanuel Lezeu. Alături de aceștia au mai evoluat Paula Lezeu, Raul Leuca, frații Alexandra și Alexandru Haiduc, Sebastian Hahău, Daniela Rada, surorile Mariana și Simona Tomele, grupul coral al Bisericii Ortodoxe Roșia, coordonat de pr. Dorel Haiduc, grupul bărbătesc din Lazuri de Roșia, coordonat de pr. Dorel Haiduc și inst. Gh. M. David.
Au fost momente înălțătoare, momente de suflet, dăruite de interpretarea plină de sensibilitate a surorilor Tomele și a Danielei Rada, autenticitatea și frumusețea costumelor populare, cu o mențiune aparte pentru Roșia, Lazuri de Roșia și Clubul Copiilor Beiuș, vocile cristaline și emoțiile specifice unui festival, atât la cei mari, cât și la cei mici.
Ca răsplată pentru prestația lor, toți copiii au primit din partea Primăriei Roșia câte un pachețel care conținea dulciuri și o carte de rugăciuni. În încheiere, primarul Florin Bonca a subliniat nivelul ridicat al festivalului față de ediția precedentă, necesitatea transmiterii tradițiilor și obiceiurilor copiilor, ca prin ei să mergem mai departe și a promis renașterea ansamblului folcloric al comunei Roșia. Consider acest festival ca o realizare remarcabilă atât datorită nivelului calitativ ridicat, cât și a participării de amploare – 14 unități de învățământ, interpreți și grupuri extrașcolare (în total peste 200 de  persoane) și nu în ultimul rând o organizare desăvârșită. (Simion Suciu)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Festivalul „Cântați Domnului cântare nouă”, ediția a II-a.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:56:53 Ora de vară a Europei de Est