Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Festivalul „Cântați Domnului cântare nouă”, ediția a II-a

Duminică, la Roșia

Festivalul „Cântați Domnului cântare nouă”, ediția a II-a

Duminică, 21 martie 2010, s-a desfășurat la Roșia, ediția a II-a a festivalului „Cântați Domnului cântare nouă”.

Parte a proiectului „Păstrătorii tradiției”, acest festival, inițiat de inst. Gheorghe M. David, reprezintă materializarea fructuoasă a colaborării între trei instituții din comună: Școala cu clasele I – VIII – director pr. prof. Emil Bota, Primăria comunei Roșia – primar Florin Bonca și Biserica Ortodoxă – pr. paroh Dorel Haiduc. La această manifestare au fost prezenți invitați de marcă: Dumitru Voloșeniuc – vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, prof. Tecsi Francisc - inspector școlar general adjunct la I.S.J. Bihor, prof. Elisaveta Roșu și prof. Florin Negruțiu – inspectori școlari de specialitate, și nu în ultimul rând prof. Crăciun Parasca, din partea Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Bihor.
Simpozion – „Roșia în prag de Paști”
Festivalul a debutat cu simpozionul „Roșia – în prag de Paști”, desfășurat în sala de sport a școlii unde s-a amenajat și o expoziție de icoane pictate de elevii de la școala din Roșia și cei de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș, coordonați de către inst. Maria Ujoc, respectiv prof. Pavel Bența. În cadrul simpozionului au susținut comunicări: pr. prof. Emil Bota, prof. Valentina Silaghi, prof. Abrudan Romeo, inst. Irina Ușvat, inst. Mirela David, inst. Gheorghe M. David. La încheierea simpozionului prof. Tecsi Francisc a spus că este încântat să revină după 20 de ani în școala în care și-a început cariera de dascăl și să constate că Roșia a rămas aceeași puternică vatră folclorică și culturală.
Recital de pricesne și cântece bisericești
Activitatea s-a mutat apoi în incinta Bisericii Ortodoxe Roșia, unde, în fața a peste 200 de credincioși s-a desfășurat un recital de pricesne și cântece bisericești, susținut de grupurile de elevi de la Școala cu clasele I - IV Lazuri de Roșia – inst. Gheorghe M. David, Școala cu clasele I - VIII Căbești – prof. Abrudan Romeo, Școala cu clasele I - VIII Uileacul de Beiuș – prof. Borta Mihai, Școala cu clasele I-VIII „Miron Pompiliu” Ștei – prof. Mușet Georgeta, Școala cu clasele I-VIII Tărcaia – prof. Codruța Bota, Clubul Copiilor Beiuș – prof. Irina Mihoc-Vutan, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș – prof. Alina Bota, Ciprian Pordea, Gabriela Briscan, Ramona Bota, Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș – prof. Remus Lazea, Școala cu clasele I - VIII Roșia – pr. prof. Emil Bota, prof. Valentina Silaghi, inst. Maria Ujoc, Colegiul Tehnic Vadu-Crișului – prof. Șunea Matei, Liana Boț, Maria Mălai, Școala cu clasele I-VIII „Nicolae Popoviciu Beiuș – prof. Daniela Rada, prof. Maria Horge, prof. Doina Pituț, Școala cu clasele I - VIII Remetea – Boiț Ioan și Școala cu clasele I - VIII Răbăgani- prof. Emanuel Lezeu. Alături de aceștia au mai evoluat Paula Lezeu, Raul Leuca, frații Alexandra și Alexandru Haiduc, Sebastian Hahău, Daniela Rada, surorile Mariana și Simona Tomele, grupul coral al Bisericii Ortodoxe Roșia, coordonat de pr. Dorel Haiduc, grupul bărbătesc din Lazuri de Roșia, coordonat de pr. Dorel Haiduc și inst. Gh. M. David.
Au fost momente înălțătoare, momente de suflet, dăruite de interpretarea plină de sensibilitate a surorilor Tomele și a Danielei Rada, autenticitatea și frumusețea costumelor populare, cu o mențiune aparte pentru Roșia, Lazuri de Roșia și Clubul Copiilor Beiuș, vocile cristaline și emoțiile specifice unui festival, atât la cei mari, cât și la cei mici.
Ca răsplată pentru prestația lor, toți copiii au primit din partea Primăriei Roșia câte un pachețel care conținea dulciuri și o carte de rugăciuni. În încheiere, primarul Florin Bonca a subliniat nivelul ridicat al festivalului față de ediția precedentă, necesitatea transmiterii tradițiilor și obiceiurilor copiilor, ca prin ei să mergem mai departe și a promis renașterea ansamblului folcloric al comunei Roșia. Consider acest festival ca o realizare remarcabilă atât datorită nivelului calitativ ridicat, cât și a participării de amploare – 14 unități de învățământ, interpreți și grupuri extrașcolare (în total peste 200 de  persoane) și nu în ultimul rând o organizare desăvârșită. (Simion Suciu)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Festivalul „Cântați Domnului cântare nouă”, ediția a II-a.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:25:02 Ora standard a Europei de Est