Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Un palmares impresionant: 643 de premii și mențiuni!

La Școala cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea

Un palmares impresionant: 643 de premii și mențiuni!

An de an, elevii Școlii cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea obțin nenumărate premii și mențiuni la olimpiadele școlare și la alte concursuri județene, interjudețene și naționale. Anul acesta s-a doborât orice record. La festivitatea de încheiere, directorul școlii, profesor Florian Hava, a făcut cunoscut impresionantul palmares al anului școlar 2006/2007: 643 de premii și mențiuni!

La ciclul primar, elevii claselor a III-a și a IV-a și-au spus răspicat cuvântul la Concursul național „Micul matematician”, astfel că numărul matematicienilor din clasa a IV-a care au obținut punctajul maxim reprezintă 40% din numărul total pe județ, după cum a ținut să sublinieze dl director Florian Hava.
Din clasa a III-a (C ) a obținut 100 de puncte Alexandru Popa, iar din a IV-a (F, A, G, D, E ): Titus Bocioc și Gelu Vrabie, Răzvan Mihu, Teodor Olah și Vasile Pop, Paula Sgândăr, Ioana Denisa Tiriteu și Victor Variu.
Cele mai multe premii (medalii) și mențiuni au fost  obținute la concursurile școlare pe obiecte - 73 (dintre care: Bogdan Bota, din a VII-a C, și Alina Hașaș, din a V-a C, medalii de bronz la olimpiada națională de matematică, și tot ei, premiul I la fizică, respectiv, premiul II la română, la etapa județeană, și mențiune la concursul interjudețean de matematică și informatică „Grigore Moisil”; tot la „Gr. Moisil” au mai obținut mențiuni Hajbok Robert, din a VII-a A și Horia Fechete, din a VII-a E, iar Ioana Romelia Maghiar, din a VII-a C, și Mircea Cioci, din a V-a F, premiul III, respectiv, mențiune, la olimpiada interjudețeană de religie ortodoxă), „cangurii” (matematicieni și lingviști) au adunat 32, respectiv, 41 de premii și mențiuni, avându-i în frunte pe: Rareș Iova, Daniel Salanki, Sebastian Trifa, Denis Emanuel Derecichei și Cristian Curta, respectiv, Roxana Morar (la franceză) Alexandru Dejan Delibașa, Sebastian Trifa, Vlad Bothază, Octavia Gligor și Patric Teodorescu (la engleză); o frumoasă comportare au avut „juniorii” de la „Dacia” și la concursul național „Eurojunior”, unde s-au ales cu un premiu I, prin Diana Maria Pavel (din clasa a IV-a D), care a totalizat 99 de puncte din 100, câștigând astfel un telefon mobil Nokia, Daniel Gliția, din clasa I E, Adina Oanț, din a III-a D și Răzvan Mihu, din a IV-a A, toți, mențiuni, precum și cinci mențiuni speciale, prin: Toth Maria, din clasa I D, Florian Zach, din a III-a C, Alina Nastea, din a III-a F, Adina Luca, din a III-a G, și Alexander Gal Sven, din a III-a A; sportivii școlii au adus 19 premii și mențiuni individuale la tetratlon școlar, cros, atletism și tenis de masă (cu Paula Sgândăr, Corina Dulca, Marcel Cotranță și Patrik Zahui în frunte), echipa de handbal băieți, locul II pe municipiu, iar echipele de handbal fete și fotbal băieți, locul IV pe municipiu. În cadrul activităților extrașcolare, elevii Școlii „Dacia” au mai strâns 446 de premii și mențiuni (un premiu II pe județ pentru revista „Ecouri” și un premiu I pe județ la Concursul național „Și eu mănânc sănătos”, prin Alexa Prada). Așa încât, la ora bilanțului, numărul total al premiilor și mențiunilor era 643, număr care, cu siguranță, va fi întregit de Denis Emanuel Derecichei și Marius Deaconu, astronomii dlui prof. Marin Bica, la întoarcerea de la etapa națională a olimpiadei de astronomie.
La testele naționale, nouă elevi au luat nota maximă, doi la Mate (Dragoș Șerban Iova și Nagy Zsombor Imre), doi la Istoria românilor ( Remus Stana și Sonia Coman) și cinci la Geografia României (Patric Teodorescu, Vanesa Bodea, Denisa Sirca, Radu Ban și Răzvan Timar), iar 26 de candidați au încheiat „conturile” cu medii generale peste 9,00, din care șapte au peste 9,50 (Remus Laurențiu Stana și Medina Sava – 9,51, Diana Costea – 9,60, Diana Denisa Sirca – 9, 71, Dragoș Șerban Iova – 9,75, Vanesa Bodea – 9,91, iar Patric Teodorescu -  9,95 ), „o comportare bună”, după cum apreciază dl director Florian Hava.
Cu asemenea rezultate de palmares, „gojdiștii” de la Școala „Dacia” iar sunt ăi mai primii în topul școlilor gimnaziale din județul Bihor.
Ovi DAN
Foto: Cornel Petru FODOR
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Un palmares impresionant: 643 de premii și mențiuni!).

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:22 Ora de vară a Europei de Est