Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Declarațiile ministrului Educației, dl Daniel Petru Funeriu, făcute în conferința de presă din 22 martie

Luni, 22 martie, la sediul MECTS

Declarațiile ministrului Educației, dl Daniel Petru Funeriu, făcute în conferința de presă din 22 martie

„Vreau să spun foarte clar și foarte sincer profesorilor din România: ministrul Educației și ministerul pe care îl conduc este primul care se interesează de soarta profesorilor și de soarta salariilor. La ora actuală, există în bugetul ministerului, până la sfârșitul anului 2010, bani pentru plata tuturor salariilor tuturor profesorilor încadrați în baza Legii 330.”

„Buna ziua! Voi face o foarte scurtă conferință de presă, în care doresc să vă anunț câteva lucruri.
În primul rând referitor la situația de la Buzău. S-a luat decizia ca toți profesorii care nu și-au primit salariile în baza Legii 330, să primească foarte repede aceste salarii. Altfel spus, așa cum știți, legea care prevedea mărirea salariilor cu 50%, acea mărire a salariilor se compune din două părți: o parte, 17%, care a fost acordată tuturor profesorilor din România la sfârsitul anului 2008 și o parte de 33% care a fost abrogată ulterior, prin diferite ordonante de urgență. În județul Buzău, există la ora actuală un număr de profesori care din diferite motive nu au primit partea corespunzătoare celor 17 la sută și acest număr, calcularea acestui număr, are loc acum la minister. Această situație va fi rezolvată și, în același timp, ne continuăm întâlnirile pe care le-am avut cu liderii sindicali vineri și sâmbătă pentru a rezolva problemele în globalitatea lor. O parte dintre aceste probleme se referă la acordarea sporurilor salariale, pentru că există, așa cum vă spuneam și în conferința de presă precedentă, interpretări diferite asupra sporurilor salariale, unele care sunt acordate conform prevederilor legale la nivel național, altele care au fost acordate potrivit unor contracte la nivel local și am convenit să ne întâlnim cu sindicatele și cu ministrul Muncii pentru a vedea exact, pentru a avea o acțiune coerentă în acest domeniu.
Vreau să spun foarte clar și foarte sincer profesorilor din România: ministrul Educației și ministerul pe care îl conduc este primul care se interesează de soarta profesorilor și de soarta salariilor.
La ora actuală, există în bugetul ministerului, până la sfârșitul anului 2010, bani pentru plata tuturor salariilor tuturor profesorilor încadrați în baza Legii 330. Discuțiile continuă și vom avea și mâine o discuție cu liderii sindicali pentru a găsi soluții coerente în ceea ce privește sporurile. Nu în ultimul rând vreau să vă spun că trebuie să avem un sistem de salarizare care să fie echitabil: pentru aceeași muncă să primești același salariu în diferite locuri din România. Repet, ministerul pe care îl conduc și eu personal suntem primii aparatori ai drepturilor profesorilor. Oricine susține contrariul spune un neadevăr. În același timp, nu este nimic excepțional în a acorda drepturile profesorilor. Este un fapt de normalitate și noi ne achităm zilnic de acest lucru.
Referitor la protestele sindicale, care invită, îi îndeamnă pe profesori să nu îi noteze pe elevi
Vreau să-i invit pe profesori, vreau să-i invit pe dascăli, să nu răspundă acestor cerințe, să-i noteze pe elevi, să-și facă treaba la clasă cum știu ei mai bine și mulți dintre ei o știu foarte bine și sunt respectați pentru acest lucru și îi asigur că ministerul pe care îl conduc are toți banii pentru plata tuturor salariilor celor care sunt încadrați, imensei majorități a profesorilor din România încadrați conform legii. Am astăzi o întâlnire la minister cu toți inspectorii generali din România. Situația particulară de la Buzău a survenit în urma faptului ca unii profesori au fost încadrați eronat conform Legii 221. Voi analiza care sunt responsabilitățile, iar cei responsabili de această greșeală, atât din minister, cât și din inspectoratul școlar, vor fi trași la răspundere. Voi avea această discuție în această după amiază. Această situație este izolată, ea s-a produs doar la Buzău și va trebui corectată. Corectarea acestei situații va fi în discuția cu sindicatele de mâine, pentru a găsi o soluție comună și vreau să vă spun că vineri și sâmbătă la masa negocierilor, liderii sindicali au fost cât se poate de cooperativi, vă asigur de acest lucru. Când ieșim la televizor, desigur, situația este de multe ori alta.
Un al doilea punct al conferinței de presă de astăzi este faptul că peste foarte puțin timp lansăm un site de dezbatere a Legii Educației Naționale pentru că angajamentul meu a fost ca această dezbatere să fie una de substanță, să fie o dezbatere reală, în care nu ne mai disipăm energia așa cum am făcut-o în trecut, nu o mai ducem cu patimi și ducem o dezbatere strict în interesul elevilor, părinților și profesorilor din România. Veți vedea că acest site nu este unul foarte complicat, nu este un site foarte complex, este destul de simplu, în care veți regăsi legea, veți regăsi principalele măsuri ale legii explicate pe înțelesul tuturor, veți găsi un forum de discuții, veți găsi o secțiune de videochat unde mă angajez ca zilnic - evident, sunt convins că vor fi unele zile în care nu voi putea să fac acest lucru - să fiu o oră pe videochat, să discutăm cu cei interesați care au sugestii, care vor să audă de la ministru ceea ce se întâmplă cu această Lege a Educației. Deci, cum vă spuneam, este un site destinat acestei legi care va funcționa și după adoptarea ei. Sper să-l dezvoltăm într-un site în care, într-adevăr, să se regăsească partenerii sistemului educațional: părinții, elevii, studenții și nu în ultimul rând, profesorii. Adresa siteului este www.unpasinainte.edu.ro. Îi invit pe toți cei interesați să intre pe acest site, să-l viziteze, să intre pe forum, să-și spună părerile și, încetul cu încetul, să construim acea comunitate de care avem nevoie în jurul educației. Vreau să reafirm aici că nimeni nu este deținătorul adevărului absolut.
Dezbaterea publică trebuie să fie sănătoasă. Sunt convins că în această lege sunt lucruri de îmbunătățit, sunt, de asemenea, convins că dacă vom căuta cu lupa, vom găsi unele erori.
Nu este nici o problemă cu acest lucru. Avem o perioadă de timp la dispoziție să discutăm. Mă voi întâlni cu sindicate, studenți, elevi, rectori, dar discuția trebuie să se poate în jurul interesului elevului, părinților și dascălilor și, în fond, a societății românești. Vreau să fac din acest demers un demers coeziv, să avem în sfârșit o dezbatere sănătoasă și vor fi luate în considerare toate acele propuneri care vor păstra coerența legii, pe de o parte, și vor fi în interesul elevilor și studenților. Vă mulțumesc.”
(Transcriere efectuată de către Biroul de presă al MECTS, București, 22 martie)

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 07:12:15 Ora de vară a Europei de Est