Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

“Învățăm democrația și de la ONG-uri”

O ultimă activitate de proiect

“Învățăm democrația și de la ONG-uri”

În cadrul proiectului ”Educarea spiritului democratic în școală și comunitate”, care se derulează în școala noastră – Școala cu clasele I-VIII din Livada, miercuri, 27 iunie, un grup de elevi, reprezentanți ai comunității locale și cadre didactice s-au deplasat la Azilul de bătrâni din Velența, care funcționeazã sub egida Fundației “Consistoria Efrem Beniamin”, fundație al cărei președinte este părintele Roman Pintea.

Am rămas profund impresionați de tot ceea ce am văzut și aflat aici, fapt ce conduce în mintea noastră la demitizarea, oarecum, a ideei de azil. I-am văzut pe cei 42 de pensionari cărora un personal plin de devotament și abnegație se străduiește să le asigure bătrânețile cât mai liniștite și blânde. Copiii, mai ales, au intrat în discuție cu vârstnicii, readucându-le o rază de lumină în ochi și zâmbetul pe buze prin întrebările adresate. Marea surpriză ne-a fost oferită de o persoană de 63 de ani care ne-a prezentat un adevărat recital, cu melodii cântate la muzicuță, ceea ce i-a determinat pe unii dintre colegi să-l ajute vocal, iar, apoi, să-l aplaude  cu încântare!
Piersicile pe care le-am împărțit gazdelor noastre au produs efectul scontat, bucuria fiind reciprocă. Întâlnirea s-a încheiat cu vizitarea camerelor în care locuiesc pensionarii azilului. Am fost plăcut surprinși cu toții de confortul existent, de curățenia și ordinea ce domnesc peste tot.
La finalul vizitei, putem spune că, în mintea noastră, azilul nu este un loc de surghiun, un loc în care cei tineri scapă de cei bătrâni, ci o adevărată pensiune, în care, pe lângă o îngrijire exemplară, mâncare proaspătă și bogată, vârstnicii pot beneficia de supraveghere medicală, activități de club și, mai ales, de zile senine la bătrânețe!
Am plecat din acest lăcaș al pletelor ninse cu recunoștință față de cei care ne-au permis să îi vizităm, și care au contribuit la schimbarea percepției noastre legate de ceea ce înseamnă un azil.
Îi felicităm pentru tot ceea ce fac zilnic pentru acești părinți care-și petrec viața cât mai decent, spre a nu fi o "repetabilă povară" pentru fiii lor. (Florina F.&Lavinia D.)  

 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:56:54 Ora de vară a Europei de Est