Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ministrul Vasile Blaga a inaugurat sediul renovat și modernizat al I.P.J. Bihor

Astăzi, la Oradea,

Ministrul Vasile Blaga a inaugurat sediul renovat și modernizat al I.P.J. Bihor

Ministrul Administrației și Internelor, dl Vasile Blaga, a tăiat, astăzi (vineri, 19 martie 2010), panglica inaugurală a sediului renovat și modernizat al Inspectoratului de Poliție al județului Bihor, alături de prefectul județului, dl Gavrilă Ghilea, chestor dr. Liviu Popa, șeful Direcției Generale Anticorupție din cadrul Ministerului Administrației și Internelor și chestor principal de poliție Petre Tobă.

Lume multă și bună s-a adunat, vineri dimineața, în fața clădirii renovare și modernizate a Inspectoratului de Poliție din Parcul Traian. Oficiali județeni și municipali, deputați și senatori, membri de partid, de toate coloraturile, cadre didactice, fețe bisericești, în frunte cu înalții ierarhi (episcopi) ai bisericilor ortodoxă și greco-catolică, și foarte multe cadre polițienești, în uniformă sau civili. Cu toții așteptau sosirea ministrului (bihorean) Vasile Blaga – ministrul Administrației și Internelor, foarte popular și îndrăgit de orădeni, și nu numai (lucru pe care aveam să-l constatăm și cu alte ocazii, la Oradea, dar și la Marghita). Ajuns, pe jos, în fața sediului Poliției, a dat mâna cu prietenii și s-a bucurat văzând atâta lume. A luat o gură de pâine cu sare, fără pălincă (doar e vreme de criză și în Bihor), după care a pus mâna pe foafece și a tăiat (o dată, de două ori, de trei ori...) panglica inaugurală. În curtea insituției, a avut loc o slujbă de sfințire a noului lăcaș, care este de nerecunoscut. Slujba a fost oficiată de un înalt sobor de preoți (de toate confesiunile), asistați de Preasființiile lor episcopii Sofronie Dincec și Virgil Bercea.
Manifestarea a continuat în sala festivă, cu prezentarea raportului comandantului Poliției Bihor, comisar-șef Adrian Bucur, și cu intervenția altor distinși invitați, aflați în prezidiu, alături de ministrul Administrației și Internelor, Vasile Blaga, și de ministrul Sănătății, Cseke Atilla (și el bihorean de-al nostru).
Când a mai avut Bihorul, în bătătură, deodată, doi miniștri, la aceeași masă?
Dar să vedem cu ce ne vom alege, vorba dlui ministru Vasile Blaga. Sediul Poliției a fost renovat și modernizat, în totalitate, devenind cel mai modern sediu al Poliției Române (care va fi urmat, în scurt timp, de cel din Cluj-Napoca – „din parohia” premierului Boc). La Spitalul Județean a fost inaugurată (tot vineri) o „aripioară”, iar dl ministru Vasile Blaga i-a sugerat ministrului Sănătății să renoveze tot spitalul (Să arătăm mai întâi acasă de ce suntem în stare să facem... pentru țară). Deschis și prietenos, modest și moderat, ministrul Internelor a punctat informând asistența, mulțumind și felicitând cadrele polițienești pentru rezultate și performanțe, asigurându-le că nimeni nu va deveni șomer, în ciuda restructurărilor care vor urma pentru ca în 27 martie 2011, să intrăm cu adevărat în Schengen (fără frontiere), fiind în măsură să asigurăm scut și siguranță nu numai milionelor de români din țară, ci și celor 500 de milioane ale țărilor Uniunii Europene. Ministrul s-a referit la bunele relații de colaborare pe care le are Inspectoratul de Poliție al județului Bihor cu poliția din țara vecină, Ungaria, subliniind faptul că acest parteneriat eficient trebuie să se amplifice în perioada următoare. Astfel că la Borș, urmează să se deschidă un punct comun de contact cu partenerii maghiari, așa cum s-au înființat și se vor înființa și în alte localități strategice din țară. Pe lângă cele 17.667.220 de lei pulsate în renovarea și modernizarea sediului (din care două milioane de lei au fost investite în dotări, echipamente, mobilier și birotică), se va continua cu dotarea cu mașini, atât a Poliției, cât și Jandarmeriei. Au fost plătite toate restanțele, va veni și al 13-lea salariu, dar se așteaptă noi performanțe și din partea tuturor cadrelor polițienești în asigurarea unui nivel mai ridicat al siguranței cetățeanului, recâștigarea încrederii din partea contribuabililor, reforme și măsuri pentru ca în 27 martie 2011, să ajungem, în deplină siguranță, în Schengen...
Am vizitat apoi spații (birouri) din clădirea renovată și modernizată, dotată cu aparatură electronică și de birotică compatibile cu cele mai înalte standarde, trei săli moderne de ședință, dotate cu echipamente de ultimă generație, o sală de sport, cu aparatură performantă... Ce mai, jos pălăria! (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ministrul Vasile Blaga a inaugurat sediul renovat și modernizat al I.P.J. Bihor.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:38:09 Ora standard a Europei de Est