Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Certificatele au fost înmânate chiar de directorul general al ECDL România

Miercuri, la C.N. „M. Eminescu”, au fost înmânate 89 de certificate ECDL

Certificatele au fost înmânate chiar de directorul general al ECDL România

Miercuri, 17 martie 2010, în sala festivă a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea au fost înmânate 89 de certificate ECDL, fericiții posesori ai „permisului de conducere a calculatorului” având onoarea de a primi certificatul chiar din mâna directorului general al ECDL România, dna Ana Dulu.

Importanța dezvoltării competențelor digitale la elevi a devenit una din preocupările sistemului de învățământ din România. În acest sens, în „Strategia Educație și Cercetare pentru Societatea Cunoașterii” se precizează: „Utilizarea calculatorului a devenit o condiție esențială pentru munca și viața oricărui adult. Ca atare, achiziția competențelor de bază în utilizarea calculatorului (de nivel ECDL-Start: „Noțiuni de bază despre tehnologia informației”, „Utilizarea computerului și organizarea fișierelor”, „Editare de text”, „Informație și comunicare”) la finalul învățământului obligatoriu devine o necesitate. Dobândirea competențelor de nivel ECDL-Complet până la finalul liceului, indiferent de tipul acestuia, maximizează șansele absolvenților pe piața muncii și capacitatea lor de a valorifica maximal oportunitățile ulterioare de învățare.”
Þinând cont de această nouă realitate,  Colegiul Național „Mihai Eminescu” a obținut acreditarea de Centru de Testare Autorizat ECDL încă din anul 2003, fiind primul liceu care a obținut această acreditare din județul Bihor. Prin eforturile profesorilor din Catedra de Informatică, un număr de 750 de elevi au obținut certificarea ECDL, fapt care situează Colegiul Național „Mihai Eminescu” printre cele mai importante centre ECDL din țară, după cum a ținut să sublinieze dl prof. Iosif Eilender – directorul prestigiosului colegiu orădean, în deschiderea manifestării. 
„Ați investit în voi!”
„Ați făcut un lucru deosebit. Voi sunteți deosebiți! Sunteți excepționali... într-un colegiu excepțional! Aveți o imaginație excepțională cu idei foarte bune! Ați investit în voi! Felicitări! Sper că ne putem baza și în continuare pe colaborarea Dumneavoastră”.
Sunt aprecierile făcute de directorul general al ECDL România, dna Ana Dulu, la adresa eminescienilor orădeni, la începutul intervenției sale. În continuare, directorul general s-a referit, pe scurt, la evoluția ECDL România în cei șapte ani de existență, subliniind oferta generoasă de certificări și făcând trimiteri și la proiectele educaționale derulate...
Scurt și la obiect, dl Cristian Vereș, supervizor local ECDL, a punctat regulile de obținere a certificatului, înainte, dar mai cu seamă după certificare.
A urmat momentul adevărului și a revelației, răsplata muncii și a investiției făcute, înmânarea certificatelor ECDL, certificate care îi scutesc pe cei aflați în prag de absolvire de susținerea probei de competențe digitale la bacalaureat.
Cele 89 de certificate au fost înmânate chiar de directorul general al ECDL România, dna Ana Dulu. Unii au obținut chiar două certificate.
La final, de pe scenă, de la înălțime..., absolvenții ultimei serii, profesori și elevi, și-au exprimat părerea în legătură cu investiția făcută. Unii au dorit să-și demonstreze sieși că pot să obțină o asemenea certificare, dar nu de dragul obținerii unei diplome, a unui permis sau certificat, ci fiind convinși de faptul că toate cunoștințele însușite îi vor folosi în viață și în carieră. Unii se bucură văzând că, în final, certificatul îi scutește de susținerea unei probe la bacalaureat. Cei mai mulți sunt conștienți că acest certificat le va valoriza CV-ul, deschizându-le „o portiță în plus!” (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Certificatele au fost înmânate chiar de directorul general al  ECDL România.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:19 Ora de vară a Europei de Est