Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Spectacol de Ziua mamei

În sala mare a Primăriei Beiuș

Spectacol de Ziua mamei

Sub genericul „E ziua ta, mamă”, duminică, 7 martie 2010, a avut loc, în sala mare a Primăriei municipiului Beiuș, un spectacol artistic, susținut de ansamblul „Muguri de tezaur” al Casei de Cultură din localitate și elevi ai Școlii Populare de Artă „Francisc Hubic” din Oradea, secțiile canto popular și instrument – Beiuș.

Spectacolul a fost onorat de prezența primarului municipiului, prof. ec. Adrian Domocoș și viceprimarul, ing. Gheorghe Costin, dar și a unui număr de aproximativ patru sute de spectatori.
În deschidere au evoluat micii preșcolari de la Grădinița „Floare de colț”, pregătiți de doamnele dir. Mărioara Apostol, ed. Florica Hinsu și ed. Mariana Coste. A urmat un regal de folclor, cântece rupte din realitățile simple ale vieții, emoționante, profunde, interpretate de soliștii Andrada Bocoiu, Adela Manea, Bianca și Viorica Chinde, Mădălina Jurcă, Daniela Blidaru, Robert și Roberta Tau, Raul Leuca, Paula Lezeu, Darius Bogdan, Simona Cap, Sebastian Hahău, Florina Morar și Nicoleta Marchiș.
Emoționantă a fost evoluția pe aceeași scenă a Denisei Buda și Larisei Creț, fiica, respectiv nepoțica solistului Dumitru Buda. De asemenea și interpretarea lui Adrian Ivancea, preot în satul Burda, care, a dedicat cântecele sale „locurilor goale din sală, unde ar trebui să fie toate mamele care și-au crescut copii, dar au rămas singure”, Impresionante au fost și duetele Roxana Gudiu - Simona Cap și frații George și Roxana Gudiu: „pentru noi, măicuța mea, ești soarele și luna”, când, am văzut în sală doamne în vârstă cu lacrimi în ochi. Instrumentiștii Cristian Boruț, Emil Popoviciu, Cristian Laboș (vioară) și Ionuț Floruța (acordeon) au interpretat melodii populare. Formația de dansuri populare pregătită de Ioan Popa, care a apărut în spectacol de mai multe ori, și-a încheiat prestația artistică printr-o „vatră” în care s-au împletit spectaculozitatea și dăruirea. Orchestra de acompaniament a fost compusă din instrumentiști renumiți: Cornel Tomuțiu (vioară), Ionuț Mateș (saxofon) și Ionuț Popa (orgă).
Și-au adus contribuiția la realizarea acestui spectacol: prof. Florin Hinsu și prof. Liviu Buțiu, de la Școala Populară de Artă „Francisc Hubic”, prof. Anca Banda – directorul Casei de Cultură și nu în ultimul rând Primăria și Consiliul local Beiuș. (Simion Suciu)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:51:02 Ora de vară a Europei de Est