Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Elevii eminescieni implicați în viața comunității

Voluntari de mare ispravă!

Elevii eminescieni implicați în viața comunității

Prima săptămână a lui Mărțișor a însemnat pentru elevii Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea un prilej de a demonstra încă o dată faptul că sunt doritori să fie parte activă a vieții comunitare. Activitățile diverse în care au ales să se implice demonstrează multiplele valențe ale personalității lor, afecțiunea față de semeni și interesul pentru propria formare, deopotrivă.

1 Martie le-a purtat pașii, dar și inimile spre micii prieteni de la CSEI nr 1 din dorința de a marca frumosul obicei al mărțișorului alături de aceștia. Veselia și zâmbetul au fost motto-ul acelei zile, prietenii s-au legat și fundamentat apoi în zilele ce au urmat. Voluntarii clasei a IX-a C, a XII-a A și a XII-a E, coordonați de prof. Ana Dolhan, s-au implicat în confecționarea unor felicitări prin care mamele micilor prieteni au fost sărbătorite de 8 Martie.
Aceeași săptămână a prilejuit implicarea elevilor în proiectul inițiat de Junior Achievement, Job Shadow Day la părinți. Experiența JA a fost pentru profesor și elevi o oportunitate în a găsi corespondența între teorie și practică, precum și o cale de a lămuri în ce măsură anumite meserii ar fi potrivite pentru a fi luate în calcul în orientarea profesională.
În cele două zile afectate proiectului (4-5 martie), elevii eminescieni au reușit să se apropie de universul celor mici, vizitând o școală gimnazială (Școala cu clasele I-VIII nr. 11, Oradea) și totodată de suflul real al economiei prin vizita efectuată la o unitate economică apartinând sectorului privat. Sub coordonarea prof. Ana Dolhan, s-a încercat adaptarea  profilului claselor la domeniul economic implicat. Astfel, elevii clasei a XII-a A, cu profil filologie, au asistat elevii clasei I, coordonați de dna învățătoare Gabriela Vașadi, iar clasa a XII-a E, cu profil chimie-biologie, a avut posibilitatea să înțeleagă aplicabilitatea conceptelor și specificului secției pe care o urmează asistând la prezentarea făcută pentru ei în cadrul unei firme care produce și comercializează detergenți și cosmetice auto - două domenii de activitate radical diferite răspunzând unor structuri motivaționale diferite. Într-o societate care nu valorizează dascălii, elevii au găsit argumente care susțin frumusețea artei de a-i face pe cei mici să îndrăgească deslușirea scris-cititului, au înțeles cât de nobilă poate fi îndrumarea spirituală a celor aflați la început de drum și cât păcătuiește, fără știință, cel care disprețuiește acest efort, ignorându-l. În ciuda diferenței de vârstă, cei mici și cei mari, s-au regăsit în același univers, al copilăriei, s-au bucurat unii de alții, legând prietenii fundamentate pe duioșie și admirație.
La firma din domeniul privat, au asistat la o adevărată lecție de chimie și economie în acțiune, s-ar putea afirma. Elevilor li s-au prezentat mijloacele de producție, elementele de capital, au înțeles specificul activității în acel domeniu, au avut prilejul să-și verifice cunoștințele de chimie prin utilizarea unei aparaturi care permitea fie calcularea PH-ului fie calitatea produsului obținut. În final, elevii au pus umărul la încărcarea recipientelor și la etichetarea lor. Gazda noastră le-a oferit informații despre fluxurile dintre agenții economici, despre furnizori și distribuitori, concurența specifică segmentului de piață reprezentat, precum și despre modul de formare a prețului pe piață. (Ana Dolhan)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:19 Ora de vară a Europei de Est