Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Al XI-lea Congres internațional de dacologie „Malus Dacus”

În 28-29 mai, la Alba Iulia

Al XI-lea Congres internațional de dacologie „Malus Dacus”

„Dacia Revival International Society” are deosebita onoare de a vă invita să participați cu lucrări științifice la cea de-a XI-a ediție a Congresului internațional de dacologie „Malus Dacus”, ce va avea loc la Alba Iulia, în zilele de 28 și 29 mai 2010, la Universitatea „1 Decembrie 1918” (din strada Nicolae Iorga nr.11-13).

 O aniversare de profundă mândrie patriotică
Mihai Viteazul este primul care a reunit cele trei țări ale noastre: Valahia, Moldova și Transilvania, țări de aceeași limbă și de aceeași credință, într-o singură patrie. Împlinirea a 410 ani de la Re-Unirea înfăptuită la Alba Iulia de către viteazul domnitor este o aniversare de profundă mândrie patriotică și de aceea tema congresului nostru are drept scop prezentarea și omagierea primului reunificator de țară, Mihai Viteazul, cel care a repus Dacia, chiar dacă pentru scurt timp, între granițele ei de altădată.
În documentele și misivele care circulau între complotiștii vremii lui, de la Est la Vest, Mihai Viteazul era numit Malus Dacus, adică Dacul Cel Rău, fiindcă vitejia lui era temută și admirată, în același timp, de adversarii săi.
 O astfel de personalitate măreață care a înfăptuit un act istoric unic trebuie să fie cunoscută și apreciată așa cum se cuvine.
După cum v-am obișnuit din anii trecuți, sesiunile și programele asociate congresului vor acoperi multiple aspecte ale istoriei Daciei. Aceste variate oportunități de schimb intelectual vor marca stadiul actual al cercetărilor și vor sugera direcțiile lor viitoare, dând, în același timp, atât cercetătorilor consacrați cât și celor mai tineri, un forum în cadrul căruia să-și prezinte comunicările.
Programul științific al congresului
Secțiunea 1 - Personalitatea și simbolismul lui Mihai Viteazul
Secțiunea 2 - Alte aspecte ale istoriei Daciei
Secțiunea 3 - pentru studenți
Secțiunea 4 - pentru elevi
Vizitați www.dacia.org pentru noutăți, schimbări și adăugiri.
  Așteptăm confirmarea participării dumneavoastră, precum și un rezumat al prezentării pe care doriți să o susțineți la congres, rezumat care să nu depășească două pagini (font Times New Roman, preferabil cu diacritice) în format electronic, pe adresele: Malusdacus2010@gmail.com  și  mail@dacia.org sau, sub formă de CD/dischetă, material dactilografiat, prin poștă, pe adresa: Dacia Revival International, str. Cerceluș nr. 71  sector 3, București, România (tel. +40 726 113 151)
Andrei Bănică - directorul comitetului de organizare (Iosif Popa)

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 15:56:10 Ora de vară a Europei de Est