Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

10 părinți au absolvit cursul de educație a părinților „Educăm așa"

Joi, la Grădinița nr. 52 din Oradea

10 părinți au absolvit cursul de educație a părinților „Educăm așa"

Prof. Maria Nan (directorul Grădiniței nr. 52 din Oradea), unul din cei 13 formatori naționali ai județului Bihor, ne-a invitat joi (11 martie 2010), la evaluarea cursului pentru părinți „Educăm așa"...

„Scopul cursului este de a-i face pe părinți să înțeleagă că pot influența comportamentul propriilor copii, însușindu-și abilitățile de bază: acordarea atenției, aprecierea, stabilirea limitelor, a spune nu și a interzice, ignorarea, izolarea și pedepsirea. Cursul (desfășurat pe perioada a cinci săptămâni) cuprinde cinci teme, în care accentul se pune pe aprecierea faptelor bune ale copiilor în vârstă de la 3 la 12 ani, pentru înlăturarea comportamentului negativ", după cum aveam să aflăm de la formatorul național, prof. Maria Nan.
Cursul de evaluare
Am asistat, astfel, la cursul de evaluare. Trei viitori instructori de părinți (ed. Maria Oșvat, ed. Emilia Burcă și prof. Lavinia Jurcan, de la Grădinița nr. 52) au desfășurat, timp de cinci săptămâni, cursuri de educație, intitulate „Educăm așa", cu 10 părinți ai copiilor din grădiniță (de la toate grupele de vârstă, atât de la învățământul de masă, cât și de la cel special). La fiecare curs, instructorii au parcurs cu părinții câte o temă (din cele cinci: Acordarea atenției și aprecierea; A spune nu și a interzice; A ignora; A izola și a pedepsi; Lecția de evaluare). Toate cursurile au îmbrăcat forma unor activități interactive, bazate pe joc, vizualizarea și analiza unor situații comportamentale prezentate prin intermediul unui filmuleț didactic, punerea cursanților în situații-problemă în cadrul unor jocuri de rol, iar primele trei cursuri s-au încheiat cu câte o temă de casă. Prin aceste teme de casă, părinții trebuiau să observe și să noteze reacțiile comportamentale ale propriilor copii în urma schimbării de comportament a părinților. În timpul cursului, fiecare părinte își avea mapa proprie, cuprinzând tema cursului, sfaturi pentru părinți și broșuri pentru fixarea conținutului temei... Cursul de joi, fiind unul special, de evaluare, a cuprins și alte momente, precum: chestionarul, scrisoarea către părinți și înmânarea diplomelor (de absolvire a cursului).
Stând de vorbă cu părinți dispuși să ne răspundă întrebărilor (Nicoleta Luca și Indrie Tunde), dar și cu cei trei instructori de părinți (Maria Oșvat, Emilia Burcă și Lavinia Jurcan), aveam să ne formăm o părere (bună) despre aceste cursuri de educație a părinților (prin metoda „Educați așa").
„Stimulând și lăudând copilul, mai mult decât să-l pedepsesc, l-am câștigat"
„Astfel, am învățat că trebuie să ne apreciem (lăudăm) mult mai mult copiii atunci când fac fapte bune, să-i ignorăm în alte situații, să stabilim limitele în comportamentul lor... Am avut șansa de a dialoga cu alți părinți și de a învăța din experiența lor pozitivă. Rezultatul? O schimbare în bine a comportamentului nostru față de propriii copii, dar și o îndreptare a comportamentului lor, o mai bună relaționare cu copiii, dar și cu doamnele educatoare" - Nicoleta. „Parcurgând acest curs, pentru a doua oară, am realizat cât sunt de norocoasă, față de alți părinți. Aplicând tot ce-am învățat la primul curs, stimulând și lăudând copilul mai mult decât să-l pedepsesc, l-am câștigat, iar rezultatele obținute sunt incomparabil mai bune..."- Tunde.
Ca instructori de părinți, Maria, Emilia și Lavinia au simțit cu fiecare curs cum părinții veneau cu tot mai mare plăcere, deveniseră mai deschiși, comunicau mai mult între ei, erau mai interesați, puneau întrebări și se arătau tot mai preocupați de reacția comportanentală a copiilor lor.
După încă un curs susținut, cele trei educatoare vor fi și ele evaluate de către C.C.D. Bihor pentru a deveni, cu adevărat, instructori de părinți.
„La nivelul grădiniței noastre, sunt nouă instructori de părinți (după cum aveam să aflăm de la directorul grădiniței și formatorul național), care, în cele două serii din 2010, vor ține cursuri cu circa 180 de părinți. La nivel de județ, în perioada noiembrie - ianuarie, s-au format 140 de educatoare și 22 de învățători, în total 162 de instructori de părinți.
În urma cursului, părinții își schimbă atitudinea față de educația propriilor copii, pun accent pe partea pozitivă, se îmbunătățește relaționarea între părinți, copii și cadrul didactic, crește respectul față de cadrul didactic, se intensifică comunicarea și se stabilește un echilibru benefic educației", a conchis interlocutorul nostru, dna prof. Maria Nan. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: 10 părinți au absolvit cursul de educație a părinților „Educăm așa".

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:56 Ora de vară a Europei de Est