Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dascălii orădeni au ieșit din nou în stradă!

Onor guvernații nu vor să priceapă că salariile nu țin pasul cu... reforma!

Dascălii orădeni au ieșit din nou în stradă!

Dascălii orădeni au ieșit, marți (9 martie 2010), în stradă. Educatoarele, învățătorii și profesorii, dar și personalul nedidactic s-au adunat sub steagul desfășurat de S.L.I. Bihor (președinte-Ioan Þenț, prim-vicepreședinte Gheorghe Blaj, și Vasile Sabău), în fața Prefecturii Bihor.

Așa după cum s-a exprimat în petiția de protest, înmânată prefectului Gavrilă Ghilea, „S.L.I. Bihor se declară profund nemulțumit, indignat, costernat de evoluția și aplicarea discriminatorie a legilor și a legislației în vigoare, precum și a hotărîrilor judecătorești definitive privind încadrarea și acordarea drepturilor salariale ale personalului angajat din învățământ. În acest context social și politic cu un precedent fără de măsură, drepturile sociale (sunt încălcate fără pic de rușine – n.n.), în speță cele salariale reglementate de legi în vigoare, contracte colective de muncă încheiate în baza acestor legi considerate și acceptate ca legi ale părților, hotărîri ale comisiilor paritare, drepturi câștigate prin hotărîri ale instanțelor de judecată în baza neaplicării legilor în vigoare, precum și alte interpretări ale legilor în vigoare, ca opinii personale, aceleași opinii ale acelorași personaje care ne-au dat câștig în instanță, „în speță doamna Cornelia Molnar”, care se pretinde a fi mai presus decât legea și decât hotărîrea justiției din România”.
Am citat din petiția-protest înmânată de conducerea S.L.I. Bihor prefectului Gavrilă Ghilea.
Rușine, rușine...  rușine!
Care sunt motivele pentru care au ieșit din nou în stradă dascălii orădeni:
1.Neaplicarea Legii 221 promulgată de președintele României (fost și actual, dl Traian Băsescu), declarată constituțională de Curtea Constituțională, utilizată ca formă de propagandă socială împotriva învățământului românesc prin așa-zisa majorare de 50 %, care este în fapt doar de 33%, conform cu textul legii care prevede o majorare a valorii 1 a coeficientului de multiplicare de la 299,933, conform Legii 220 și a O.G. nr. 15 la o valoare a coeficientului 1 de 400 de lei.
2. Neaplicarea corectă a Legii 330 – legea salarizării unice a bugetarilor, lege inaplicabilă în 2010, recunoscută de guvernanți, completată ca mod de aplicare cu Ord. 1/2010, cu trimiteri la tot felul de ordonanțe guvernamentale emise în 2009 cu scopul precis de diminuare a salariilor, încălcând prevederile așa-zisei Legi 330 și ciopârțind în fel și chip veniturile salariaților din învățământ: fondul de premiere (de 2%) dispare, salariul de merit (de 15%), așijderea, sporul de 10% (de penibilitate) pentru femeile de serviciu, sporul de 15% (de toxicitate) pentru bibliotecari, sporul de 15% pentru titlul de doctor în învățământul preuniversitar dispare și el...
3. Neaplicarea Legii 387, fortă Ord. 40, privind încadrarea pe posturi de profesori pentru învățământul preșcolar și primar a educatoarelor și învățătorilor, cu salarizare corespunzătoare începând de la 1 ianuarie 2010.
4. „Cadoul” sărbătorilor de iarnă oferit de guvernanți este mult „lăudata” O.G.114 de reducere cu 15.000 de posturi din învățământ în 2010.
5. Cea mai necăjită categorie de salariați din învățământ, personalul nedidactic, s-a trezit peste noapte cu toate drepturile tăiate, rămânând doar cu salariul de bază.
6. Pentru ca tacâmul să fie complet, guvernații au hotărît pentru anul 2010 ca bugetele unităților de învățământ să fie calculate ținând cont de costurile/elev, costuri care nici până în prezent nu știm după ce formule aberante au fost calculate, neținând cont de încadrarea cu personal a fiecărei unități...”, se mai spune în petiția-protest.
Dl prefect a asigurat delegația S.L.I. Bihor că petiția va ajunge pe masa Guvernului României, îi înțelege și îi va sprijini cu tot ce se poate, doar că nu prea poate face mare lucru. Totuși, i-a asigurat, într-un fel, că cel de-al 13-lea salariu se va acorda și pentru dascălii orădeni... (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Dascălii orădeni au ieșit din nou în stradă!

Trimite email
vineri, 11 aprilie 2025, 03:09:56 Ora de vară a Europei de Est