Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Dascălii orădeni au ieșit din nou în stradă!

Onor guvernații nu vor să priceapă că salariile nu țin pasul cu... reforma!

Dascălii orădeni au ieșit din nou în stradă!

Dascălii orădeni au ieșit, marți (9 martie 2010), în stradă. Educatoarele, învățătorii și profesorii, dar și personalul nedidactic s-au adunat sub steagul desfășurat de S.L.I. Bihor (președinte-Ioan Þenț, prim-vicepreședinte Gheorghe Blaj, și Vasile Sabău), în fața Prefecturii Bihor.

Așa după cum s-a exprimat în petiția de protest, înmânată prefectului Gavrilă Ghilea, „S.L.I. Bihor se declară profund nemulțumit, indignat, costernat de evoluția și aplicarea discriminatorie a legilor și a legislației în vigoare, precum și a hotărîrilor judecătorești definitive privind încadrarea și acordarea drepturilor salariale ale personalului angajat din învățământ. În acest context social și politic cu un precedent fără de măsură, drepturile sociale (sunt încălcate fără pic de rușine – n.n.), în speță cele salariale reglementate de legi în vigoare, contracte colective de muncă încheiate în baza acestor legi considerate și acceptate ca legi ale părților, hotărîri ale comisiilor paritare, drepturi câștigate prin hotărîri ale instanțelor de judecată în baza neaplicării legilor în vigoare, precum și alte interpretări ale legilor în vigoare, ca opinii personale, aceleași opinii ale acelorași personaje care ne-au dat câștig în instanță, „în speță doamna Cornelia Molnar”, care se pretinde a fi mai presus decât legea și decât hotărîrea justiției din România”.
Am citat din petiția-protest înmânată de conducerea S.L.I. Bihor prefectului Gavrilă Ghilea.
Rușine, rușine...  rușine!
Care sunt motivele pentru care au ieșit din nou în stradă dascălii orădeni:
1.Neaplicarea Legii 221 promulgată de președintele României (fost și actual, dl Traian Băsescu), declarată constituțională de Curtea Constituțională, utilizată ca formă de propagandă socială împotriva învățământului românesc prin așa-zisa majorare de 50 %, care este în fapt doar de 33%, conform cu textul legii care prevede o majorare a valorii 1 a coeficientului de multiplicare de la 299,933, conform Legii 220 și a O.G. nr. 15 la o valoare a coeficientului 1 de 400 de lei.
2. Neaplicarea corectă a Legii 330 – legea salarizării unice a bugetarilor, lege inaplicabilă în 2010, recunoscută de guvernanți, completată ca mod de aplicare cu Ord. 1/2010, cu trimiteri la tot felul de ordonanțe guvernamentale emise în 2009 cu scopul precis de diminuare a salariilor, încălcând prevederile așa-zisei Legi 330 și ciopârțind în fel și chip veniturile salariaților din învățământ: fondul de premiere (de 2%) dispare, salariul de merit (de 15%), așijderea, sporul de 10% (de penibilitate) pentru femeile de serviciu, sporul de 15% (de toxicitate) pentru bibliotecari, sporul de 15% pentru titlul de doctor în învățământul preuniversitar dispare și el...
3. Neaplicarea Legii 387, fortă Ord. 40, privind încadrarea pe posturi de profesori pentru învățământul preșcolar și primar a educatoarelor și învățătorilor, cu salarizare corespunzătoare începând de la 1 ianuarie 2010.
4. „Cadoul” sărbătorilor de iarnă oferit de guvernanți este mult „lăudata” O.G.114 de reducere cu 15.000 de posturi din învățământ în 2010.
5. Cea mai necăjită categorie de salariați din învățământ, personalul nedidactic, s-a trezit peste noapte cu toate drepturile tăiate, rămânând doar cu salariul de bază.
6. Pentru ca tacâmul să fie complet, guvernații au hotărît pentru anul 2010 ca bugetele unităților de învățământ să fie calculate ținând cont de costurile/elev, costuri care nici până în prezent nu știm după ce formule aberante au fost calculate, neținând cont de încadrarea cu personal a fiecărei unități...”, se mai spune în petiția-protest.
Dl prefect a asigurat delegația S.L.I. Bihor că petiția va ajunge pe masa Guvernului României, îi înțelege și îi va sprijini cu tot ce se poate, doar că nu prea poate face mare lucru. Totuși, i-a asigurat, într-un fel, că cel de-al 13-lea salariu se va acorda și pentru dascălii orădeni... (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Dascălii orădeni au ieșit din nou în stradă!

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:48:26 Ora standard a Europei de Est