Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Sărbătorirea Zilei limbii materne ,,în dulcele grai românesc”

Să cunoaștem și să celebrăm împreună cele mai frumoase zile mondiale

Sărbătorirea Zilei limbii materne ,,în dulcele grai românesc”

În cadrul proiectului interjudețean „Să cunoaștem și să celebrăm împreună cele mai frumoase zile mondiale”, marți (9 martie 2010), dascăli și elevi de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” din Oradea, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” și Grupul Școlar „Ioan Bococi” au celebrat împreună, „în dulcele grai românesc”, Ziua mondială a zilei materne (care se sărbătorește pe 21 februarie).

Alături de coordonatorii de proiect (prof. Corina Negruțiu și Ioana Avram), la activitatea desfășurată la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” din Oradea, au participat membri ai echipei de proiect (prof. Nadia Bochiș, Elena Roșca, Simona Condurache, Corina Budurean, Dvorszik Mariana și Ioana Bocea), prof. Nicoleta Cipleu și Luminița Dubău - coordonator de proiect, de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, precum prof. Andreea Șandru (Roșu), de la Grupul Școlar „Ioan Bococi” din Oradea.  
„Proiectul educațional interjudețean „Să cunoaștem și să celebrăm împreună cele mai importante zile mondiale” urmărește, așa după cum ne-a declarat prof. Corina Negruțiu – coordonator de proiect, dezvoltarea sentimentelor de apartenență la evenimentele și valorile naționale, europene și mondiale, dezvoltarea conștiinței, solidarității și respectului față de valorile culturale, apartenența la cultura națională, europeană și mondială”.
Așezați pe jos (turcește), cei mai mici participanți (Ana Voiț, Larisa Bejan, Andra Dumitrescu, Camelia Roșu, Raul Pop, Darius Vaida, din clasa a V-a A și Adela Cipleu, din clasa I E) erau numai ochi și urechi, ca la o șezătoare literară, la colegii lor de liceu (Horia Dărăstean și Larisa Vandici, din XI A, George Noane, Raul Gherman și Diana Þenț, din XII B, de la Lic. T. „Onisifor Ghibu”) care vorbeau în dulcele grai românesc, în grai regional (neaoș bihorean).
„Apărarea intereselor limbii românești ... o sfântă datorie”
„Eforturile și zbaterile strămoșilor noștri de a forma propria cultură, limbă și istorie se evidențiază în frumusețea, complexitatea și naturalețea dulcelui nostru grai românesc, a ținut să sublinieze prof. Nicoleta Cipleu. „Apărarea intereselor limbii românești e una din garanțiile viitorului nostru național și, prin urmare, o sfântă datorie”, cum scria A. Basarabescu.
O importantă caracteristică a limbii române este graiul regional sau aspectul dialectologic, aspect rar întâlnit în cultura lingvistică a altor popoare, ceea ce face limba română să fie una specială, cu tradiție și istorie latină, înrudită cu limba popoarelor latine. Deși neologismele și celelalte mijloace de îmbogățire a vocabularului au modificat originalitatea și simplitatea limbii, totuși, limba română și-a păstrat esența latină”, după cum aprecia profesoara de română de la „Ghibu”.
Elevii de la „Vuia” (Alina Hercuț, Ioana Rugea și Romina Onița, din XII C, Sorina Todinca, din X A, Miruna Chiorean și Bartyuk Csilla, din XII E, încurajați de Adela Bochiș) au recitat ori au citit un fragment dintr-un basm popular în dialectele: aromân, daco-român, meglenoromân și istro-român. Rugăciunea „Tatăl nostru” a fost prezentată, alternativ, în cele patru dialecte ale limbii române, dar și în limba italiană și limba dalmată. Eleva Roxana Bulzan (din a IX-a C, de la „Ioan Bococi”, susținută de colegele de clasă: Dora Boiț, Adina Balaj, Ioana Blaga și Alexandra Gavriș) a vorbit în dulcele grai bucovinean (moldovenesc), iar Sofia Vicoveanca – „regina folclorului moldovenesc” – avea să o ajute să ilustreze prin cântec „fagurele de miere” al moldovenilor lui Nică humuleșteanul.
Frumoasa oră specială de limba română, maternă, a fost savurată și de gazdele bune: Mariana Barna - șef birou al secției pentru copii și tineret, Mariana Buda, Adelina Boga și Simona Popa. Dna Mariana Barna i-a felicitat pe vajnicii truditorii, iar pe dascăli i-a invitat ca pe viitor să fie mai deschiși cu gazdele, care i-ar putea ajuta nu doar cu sala, ci și cu multe altele (materiale, aparatură, premii...), pentru un parteneriat cât mai eficient. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sărbătorirea Zilei limbii materne ,,în dulcele grai românesc”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:11 Ora de vară a Europei de Est