Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Simpozionul național „Dascălul – apostol al neamului”

Zilele revistei învățământului primar „Dascălul bihorean”

Simpozionul național „Dascălul – apostol al neamului”

Joi (4 martie 2010), au debutat, la sala festivă a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea, Zilele revistei învățământului primar „Dascălul bihorean”, manifestare organizată de Inspectoratul Școlar al județului Bihor, Facultatea de Științe Socio-Umane, catedra Științele educației din cadrul Universității Oradea și Casa Corpului Didactic Bihor. Manifestările vor continua, astăzi (vineri, 5 martie), cu Simpozionul național „Dascălul – apostol al neamului”.

Prof. Violeta Taichiș, inspector de specialitate al Inspectoratului Școlar al județului Bihor, coordonatorul principal al manifestărilor, a salutat și a prezentat distinșii invitați, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar, Universității și C.C.D., ai inspectoratelor școlare din județele Cluj, Satu Mare și Bistrița Năsăud, dar și reprezentanții sponsorilor. Înainte să dea cuvântul invitaților, a anunțat și momentele următoare: spectacolul „Mama-primăvară dulce”, premierea câștigătorilor concursurilor de creație organizate pentru elevi, prezentarea numărului aniversar al revistei „Dascălul bihorean” și vernisajul expoziției „Primăvara – o pictură parfumată”.
„Dascălul arde ca o lumânare, luminând pe alții”
Generalul Inspectoratului Școlar a făcut vorbire despre „dascălul (care) arde ca o lumânare, luminând pe alții”, a citit scrisoarea unei dăscălițe (Anca)... „A fost odată Viorica Piscoi”, propunând și un moment de reculegere „pentru cei care s-au jertfit pe altarul învățământului românesc”.
Decanul Facultății de Științe Socio-Umane, prof. univ. dr. Floarea Chipea, a mulțumit învățătorilor (institutorilor) pentru disponibilitate și parteneriat și i-a invitat să participe și la Conferința din luna mai. Referindu-se la titlul simpozionului național, dumneaei întreba și se întreba: Cine mai face, apostolat... decât dascălul! Dascălul oferă cu dragoste lumina cunoașterii. El ne luminează primii pași. El trebuie să știe de toate, să fie bun la toate...
Directorul C.C.D. Bihor, prof. dr. Virginia Tiurbe și inspectorul școlar de specialitate -  Gheorghe Nan s-au referit la „dascălul pentru dascăl”, mulțumind metodiștilor Inspectoratului Școlar, dar și altor categorii de susținători ai școlii care sprijină învățământul pe care l-au slujit, neuitând de unde au plecat. E cazul dlui jurist (notar) Cornel Gârba, care a rămas profund atașat profesiei dintâi.
„Mă simt profund îndatorat acelor care mi-au dat formația de dascăl. Fac un apel, pe această cale, să nu lăsați să iasă din centrul preocupărilor dascălului copilul. Parcă se pierde din vedere acest deziderat și scop. Chiar dacă nu mai profesez în acest domeniu, mă simt ancorat în profesia dintâi”, a mai spus Cornel Gârba.
La manifestarea dascălilor bihoreni, au participat învățători (institutori) din întreg județul, profesori, directori de școli, inspectori școlari și profesori ai Universității din Oradea, care se simt legați prin profesie și apreciază foarte mult munca și calitățile învățătorului, cu adevărat apostol al neamului.
Spectacolul „Mama – primăvară dulce”
Cum putea lipsi de la o asemenea reuniune de suflet și credință tocmai Măria sa, Copilul? Categoric nu. Unde e dascălul e și copilul. Scena colegiului a fost luminată (mai întâi) doar de sufletele aprinse ale copiilor-artiști care ardeau ca niște candele, ca niște torțe olimpice, impresionând... fără bariere și complexe. La fel de grozavi s-au dovedit a fi copiii din Leș, Marghita, Șuncuiuș, Buntești, Ștei... ca și colegii lor din municipiul de pe Crișul Repede, de la „Dacia”, Avram Iancu”, „Oltea Doamna”, „Iosif Vulcan”, „Onisifor Ghibu”, Liceul de Artă, Palatul Copiilor și Elevilor ...
Programul
1. Corul „Angelicus” – Liceul de Artă din Oradea, clasa a II-a, prof. Valeria Bunica – cu două piese (dirijor, prof. Narcisa Midoschi)
 2. Piesa „Solul primăverii” – Școala din Leș, clasa a II-a, inst. Domnica Cordoș
3. Dans tematic „Dansul primăverii” – Șc. „Oltea Doamna”, clasa a II-a, prof. Elena Pavel
4. Solo vioară – Lic. de Artă, eleva Þurcanu Raluca, clasa a III-a, prof. Bratu Sebastian
 5. Dans tematic - „Dansul mărțișoarelor”, clasa a IV-a step by step, Școala din Marghita
 6. Grup vocal „Allegria” – Șc. „Avram Iancu” din Oradea, clasa a IV-a, prof. Steliana Cârciumaru și Constantin Negruț – solistă, eleva Claudia Gui
 7. Dans de societate – Șc. „Avram Iancu”, Oradea, clasa a IV-a, prof. Steliana Cârciumaru și Constantin Negruț;
 8. Pian – Lic. de Artă, eleva Negruțiu Ana, clasa a III-a, prof. dr. Fekete Elisabeta
 9. Dans sportiv  – Iulia Frâncu de la Șc. „Oltea Doamna” (prof. Mitran Viorica) și David Cosma de la Șc. „Dacia”(prof. Hava Florica)
10. Dans tematic – Lic.T. „O. Ghibu, clasa a II-a, înv. Marcela Marian
11. Majoretele Palatul Copiilor și Elevilor, prof. Amalia Pop
12. Lilioara– Școala din Buntești, înv. Herman Georgeta
13. Cântece populare – soliști: Merce Marcela, Clubul Copiilor Ștei și Vese Georgiana, Școala din Buntești
14. Sărbători de primăvară – Gr. Șc. Ind. din Șuncuiuș, clasa a IV-a, înv. Straton Monica;
15. Cântec popular  – Tirla Andreea de la Clubul Copiilor Ștei
16. Dans popular – formația de dansuri a claselor a IV-a de la Lic. T. „O. Ghibu”, înv. Pantea Marioara și Româneac Iosif.
Prezentatori: Ruzsa Antonia și Igna-Petrașcu Dragoș, clasa a IV-a A de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea, prof. Maria Donca
Câștigătorii concursurilor
Premiile Concursului național "Mama - icoană vie a lumii noastre"
La clasa a II-a
Premiu special pentru epică – Ile Crișan Roberta, Șc. “Dacia” (înv. Florica Hava); premiu special pentru lirică – Ardelean Oana, Șc. nr. 16 Oradea (înv. Rodica Vlad); premiul I – Martin Celik Gr. Șc. Cobadin jud. Constanța (înv. Virginia Marcu); premiu II – Vidican Șerban Șc. “Dacia” Oradea (înv. Florica Hava); premiu III – Pop Bogdan Șc. “Lucian Blaga” Satu Mare (înv. Manuela Ștef și Mariana Zima); mențiune I – Pop Mark Antony, Șc. “Oltea Doamna” Oradea (înv. Elena Pavel); mențiune II – Bendea Oana Ilinca, Șc. “Dacia” Oradea (înv. Florica Hava); mențiune III – Benetti Giulia, Șc. “Andrei Mureșan” Oradea (înv. Elena Brege);
La clasa a III-a
Premiu special pentru epică – Pop Robert, Șc. “Oltea Doamna” Oradea (înv. Rodica Fechete); premiu special pentru lirică – Mihuț Denisa Georgiana, Șc. “Andrei Mureșanu” Oradea (înv. Elena Iacob și Veronica Isdrăilă); premiul I – Merce Bogdan Florin, Șc. Ghighișeni, jud. Bihor (înv. Liana Tofan); premiul II – Cristea Alin, Șc. “Ion Băcilă”, Brăila (înv. M. Craioveanu și Viorica Chircu); premiul III – Popa Șerban, Șc. Buntești, jud. Bihor (înv. Geta Herman); mențiune I – Puchianu Andrei, Lic. T.  “O. Ghibu” Oradea (înv. Maria Pantea); mențiune II – Egli Cristian, Șc. nr. 1 Carei (înv. Sidonia Varga); mențiune III – Nuțaș Alexandra, Șc. Șuiug, jud. Bihor (înv. Geta Chirilă); mențiune – Mariș Paula Denisa, Gr. Șc. Huedin, jud. Cluj (înv. Elena Gligan); mențiune – Mircea Alexandru, C. N. “A. Mureșanu”, Bistrița (înv. Irina Matei).
La clasa a IV-a
Premiu special pentru epică – Comănescu Ștefania, Șc. “Miron Pompiliu” Ștei (înv. Florica Merce); premiu special pentru lirică – Nandra Rareș Vlad, Șc. Marghita (înv. Florica Curtean); premiul I – Danca Maria, Șc. “Dacia” Oradea (înv. Ana Cuc); premiul II – Floruț Vese Roxana, Șc. nr. 16 Oradea (înv. Florica Torjoc); premiul III – Georgescu Daria Ioana, Șc. nr. 97 București (înv. Maria Robu); mențiune I – Stanciu Andreea Gabriela, Șc. “Avram Iancu” Satu Mare (înv. Maria Chiș și Fischer Elisabet); mențiune II – Fanea Karla, Lic. Teologic – Greco – Catolic Oradea (prof. Mariana Lucaci și Lia Șipoș); mențiune III – Polojințef Corbu Roxana, Șc. “Dacia” Oradea (înv. Simona Cobe); mențiune – Farchizon Cristina, Șc. Dumbrava, jud. Timiș (înv. Laura Bejenar);
Premiile Concursului național “Primăvara – o pictură parfumată”
Clasa I
Premiul I – Șereș Patricia, Șc. “Avram Iancu” Satu Mare (prof. Florea Mariana Gabriela); Corbu Andrei Șerban, Lic. Ped “Nicolae Bolcaș” Beiuș (inst. Liana Lucuța); Fechete Gabriel, Șc. “Oltea Doamna” Oradea (înv. Viorica Mitran); premiul II – Marușca Andreea Cătălina, C. N. “Arany Janos” Salonta (prof. Doina Ana Haș); Varianini Giulia Flavia, Lic. Ped. “Nicolae Bolcaș” Beiuș (inst. Adela Florina Moruț); Kiss Genifer, Lic. Teologic Greco – Catolic Oradea (înv. Kristina Ursu); premiul III – Madar Sergiu Liviu, Șc. “Dacia” Oradea (inst. Laura Diana Zlibuț); Fabian Diana, C. T. Vadu Crișului (înv. Aurora Reti Gheți); Bartok Jennifer, Șc. “Andrei Mureșanu”  Oradea (înv. Marioara Berindan); Dunai Antonia, Șc. Petreu, jud. Bihor (inst. Iuliana Zelina);
Clasa a II-a
Premiul I – Poșta Theodora, Șc. “Dacia” Oradea (înv. Maria Costin); Hora Adelina, Șc. “Andrei Mureșanu” Oradea (prof. Lavinia Sabău și Ioana Abrudan); Taichiș Camelia, Șc. Buntești, jud. Bihor (inst. Olimpia Ciuciu); premiul II – Butuc Andrada, Șc. “Nicolae Bălcescu” Oradea (prof. Domnica Nan); Pop Felix, Șc. “Oltea Doamna” Oradea (prof. Elena Pavel); Iurișta Stanka Nikolka, Lic. T. “Iozef Kozacek” Budoi, jud. Bihor (înv. Lașasc Milenca); Kovasc Grace, Șc. “Arany Janos” Salonta; premiul III – Ardelean Oana, Șc. nr. 16 Oradea (înv. Rodica Vlad); Curta Elena, Șc. “Andrei Mureșanu” Oradea (inst. Maria Eva Tirpe); Midoschi Vlad, Lic. de Artă Oradea (prof. Valeria Bunica); Rațiu Anamaria, Șc. “Dacia” Oradea (prof. Florica Hava);
Clasa a III-a
Premiul I – Lobonț Ioana Claudia, Șc. “Avram Iancu” Satu Mare (înv. Elisabeta Pop); Rusu Andreea Fatoș, Șc. “Ion Băcilă” Brăila (înv. Viorica Chircu); Iojiban Matei, Șc. Diosig (înv. Emilia Negrean); Trasca Beatrice, Șc. “I. C. Brătianu” Constanța (inst. Ani Elisabet Vesa); premiul II – Misaroș Adela, Lic. T. “Nicolae Jiga” Tinca (prof. Alina Știube); Ivan Alexia, Șc. nr. 16 Oradea (înv. Corina Gârba); Pleș Ioana, Șc. Peștera, jud. Bihor (inst. Sanda Fazecaș); premiul III – Demian Ștefana, Lic. Teologic Greco – Catolic Oradea (înv. Lorenia Nedeianu și Florina Bâte); Baumli Julia, Șc. nr. 1 Carei Satu Mare (înv. Daniela Pop); Pârvu Andra, Șc. “Vasile Alecsandri” Brăila (inst. Butoi Ioana);
Clasa a IV-a
Premiul I – Furik Danko, Lic. T. “Iozef Kovacek” Budoi, jud. Bihor (înv. Zetocha Jarmila); Criste Bianca, Lic. Teologic Greco – Catolic Oradea (inst. Anamaria Þirban și Cornelia Vesea); Sabău Vanesa, Lic. Teologic Greco – Catolic Oradea (prof. Mariana Lucaci și Lia Șipoș); premiul II – Corbu Maria Victoria, Lic. Ped. “Nicolae Bolcaș” Beiuș (prof. Gall Edith); Floruț Vese Roxana, Șc. nr. 16 Oradea (înv. Florica Torjoc); Pantea Oana, Șc. nr. 16 Oradea (prof. Otilia Luca); premiul III – Lascu David, Șc. “Nicolae Bălcescu” Oradea (prof. Simona Vancea); Ciucle Iulian, Șc. “Oltea Doamna” Oradea (prof. Pamela Florenția Pop); Comănescu Ștefania, Șc. “Miron Pompiliu” Ștei (înv. Florica Merce); Surducan Alexandru Alin, Șc. Plăiești, jud. Cluj (inst. Aurelia Bereș); mențiuni – Venter Mircea, Șc. Borod, jud. Bihor (înv. Floarea Suciu); Raț Sebi, Șc. “Oltea Doamna” Oradea (înv. Diana Borz).
Potrivit declarației dnei prof. Violeta Taichiș, inspector școlar de specialitate, organizatorul principal al manifestărilor, la Concursul național „Mama – icoană vie a lumii noastre”, s-au primit 227 de lucrări (din care au fost premiate 27), iar la Concursul național „Primăvara – o pictură parfumată” – 504 lucrări (din care au fost premiate 43).
Manifestările primei zile s-au încheiat cu prezentarea numărului aniversar al revistei „Dascălul bihorean”, prezentare făcută de redactorul-șef al publicației, prof. Georgeta Tifor, după care participanții au admirat lucrările expuse în cadrul expoziției „Primăvara – o pictură parfumată”. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (200 de poze), accesați Galeria foto: Simpozionul național „Dascălul – apostol al neamului”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 16:40:11 Ora standard a Europei de Est