Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursului „Să-l cunoaștem pe Mozart” (ediția a II-a)

Marți, la Lic. Ped. „Nicolae Bolcaș” din Beiuș

Concursului „Să-l cunoaștem pe Mozart” (ediția a II-a)

Marți, 23 februarie 2010, Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaș” din Beiuș a fost gazda concursului „Să-l cunoaștem pe Mozart” – ediția a II-a.

Wolfgang Amadeus Mozart, marele compozitor  austriac, s-a născut în 27 ianuarie 1756, la Salzburg și a decedat în 5 decembrie 1791, la Viena. A fost  unul cei mai prodigioși și talentați creatori în domeniul muzicii clasice. A compus  41 de simfonii, 19 misse, 27 concerte pentru pian și orchestră, 7 concerte pentru vioară și orchestră, concerte pentru clarinet, pentru harpă și flaut, pentru corn și orchestră, 2 simfonii concertante, 6 cvartete de coarde, divertismente, serenade etc.
12 școli din Þara Beiușului
La această ediție, inimosul profesor Remus Decebal Lazea a reușit să reunească în sala de sport a liceului, echipaje de la 12 instituții de învățămînt din Þara Beiușului: Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș, Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei, Școala cu clasele I-VIII „Miron Pompiliu” Ștei, Școala cu clasele I-VIII „Nicolae Popoviciu” Beiuș,  Școala cu clasele I-VIII Roșia, Colegiul Național ”Samuil Vulcan” Beiuș, Școala cu clasele I-VIII Nucet, Școala de Arte și Meserii Dobrești, Școala cu clasele I-VIII Buntești, Clubul Elevilor Beiuș și Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș. Organizat pe trei secțiuni – teorie, audiție muzicală și interpretare artistică –, concursul a arătat buna pregătire a participanților, preocuparea profesorilor care au pregătit echipajele, dar și interesul spectatorilor. Proba de interpretare artistică a fost emoționantă, în special la evoluția celor mai tineri concurenți – Corbu Ștefan, de 8 ani (la vioară) și  Miclo Andreea, de 6 ani (la pian), aceasta reprezentând Grădinița „Floare de Colț” din Beiuș. Juriul, alcătuit din conf. univ. Maria Zorica Pitic – președinte, prof. Irina Mihoc – Vutan, prof. Remus Cristian Þoța și prof. Gheorghe M. David, a desemnat următorii câștigători:
Licee - locul I – C.N. „Avram Iancu” Ștei, locul II – Lic. Ped. „Nicolae Bolcaș” Beiuș
Școli gimnaziale - locul I - Clubul Elevilor Beiuș, locul II – Lic. Ped. „N. Bolcaș” Beiuș, locul III – Șc. „Miron Pompiliu” Ștei, mențiune – C. N. „Avram Iancu” Ștei, Șc. din Roșia
Interpretare artistică – pian
Marele premiu de interpretare - Bizău Ionică, locul I - Vesa Nakajima Tamio, locul II – Corbu Victoria, locul III – Ille Antoniu, mențiune – Mihoc Sorina, Miclo Andreea, premiul „Cel mai tânăr pianist” – Miclo Andreea
Interpretare artistică – vioară
Locul I - David Daliana, locul II – Corbu Șerban, locul III – duetul Gabriela și Claudiu Șerban.
Premianții au primit diplome și premii în valoare de 600 de lei. Ocupanții locurilor V – XI au primit diplome de participare. Pe toată durata concursului s-au asigurat concurenților sucuri și ciocolată. Prof. Maria Zorica Pitic, președintele juriului, a mulțumit concurenților pentru prestația desfășurată, domnilor prof. Ionel Dringo și Remus Decebal Lazea pentru organizarea ireproșabilă a acestui concurs și a adus un cuvânt de apreciere pentru cei ce au pregătit concurenții: profesorii Erno Egyed, Vasile Buhas, Dana Rada, Tomescu Ileana, Horge Maria, Valentina Silaghi, inst. Maria Ujoc, prof. Emil Bota, inst. Gheorghe David, Gabriela Vescan, Otilia Valeria Orosz, Herman Georgeta, Mutiu Simona și prof. Magdalena Dan. (Simion SUCIU)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:07 Ora de vară a Europei de Est