Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Concursului „Să-l cunoaștem pe Mozart” (ediția a II-a)

Marți, la Lic. Ped. „Nicolae Bolcaș” din Beiuș

Concursului „Să-l cunoaștem pe Mozart” (ediția a II-a)

Marți, 23 februarie 2010, Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaș” din Beiuș a fost gazda concursului „Să-l cunoaștem pe Mozart” – ediția a II-a.

Wolfgang Amadeus Mozart, marele compozitor  austriac, s-a născut în 27 ianuarie 1756, la Salzburg și a decedat în 5 decembrie 1791, la Viena. A fost  unul cei mai prodigioși și talentați creatori în domeniul muzicii clasice. A compus  41 de simfonii, 19 misse, 27 concerte pentru pian și orchestră, 7 concerte pentru vioară și orchestră, concerte pentru clarinet, pentru harpă și flaut, pentru corn și orchestră, 2 simfonii concertante, 6 cvartete de coarde, divertismente, serenade etc.
12 școli din Þara Beiușului
La această ediție, inimosul profesor Remus Decebal Lazea a reușit să reunească în sala de sport a liceului, echipaje de la 12 instituții de învățămînt din Þara Beiușului: Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș, Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei, Școala cu clasele I-VIII „Miron Pompiliu” Ștei, Școala cu clasele I-VIII „Nicolae Popoviciu” Beiuș,  Școala cu clasele I-VIII Roșia, Colegiul Național ”Samuil Vulcan” Beiuș, Școala cu clasele I-VIII Nucet, Școala de Arte și Meserii Dobrești, Școala cu clasele I-VIII Buntești, Clubul Elevilor Beiuș și Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș. Organizat pe trei secțiuni – teorie, audiție muzicală și interpretare artistică –, concursul a arătat buna pregătire a participanților, preocuparea profesorilor care au pregătit echipajele, dar și interesul spectatorilor. Proba de interpretare artistică a fost emoționantă, în special la evoluția celor mai tineri concurenți – Corbu Ștefan, de 8 ani (la vioară) și  Miclo Andreea, de 6 ani (la pian), aceasta reprezentând Grădinița „Floare de Colț” din Beiuș. Juriul, alcătuit din conf. univ. Maria Zorica Pitic – președinte, prof. Irina Mihoc – Vutan, prof. Remus Cristian Þoța și prof. Gheorghe M. David, a desemnat următorii câștigători:
Licee - locul I – C.N. „Avram Iancu” Ștei, locul II – Lic. Ped. „Nicolae Bolcaș” Beiuș
Școli gimnaziale - locul I - Clubul Elevilor Beiuș, locul II – Lic. Ped. „N. Bolcaș” Beiuș, locul III – Șc. „Miron Pompiliu” Ștei, mențiune – C. N. „Avram Iancu” Ștei, Șc. din Roșia
Interpretare artistică – pian
Marele premiu de interpretare - Bizău Ionică, locul I - Vesa Nakajima Tamio, locul II – Corbu Victoria, locul III – Ille Antoniu, mențiune – Mihoc Sorina, Miclo Andreea, premiul „Cel mai tânăr pianist” – Miclo Andreea
Interpretare artistică – vioară
Locul I - David Daliana, locul II – Corbu Șerban, locul III – duetul Gabriela și Claudiu Șerban.
Premianții au primit diplome și premii în valoare de 600 de lei. Ocupanții locurilor V – XI au primit diplome de participare. Pe toată durata concursului s-au asigurat concurenților sucuri și ciocolată. Prof. Maria Zorica Pitic, președintele juriului, a mulțumit concurenților pentru prestația desfășurată, domnilor prof. Ionel Dringo și Remus Decebal Lazea pentru organizarea ireproșabilă a acestui concurs și a adus un cuvânt de apreciere pentru cei ce au pregătit concurenții: profesorii Erno Egyed, Vasile Buhas, Dana Rada, Tomescu Ileana, Horge Maria, Valentina Silaghi, inst. Maria Ujoc, prof. Emil Bota, inst. Gheorghe David, Gabriela Vescan, Otilia Valeria Orosz, Herman Georgeta, Mutiu Simona și prof. Magdalena Dan. (Simion SUCIU)

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 18:02:00 Ora standard a Europei de Est