Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Frumoasa tradiție a târgului de mărțișoare

Pentru a șasea oară, la Șc. „Avram Iancu” din Oradea

Frumoasa tradiție a târgului de mărțișoare

Motto: „În martie îți dorești/ Cât de multe să primești./ Poartă–le și vei vedea/ Că noroc mult vei avea!”
Vineri (26 februarie 2010), la orele amiezii, curtea Școlii cu clasele I-VIII „Avram Iancu” din Oradea intrase deja în zodia Mărțișorului...

Preșcolarii Grădiniței nr. 55 (structura Grădiniței nr. 50) au dorit să fie primii la Târgul de mărțișoare, dar și să spargă gura târgului, vorba aceea, cu ale lor mărțișoare stropite cu roua sufletelor lor înlăcrimate de bucuria renașterii naturii și de razele soarelui care le zâmbeau cu nonșalanță.
La scurt timp de la instalare, standul preșcolarilor Nataliei Șipoș, de la grupa cu program normal a Grădiniței nr. 55, a devenit ținta tuturor ochilor, iar mărțișoarele au început să se împuțineze... De, cine se scoală de dimineață... vinde primul! Alături de ei, au venit colegii lor din grupa pregătitoare, de la programul prelungit, însoțiți de inst. Mihaela Vidican și ed. Mărioara Cardoș. Primii școlari sosiți pe platou au fost „boboceii” clasei I C – „vedetele” dnei prof. Monica Toader, care se încălziseră în sala de clasă cu un cântecel pregătit pentru 8 Martie („Mama, doar mama”). Ei veneau cu două panouri pline-ochi cu mărțișoare și felicitări, care mai de care mai tentante!
Ca o cetate aflată sub asediu
Curând, curtea a devenit un amfiteatru”, o cetate aflată sub asediu, un loc de „pelerinaj” pentru căutătorii de bijuterii și nestemate. Postată la o intersecție de drumuri comerciale, Cristina Cristea, mămica unui mare negustor din a II-a C, făcea legea cu singurele mărțișoare cu surprize din tot târgul Crăișorului, iar învățătoarea clasei, prof. Ioana Mihele, era toată numai zâmbet văzând succesul pe care îl aveau mărțișoarele „Andreei Marin”. Trasă de limbă, în particular, aveam să aflăm că surprizele conțineau: inimioare, fluturași, scoici și pietre aduse din Sicilia, precum și puișori de găinușe...   
Printre cei care au cumpărat cele mai multe mărțișoare și felicitări s-au numărat Cristina Voiț și Karina Sabău (cu câte cinci bucăți fiecare), Oana Bondar (4), Sena Mundruț, Andrei Șuteu, Bianca Rațiu și Denisa Luncan (toți din clasa a II-a B, elevii dnei înv. Marta Lovas). La standul clasei a IV-a D, toți comercianții erau băieți, elevii dlui înv. inst. Constantin Negruț. Cu nimic mai prejos, erau și standurile celorlalți dascăli: înv. Mariana Negruț (a IV-a B), prof. Ana Luncan (a III-a B), prof. Elena Bejușca (a II-a A), prof. Ramona Anghel (a III-a C), prof. Lucia Zsak (a IV-a A), prof. Steliana Cîrciumaru (a IV-a C).
„A intrat în tradiția școlii noastre ca luna martie să fie întâmpinată cu bucuria pe care ți-o dau frumoasele sale simboluri tradiționale, mărțișoarele și felicitările, atât de dragi românilor, și mai cu seamă copiilor, care le confecționează cu multă dăruire din te miri ce: pene, mărgele, nuci, piele, hârtie creponată, hârtie glasată, etamină, coji de fistic, lut, burete colorat, scoici, frunze și flori presate... ”, ne-a mărturisit directorul școlii, doamna profesor Gheorghina Bîrlădeanu, care, la fiecare ediție, cumpără cât zece!
În 9 martie, la Căminul de bătrâni din Sălard
Din vorbă-n vorbă, aveam să aflăm că trei clase de-a II-a (A, B și C) urmează să plece pe 9 martie la Căminul de bătrâni din Sălard pentru a-i bucura pe bunici cu un spectacol și mici atenții (fructe), dăruite din tot sufletul de elevii dnelor învățătoare: prof. Elena Bejușca, Marta Lovas și prof. Ioana Mihele. Astfel de acțiuni lăudabile desfășoară prof. Elena Bejușca de trei ani, dar nu numai de 8 martie, ci și de Crăciun și Sfintele Paști.
(Dorina T. & Ovidiu D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Frumoasa tradiție a târgului de mărțișoare.

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 10:00:29 Ora de vară a Europei de Est