Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Pubertatea și adolescența

„Împreună se poate”, la CSEI nr. 3

Pubertatea și adolescența

Este cea de-a treia temă din proiectul propus de conducerea centrului (dna director - prof. Erdeli Elena și Denes Melinda - dir. adj.) – „Împreună se poate”, de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 3 Oradea.

 Această temă a fost dezbătută joi, 25 februarie 2010, de prof. Sanda Turcuș și prof. Daniela Bot cu un grup de părinți care au dorit să fie iarăși alături de copiii lor în scopul de a-i ajuta în confecționarea unor mărțișoare pe care le pregătesc pentru întâmpinarea primăverii. După ce au lucrat cot la cot cu copiii, părinții au vizionat slide-uri power point, în timp ce „vestitorii primăverii” au servit covrigei și ceai călduț cu lămâie.
 Părinților li s-a amintit ce este pubertatea și adolescența și care sunt transformările fizice și psihologice ce au loc în fiecare organism care ajunge la această vârstă. În această perioadă, adolescentul are nevoie de adult pentru a-i vorbi frumos despre fericire și de sensul vieții.
O obligație în acest sens le revine și părinților care încep educația acasă, dar și profesorilor diriginți să le prezinte copiilor adevărul despre viața de familie, problemele ce pot să apară la această vârstă și cum să-și satisfacă curiozități care să nu le dăneze mai târziu.
Scopul acestei întâlniri a fost de a dialoga cu părinții spre a-i ajuta să facă față cu brio problemelor care apar în perioada pubertății și adolescenței copiilor lor, îndemnându-i: „Fiți pozitivi și lăudați-i atunci când merită, deoarece blamarea, critica, pedepsirea îi poate transforma în ființe care resimt negativitatea în persoana lor, devenind astfel și mai agresivi”.
S-au făcut trimiteri la tulburările care apar în perioada adolescenței, precum: tulburări de greutate, alimentație, surmenaj, lipsa de somn, dar și anumite infecții necunoscute. S-au prezentat unele riscuri ce apar atunci când copiii prezintă semne de depresie, când se pot apuca de anumite vicii.
Alături de cadrele amintite, au mai dat o mână de ajutor prof. Adriana Silaghi, Nicoleta Mladin, Florica Haiaș, Raluca Terheșiu, Mihaela Strete, Geta Laslou, Mirela Ursuț, Roxana Suciu și Maria Ungur.
Din partea grupului de dascăli, un îndemn pentru părinți: Fiți răbdători și comunicați mai mult cu  copiii dumneavoastră și încercați să le fiți un exemplu pozitiv! (Maria U.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Pubertatea și adolescența.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:52 Ora de vară a Europei de Est