Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Oradea... peste 100 de ani, văzută de gojdiștii din X B

Trasoare lansate din... „bastilia” gojdistă

Oradea... peste 100 de ani, văzută de gojdiștii din X B

Ajungând la final de unitate de învățare la geografie, prof. Dora Anderson și elevii săi din X B, de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea și-au propus să tragă semnale de alarmă în ceea ce privește amenajarea locală și regională a municipiului Oradea...

Profesorul de geografie (cu un nume predestinat) a reușit performanța să scindeze clasa în două: 12, în frunte cu Francesca Prada, au realizat un proiect și o machetă a municipiului de pe Crișul Repede în viziune apocaliptică, așa cum va arăta municipiul peste 100 de ani, iar ceilalți 13, sub comanda lui Andrei Ignat, gândind pozitiv, au proiectat o cu totul altă machetă a Oradei, văzută tot peste 100 de ani. 
Cele două machete (realizate după două săptămâni de căutări, tatonări și studiu intens, după zeci de ore de inspirație și „transpirație”) au fost expuse, astăzi (joi, 25 februarie 2010), în fața sălii profesorale, la ora la care profesorii urmau să se adune pentru un consiliu profesoral, la care fusese invitat și edilul șef, primarul Oradei, dl ing. Ilie Bolojan, absolvent de „Gojdu”.
O viziune apocaliptică
Cei 12 „apostoli” (Francesca Prada, Paula Iovan, Celia Bud, Adrian Culici, Flavia Bonțe, Tudor Vîlceanu, Viniciu Popoviciu, Sergiu Mihai Doboș, Alexandru Olah, Oana Marcu, Ioana Beteg și Andrei Guiu) au o viziune apocaliptică. Dezvoltându-se mulți viruși datorită poluării excesive și a lipsei spiritului gospodăresc și civic, „o parte din oraș a fost părăsită, evacuată, iar oamenii au lăsat în urmă clădiri în paragină, sol uscat, secat de resurse, fabricile automatizate integral încă funcționând și multe-multe deșeuri, pentru că noi nu am avut, și nu avem stații de reciclare a deșeurilor. Astfel că nepăsarea omului își spune cuvântul. Fabricile continuă să polueze, iar orașul să se împuțineze. Clădirea C.N. „E. Gojdu”, concepută ca o cetate, a ajuns o fortăreață militară, un refugiu pentru oameni. Francesca își încheie intervenția pe un ton, totuși, optimist: „Iubirea față de natură, pe care profesorii noștri o sădesc în suflete, va renaște atunci; solul educației noastre peste ani, al acestui mesaj, fiind copacul din curtea școlii”.
Un nou început
De cealaltă parte a baricadei, Andrei Ignat și ceilalți 12 „apostoli” ai săi (Gabriel Vîrtop, Mădălina Macarie, Roxana Pavel, Alina Berchi, Alex Budău, Cristian Bobâlcă, Sergiu Doboș, Celia Lasca, Dorina Știube, Florina Heredea, Andrei Covaci și Mihai Birta) au vorbit despre „Un nou început” (al orașului Oradea) – „orașul devenind de nerecunoscut. În 50 de ani, omul va reuși să operească poluarea, combustibilul folosit fiind hidrogenul, însă și energia electrică generată de celulele fotosensibile existente în fiecare clădire. Metoda generală de transport va fi teleportarea... Colegiul Intergalactic E. Gojdu va găzdui studenți dintre coloniștii de pe alte corpuri cerești, precum Luna și Marte, și va fi dotat cu numeroase terenuri de sport, piscină, sere și laboratoare pentru biologie la nivelul acoperișului, dotate cu bazine cu formol pentru păstrarea pieselor de disecație. În domeniul transportului intergalactic, colegiul va fi dotat cu platformă de aterizare pentru vehiculele spațiale...
Astfel, Oradea renaște din propria ei cenușă și tinde spre un viitor strălucit, în care prosperitatea și dezvoltarea economică interspațială vor fi caracteristicile principale”, susține Andrei.
Strașnici gojdiști sunt elevii doamnei Anderson, din X B, clasă de mate-info, bilingv engleză! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Oradea... peste 100 de ani, văzută de gojdiștii din X B.

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:23:12 Ora standard a Europei de Est