Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivalul cultural internațional „Special Kids” – ediția a III-a

Astăzi, la „Arcadia”

Festivalul cultural internațional „Special Kids” – ediția a III-a

Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr.1 din Oradea și Inspectoratul Școlar al județului Bihor au organizat, astăzi (miercuri, 24 februarie 2010), la Teatrul de Stat pentru Copii și Tineret „Arcadia” din Oradea, cea de-a treia ediție a Festivalului cultural internațional „Special Kids”, cu tema „Prietenia”.

„Învățăm făcând, trăim muncind”
Proiectul, girat de Inspectoratul Școlar (inspector de specialitate, prof. Doina Gyori) și conducerea centrului (director – psiholog Lucia Popa, director adjunct – psiholog Carmen Ilisie) și coordonat de psihopedagog Teodora Pantazi, se derulează în cadrul parteneriatului școlar multilateral Comenius, intitulat „Învățăm făcând, trăim muncind”.
Sub (în)semnul și culorile prieteniei, s-au arătat, miercuri, pe scena de la „Arcadia”, copii pe care nu-i credeam în stare să emoționeze până la lacrimi. Mesajul, sinceritate și trăirile lor ne-au copleșit. Iar pentru performanțele  reușite, meritele le poartă cei care se apleacă asupra lor cu atâta drag și răbdare, dascălii lor, fie ei educatori, psihologi ori psihopedagogi, asistenți sociali..., care depun eforturi înzecite spre a le dărui lumină și multă încredere.
O expoziție și două secțiuni de concurs (muzică și dans)
Holul mare al teatrului „Arcadia” era „mobilat” cu lucrările excepționale ale micilor artiști, iar autorii lor, în majoritate, aveau să se exprime și pe scenă, prin vers și cânt, prin dans, jocuri ori prin mimă...
De la microfoane, spectacolul a fost prezentat în română și engleză de elevul Darius Maghiar și prof. psihopedagog Teodora Pantazi (coordonatorul principal și sufletul festivalului). Doamna Doina Gyori, inspector școlar de specialitate, a salutat distinșii invitați, reprezentanți ai Consiliului Județean Bihor (Mircea Jacan și Dana Þîrle), invitații și participanții din Cluj-Napoca și de peste hotare (din Portugalia și Polonia), după care a dat undă verde întrecerii „Special Kids” (care înseamnă copii speciali, ce se reunesc sub sigla parteneriatelor Comenius). „Acest  festival-concurs, devenit tradiție, vrea să demonstreze faptul că elevii cu CES pot crea lucruri magice și se pot autodepăși beneficiind de o îndrumare potrivită”, vorba Teodorei, coordonatorul de proiect.
În cadrul primei secțiuni, au evoluat opt grupuri, formații de copii integrați în învățământul de masă, care învață la Liceul Teoretic German „Fr. Schiller” din Oradea, Șc. „Lucreția Suciu”, Grădinița nr. 45, Șc. „C-tin Șerban” din Aleșd, Șc. „Octavian Goga” din Oradea, S.A.M. „George Barițiu”, Șc. „George Coșbuc” și de la o școală din Portugalia.
Secțiunea a II-a a fost rezervată copiilor din învățământul special. Atent și înțelegător, juriul (format din Carmen Ilisie – director adj. al centrului, Crăciun Parasca – inspector al DJCCPCN Bihor și solistul vocal Cornel Borza) a avut de cântărit mesajul și prestația a nu mai puțin de 12 formații și soliști (vocali și instrumentiști).
Am urmărit în concurs grupurile de copii de la C.S.E.I. nr. 1, grădinițele nr. 20 și 54, C.S.E.I. nr. 3 și nr. 2, două grupuri de la C.S.E.I. și Liceul pentru deficienți de vedere din Cluj-Napoca, copii și tineri de la Școala Specială din Popești și C.S.E.I. din Tileagd, de la Asociația DOWN din Oradea, de la Gr. Șc. „Ioan Bococi” și de la o școală din Polonia. Pentru secțiunea de Artă și meșteșuguri, s-au primit lucrări inclusiv de la partenerii de proiect din Anglia și Bulgaria, care nu au reușit să-și trimită reprezentanți și pe scenă. (Ov. Dan)
P.S. pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Festivalul cultural internațional „Special Kids” – ediția a III-a.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:58:49 Ora de vară a Europei de Est