Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursul „Business plan” a adus primăvara la „Dimitrie Leonida”

Sub genericul „Primăvara din liceu”

Concursul „Business plan” a adus primăvara la „Dimitrie Leonida”

„Leo Star” (firma de exercițiu a clasei a XI-a E) și „ Leo Trans” (firma clasei a XII-a F) de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” din Oradea au ieșit, marți (23 februarie 2010) la rampă, în cadrul etapei pe școală a competiției „Business plan”.

Înscrise în cadrul competiției naționale, cele două firme de exercițiu („Leo”) au dorit să se prezinte în fața colegilor și cadrelor didactice, dar nu oricum. După prezentarea în power point a cărților de vizită, a activității și afacerilor pe care le derulează, managerii firmelor au invitat toți participanții la standul firmelor, unde au organizat o expoziție cu felicitări, mărțișoare și calendare, unde putea fi consultat catalogul de prezentare și unde nu putea să nu te impresioneze surpriza dulce a evenimentului – uriașul tort „Leo” (păzit cu strășnicie de mascota firmelor, dublată de un alt leu, cu adevărat „fioros”).
Imaginație, creativitate, originalitate
„După o iarnă lungă și friguroasă, elevii noștri s-au gândit să aducă mai repede primăvara în liceu și în sufletele tuturor. În acest scop au organizat o expoziție cu vânzare, intitulată „Primăvara din liceu”, anticipând astfel principalele sărbători ale anotimpului reînvierii, Mărțișorul și Ziua femeii”, după cum ne-a spus prof. Violeta Abrudan, unul din cei doi îndrumători ai firmelor de exercițiu. „Produsele ingenioase și atrăgătoare expuse pe panouri au fost realizate de XI E din boabe de porumb, cafea, orez, nucă de cocos, folosind silicon și chiar lac de unghii... Toate acestea dovedesc multă imaginație, creativitate și originalitate din partea elevilor noștri, dar și o implicare sufletească de nebănuit”, vorba dlui Ioan Manea, celălalt prof. îndrumător.
Mereu alături de elevi și de dascălii liceului, prof. Georgeta Sadoveanu (directorul colegiului) s-a arătat încântată de modul ingenios de prezentare a celor două firme de exercițiu. „Te miri până unde merge imaginația acestor tineri minunați. Dacă privim cu atenție, inițialele cuvintelor „din liceu”, dar și ochii soarelui de pe panou..., ambele cuprind inițialele emblemei colegiului nostru (D.L.)... Mă bucură nespus implicarea lor și maniera originală de prezentare. Profitând de un asemenea prilej, tânăra noastră bibliotecară, Roxana Pipiș, a avut și ea inițiativa organizării unei expoziții de carte, cu concursul librăriei „Morărița”, librar șef Nicoleta Oltean, librar Melinda Bențe”...
La final, organizatori și participanți, elevi și dascăli, cu toții s-au înfruptat din uriașul tort al leului...
Să mai spunem că invitații speciali ai manifestării au fost elevii din a XI-a F, de la Colegiul Economic „Partenie Cosma”, însoțiți de prof. Monica Faur și Delia Mada. Prezența lor i-a încântat atât pe elevi, cât și pe doamna director, care ține să le adreseze mulțumiri și pe această cale. (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concursul „Business plan” a adus primăvara la „Dimitrie Leonida”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:25 Ora de vară a Europei de Est