Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Magicienii Școlii „George Coșbuc” din Oradea

Vineri, pe scena Palatului

Magicienii Școlii „George Coșbuc” din Oradea

Elevii clasei a IV-a step by step de la Școala cu clasele I-VIII „George Coșbuc” din Oradea au prezentat, vineri, pe scena Palatului Copiilor și Elevilor, un „număr de magie”, pentru a le demonstra părinților, dar și celor două învățătoare, inst. Maria Câmpean și Anca Bogdan, cât sunt ei de grozavi la absolvirea ciclului primar.

A nu se crede însă că teribilii copii de la „Coșbuc” au dărâmat ziduri, au întors cursul Crișului Repede, sau au spart vreo bancă, Doamne ferește!
Dar, parcă acum, se văd roadele sistemului step by step, care le-a dat mai multă independență, atât în manifestare și exprimare, cât și în gândire. Dialogând, zilnic, mult mai mult, acum, în postura de actori, ei se simțeau ca de obicei, un subiect, dar și „obiect” al propriei sale formări. Câtă naturalețe și nonșalanță, spontaneitate, sinceritate și imaginație!
În fața scenei, cele două dăscălițe erau pur și simplu spectatoare ca noi toți. Multe dintre punctele programului, și ele le vizionau în premieră!
Artiștii au fost totali, atât la scenete, cât și la dans, recitat și cântat.
Ani de succese!
„Iată-ne ajunși în ziua care încheie cei patru ani pe care i-am petrecut împreună, ani de muncă, de efort, de succese, de bucurii…
Am crescut, am muncit, am greșit, dar din greșeli am învățat cu toții, spunea Diana Bălăian.
Vă mai amintiți?
Frunze ruginii se pregăteau să țeasă covorul toamnei”…
Diana doar a pregătit terenul pentru Andreea Cocis și colegii care au făcut o „repetiție pentru concert”, de Mozart, și pentru o poezie-declarație neașteptată, din partea lui Sergiu Ile. Iar ursitoarea Denisa Vlad abia aștepta să prindă un moment să se afirme. Sceneta „Făt-Frumos când era mic” i-a întins covorul roșu. Vlad Popa și Darius Ardelean ne-au demonstrat faptul că hip-hop-ul și break-dance-ul nu au limite de vârstă. Două bune colege de bancă, Diana Bălăian și Mădălina Tripon, fac caz , și haz de necaz, dar se liniștesc repede. Hanga Boroș  e cu dansul modern. S-a văzut. Teodora Beke e sportivă talentată, dar parcă numai la sport se pricepe Teo? Sceneta „Un pedagog de școală nouă” ni-l redă în lumina sa adevărată pe regizorul, scenaristul și actorul Flaviu Samarghitan, de factură matematician. Înainte să-și intre în mână fetele cu un dans tematic, doi magicieni vestiți, Ricardo Balint și Vlad Matiuț, reușesc să ne oprească respirația cu trucurile lor ALA-BALA-PORTOCALA!
Clipa magică a despărțirii a sosit. Montajul lacrimogen tocmai asta și-a propus: să sensibilizeze până la lacrimi. Colegi-colegi, după patru ani au devenit prieteni, iar cântecul și jocul în cerc, la fel ca în clasa întâi, a fost un fel de cântec de lebădă.
Superbi copii, alături de niște învățătoare model!
Felicitări! Iar diplomele personalizate să știți că vă vin ca o mănușă, vă spun eu! (Ovi DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Magicienii Școlii „George Coșbuc” din Oradea).

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:08:40 Ora standard a Europei de Est