Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Marii câștigători ai Simpozionului național „Excelența sa, educatoarea”

Dna Florica Vesa și dra Iozsa Iudith, de la Grădinița „Holcim” din Aleșd

Marii câștigători ai Simpozionului național „Excelența sa, educatoarea”

Editura RaVision Press și Inspectoratul Școlar al județului Bihor au organizat prima ediție a Simpozionului național „Excelența sa, educatoarea”, structurat pe trei secțiuni.

Potrivit regulamentului, cei care au dorit să participe la prima secțiune (intitulată „Strategii didactice inovatoare utilizate în paradigma „educația în schimbare”) trebuiau să elaboreze și să transmită organizatorilor un film didactic, de maximum 10 minute, pe suport CD sau DVD, care să cuprindă cele mai eficiente strategii utilizate de cadrele didactice în munca cu copiii preșcolari. Recomandarea expresă a fost ca lucrările să ilustreze aspecte practice, de la cât mai multe activități cu copiii, care să poată fi valorificate și de către ceilalți participanți.
Secțiunea a II-a a purtat genericul „Educatoarea – creativitate și competență”. În cadrul acestei secțiuni, trebuia elaborat și prezentat un film, de maximum10 minute, pe suport CD sau DVD, în care trebuiau evidențiate rolul și importanța educatoarei în educația copiilor, originalitatea, creativitatea,  și competența educatoarei în abordarea actului didactic.
Lucrările trebuiau însoțite de CV-ul cadrului didactic, cu experiența și realizările profesionale, două scrisori de recomandare din partea colegilor, superiorilor, părinților sau a altor persoane competente în domeniu.
La secțiunea a III-a – „Oferta Mărțișorului -, participanții urmau să prezinte lucrări individuale sau colective pe tema Mărțișorului, care să demonstreze originalitatea și creativitatea copiilor și, implicit, a educatoarei.
Cireașa de pe tort – premii în valoare de 20.000 de euro
Dar, ca să poată visa că ar putea ajunge la unul din premiile tentante (marele premiu – 2.000 de euro; câte un premiu de 1.500, 1.000, 500 și 250 de euro fiecare, la fiecare din primele două secțiuni), fiecare educatoare trebuia să realizeze la grupa sa de copii cel puțin 20 de abonamente la cărți-caiete de lucru „Filip”. Aceasta a fost marea durere, „birul” pe care nu mulți s-au încumetat a-l pune pe umerii copiilor (părinților)...
În rest, toate bune și frumoase!
Arta de a învinge
Deschiderea festivă a Simpozionului național „Excelența sa, educatoarea” a avut loc, vineri dimineața (19 februarie 2010), la sala festivă a Liceului Teoretic „Ady Endre” din Oradea.
Prof. Aurelia Bodea, inspector școlar de specialitate, a salutat participanții și distinșii invitați, din prezidiu și din sală, inspectori școlari, profesori universitari, directori de grădinițe,  educatoare și reprezentați ai presei...
Organizatorul principal al simpozionului național a vorbit despre limbajul emoțiilor și despre nevoia adaptării la nou. Citând, ne-a reținut atenția formularea următoare: „Dumnezeu nu poate fi peste tot. De aceea a creat dascălul”. Cu adevărat magnific!
Reprezentantul editurii, Gabriela Lukacs (director general), a ținut să sublinieze faptul că acest simpozion național oferă oportunitatea promovării revistei „Filip”, la un an și jumătate de la apariție, revistă care apare în peste 200.000 de exemplare, promovarea caietelor cu fișe de lucru – „un real beneficiu pentru copii și comunitate”. Directorul executiv s-a arătat însă dezamăgit de calitatea slabă a unor lucrări intrate în concurs! Profesorii universitari Florica Orțan și Ioan Chelemen au felicitat organizatorii pentru inițiativă, exprimându-și gânduri alese, legate de Excelența sa, educatoarea. În cuvântul său, dl profesor Ioan Chelemen a ținut să sublinieze faptul că a avut prilejul să constate „cât de dificilă este misiunea educatoarelor, iar dacă vorbim despre Măria sa, copilul, avem și Excelența sa, educatoarea – ca o sursă de afectivitate și dragoste pentru copii. Dați-mi voie să vă mai rețin câteva clipe citindu-vă „Scrisoare către adult din partea unui candidat la umanitate”. Tot din cadrul prezidiului au fost invitați să ia cuvântul directorul Casei Corpului Didactic Bihor, Virginia Tiurbe și prof. Ilie Crăciun – inspector general adjunct al Inspectoratului Școlar al județului Bihor. Vorbind despre arta de a învinge, generalul adjunct a ținut să le flateze pe educatoare cu câteva gânduri exprimate în versuri (din care am reținut doar două: „Chiar dacă răsplata-i puțină/ Muncește ca o albină...”).
Din 38 de lucrări, au fost prezentate doar 10!
Așa după cum spuneam, invitați au fost și în sală, în primele două rânduri, pe care doamna inspector Aurelia Bodea i-a îndemnat să se prezinte. Este vorba tot despre educatoare și inspectori școlari, reprezentând județele Maramureș, Sibiu, Bacău, sectoarele 1 și 3 din București și Satu Mare (Antoaneta Bolchiș din Baia Mare, Mioara Tureanu din Sibiu, Ciurea Eliza Marga, de la Grădinița Agricolă din Bacău, Carmen Zanfir – sect. 1 București, Valeria Minculescu – sect. 3 București, insp. șc. Angela Pașca din jud. Satu Mare și ed. Angela Vitui, de la Grădinița „Mondiala” din Satu Mare).
În cadrul primei secțiuni, au fost prezentate cinci lucrări. Merită să-i cunoașteți pe autori, pentru că unii s-au numărat printre câștigătorii premiilor oferite de editura RaVision Press; Maria Cristina Popa (de la Grădinița nr. 15 din Sibiu), Aurelia Laza și Angelica Șandor (Grădinița nr. 23 din Oradea), Adela Horga (Gr. nr. 28, Oradea), Maria Nan, Floricuța Toma și Ioana Sala (Gr. nr. 52, Oradea) și Samica Boghiu (C.S.E.I.S., Oradea). Tot cinci lucrări au fost prezentate și (după pauză) în cadrul celei de-a doua secțiuni, autori: Mimi Elvira Vancea (Gr. nr. 10, structura Gr. nr. 36), Viorica Malița și Ioana Ilie (Gr. nr. 1 din Beiuș), Florica Vesa și Iozsa Iudith (Gr. „Holcim” din Aleșd), Aurelia Mihoc și Florica Hinsu (Gr. „Floare de colț” din Beiuș) și Liliana Sârbu (Gr. „Podu Iloaei” din Iași).
Gala de premiere și spectacolul „Pe firul copilăriei”
După-amiază, participanții la prima ediție a Simpozionului național „Excelența sa, educatoarea” și invitații s-au reunit în sala Filarmonicii de Stat pentru festivitatea de premiere și spectacolul cultural-artistic „Pe firul copilăriei”.
Mărțișoarele și felicitările trimise pentru cea de-a treia secțiune a simpozionului au fost expuse în hol în cadrul unei superbe expoziții cu vânzare, urmând ca sumele care se vor aduna să fie dăruite („de la inimă la inimă”, vorba dnei inspector Aurelia Bodea) lui Vlăduț, un băiețel care are nevoie de 150.000 de euro pentru un transplant de măduvă.
Și cum lumea nu s-a înghesuit a se abona la „Filip”, doamna director Gabriela Lukacs nu a scos din pușculiță decât 1.500 de euro pentru dna Florica Vesa și dra Iozsa Iudith (de la Grădinița „Holcim” Aleșd), care am înțeles că au meritat premiul I și suma respectivă. Ceilalți au trebuit să se mulțumească cu premii mai modeste (câte un laptop, cameră de filmat sau aparat foto, după greutatea premiului).
Așadar, la secțiunea a III-a: premiul III - Gr. nr. 10; premiul II – Gr. nr. 23, premiul I – Gr. nr. 1 din Beiuș; la secțiunea a II-a: premiul III – Gr. nr. 10, premiul II – Gr. „Floare de colț” din Beiuș, premiul I (și 1.500 de euro) – Grădinița „Holcim” din Aleșd; la secțiunea I: premiul III – Adela Horga (Gr. nr. 28, Oradea), premiul II – Gr. nr. 52, Oradea, premiul I – prof. Samica Boghiu (C.S.E.I.S., Oradea).
„Pe firul copilăriei”, marii artiști ai grădinițelor nr. 27, 20, 41, 25, 30, 52, 28, 23, 36, 47 și 31, ed. Otilia Haragoș, colectivul de educatoare de la Grădinița „Holcim” Aleșd, în frunte cu dna director Florica Vesa (cu „Sarea-n bucate” - teatru de păpuși) – revelația simpozionului - ne-au oferit un regal greu de prezentat în cuvinte. Pozele, însă, vă vor da, credem, măsura exactă și dimensiunea reală a spectacolului prezentat. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (261 de poze), accesați Galeria foto: Marii câștigători ai Simpozionului național „Excelența sa, educatoarea”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:13 Ora de vară a Europei de Est