Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Multiple manifestări dedicate marelui mecenat Emanuil Gojdu

La comemorarea a 140 de ani

Multiple manifestări dedicate marelui mecenat Emanuil Gojdu

Motto: „Iubirea ce am către națiunea mea neîncetat mă îmboldește să stărui în faptă, că încă și după moarte să erump de sub gliile mormântului, spre a putea fi pururea în sânul națiunii mele”. (Emanuil Gojdu)

 Pe cât ne îndepărtăm tot mai mult și începem să uităm pe cel mai mare mecenar român din toate timpurile, aflăm că sunt tot mai actuale cuvintele rostite drept motto. Sunt mulți cei care i-au apreciat gestul, gojdiști și nu numai, și care au scris pagini întregi despre faptele lui Emanuil Gojdu sau au găzduit în revistele lor ample comentarii, reportaje, interviuri și anchete. Printre aceștia îi amintesc pe scriitorii: Arthur Silvestri, care a plecat dintre noi în urmă cu un an, Adrian Păunescu și Constantin Mălinaș, care îi elogiază meritele, profesori universitari: Luchian Diaconu din Craiova, George Damian, Victor Roncea - de la ziarul „Ziua”, Lucian Hetco din Germania și George Roca din Australia, ca să-i amintesc doar pe câțiva din cei care s-au ocupat în mod cu totul deosebit de faptele lui Emanuil Gojdu.
Iată, așadar, că este firesc să cinstim așa cum se cuvine această comemorare și să facem manifestări care, de ce nu s-ar putea eșalona pe parcursul întregului an. Tonul acestor manifestări l-a dat Biserica Ortodoxă. Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradei, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului”, dar și în bisericile parohiale și mănăstirile din Bihor au fost oficiate slujbe de parastas pentru pomenirea fruntașilor români ortodocși din Transilvania și Ungaria. Fundații care au în preocupări popularizarea istoriei, faptelor lui Emanuil Gojdu din Craiova, Constanța și Hunedoara și-au stabilit numeroase acțiuni în acest sens. Cenaclul literar „Barbu Ștefănescu Delavrancea”, cu sprijinul Baroului Avocaților Bihor, și-a propus să organizeze o sesiune de comunicări prin care să fie evidențiate lucrările Congresului Avocaților de la Oradea din 1934, o manifestare categorică pentru retrocedarea averilor lui Emanuil Gojdu. Va fi desigur și un bun prilej să fie mai cunoscută activitatea sa deosebită ca avocat, care este recunoscută doar parțial. Biblioteca Județeană „Gh. Șincai” și-a propus între altele o expoziție de fotografii și documente apelând la sprijinul a doi colecționeri de imagini, Constantin Mălinaș și Iosif Popa.
La Colegiul Național ce-i poartă numele sunt, de asemenea, mai multe manifestări în fază de proiect. A fost lansată o sesiune de comunicări susținute public de către doctoranzi și  profesori ai acestui colegiu. Pentru elevi vor fi organizate concursuri de creații literare și de artă plastică pe teme inspirate de Gojdu și gojdiști. Echipa de teatru a școlii va pune în scenă montajul literar, realizat de Alexandru Andrițoiu, „Glorie lui Emanuil Gojdu”. 
Asociația Pro Gojdu din Oradea își propune să reia acțiunea de strângere de semnături, pentru ca averea lui Gojdu să aparțină celor de drept, mai exact să alăture alte mii de semnături celor 55.000, strânse de un grup de gojdiști. Se dorește, de asemenea, ca proiectele depuse la Primăria municipiului Oradea și Consiliul Județean Bihor pentru ca monografia „Gojdu și gojdiști”, însoțită de un CD cuprinzător pe această temă, să-și găsească susținătorii, în primul rând cei amintiți mai sus, dar și alți sponsori. Monografia conține numeroase documente inedite privindu-l pe Gojdu și bursierii finanțați de către aceștia, dar și o vastă corespondență purtată de cei care au documentat faptele lui, printre aceștia îl amintesc pe profesorul Ioan Chira.
Această comemorare ar trebui să-i mobilizeze mai mult pe cei care au luptat pentru această cauză, iar presa să-și deschidă larg paginile pentru această acțiune.  (Mariana Breb)
În foto: Bustul Gojdu și prima promoție de absolvenți ai Liceului Gojdu, la 40 de ani de la absolvire, printre ei aflându-se patru academicieni.

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:31:18 Ora standard a Europei de Est