Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Oradea meritǎ respectul și grija noastrǎ, a tuturor!

„Oradea vǎzutǎ prin ochi de turist”

Oradea meritǎ respectul și grija noastrǎ, a tuturor!

Cabinetul de română al Școlii cu clasele I-VIII „Nicolae Bǎlcescu” din Oradea (cabinet care ține loc de sală festivă) a găzduit, miercuri (17 februarie 2010), o activitate specială, cu invitați speciali, intitulată „Oradea vǎzutǎ prin ochi de turist”.

Manifestarea, prinsă în buchetul de activități ale proiectului interjudețean „Culturǎ-civilizație-comunitate”, a avut parte de un invitat special, doamna Ramona Novicov, critic de artǎ, membru al Asociației internaționale a criticilor de artă, profesor universitar la Facultatea de Arhitecturǎ și Construcții din Oradea.
În deschidere, prof. Ioan Mocan, directorul școlii, a salut și prezentat distinsul invitat, motivând activitatea și prezentând scopul temei, circumscris proiectului.
Cu un invitat de talia Ramonei Novicov, nu-ți mai faci griji cu ordinea și liniștea, cu stârnirea interesului și captarea atenției, cu toții, elevi, dascăli, părinți și jurnaliști, am fost numai ochi și urechi la prezentarea în power point făcută de Ramona, care are darul povestirii, putere de cucerire prin belșugul de cunoștințe, organizare și logică. Preț de mai bine de o oră, am fost turiști cuminți și silitori... în a o urmări cu sufletul pe Ramona, care jubila în prezentarea  nestematelor arhitecturale ale secolelor XVII și XIX, bijuterii (de 24 de carate) pe care le deține Oradea, iar noi nu știm să le prețuim îndeajuns, să le protejăm și să le iubim. Cunoscându-le adevărata valoare, ar trebui să fim mândri de moșternirea culturală pe care o avem.
Cei din Brașov, Galați, Bacǎu și Alba sunt cu ochii pe noi!
„Prin activitățile desfășurate în cadrul proiectului interjudețean „Culturǎ-civilizație-comunitate” dorim să facem cunoscut orașul Oradea partenerilor noștri de proiect din județele Brașov, Galați, Bacǎu și Alba, sǎ sensibilizǎm elevii pentru a aprecia, a respecta și a fi mândri de patrimonial cultural local, sǎ determinǎm prin intermediul elevilor, implicarea pǎrinților, a comunitǎții în activitǎți de pǎstrare și întreținere a patrimoniului cultural local, sǎ orientǎm elevii din clasele terminale spre meserii care au legǎturǎ cu dezvoltarea, înfrumusețarea și promovarea orașului nostru”, ne-a declarat directorul școlii, prof. Ioan Mocan, coordonator al proiectului.
La activitate, au participat reprezentanți ai Consiliului elevilor, elevi, pǎrinți, profesori, conducerea școlii, echipa de proiect (Szatmari Dorina, Alina Zaha, Adriana Matiu și Emil Prodan, cărora li s-a alăturat și prof. Alina Deliman), precum și reprezentanți ai presei.
Prof. Alina Deliman, consilier educativ, a mulțumit dnei Ramona Novicov pentru minunata prezentare și a rugat-o să răspundă și altor invitații pe care Consiliul elevilor va dori să i le adreseze. În perioada următoare, grupuri de elevi, însoțiți de diriginți, vor vizita Oradea, tot din aceeași pespectivă, privind municipiul de pe Crișul Repede cu ochi de turiști.
Prin acțiuni ferme și variate, coordonatorii de proiect își propun să convingă lumea că Oradea meritǎ respectul și grija noastrǎ, a tuturor! (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați galeria foto: Oradea meritǎ respectul și grija noastrǎ, a tuturor!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:29:17 Ora de vară a Europei de Est